24/6/2009
Ζωντανή δικτυακή μετάδοση υψηλής ποιότητας της τελετής εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης από την ΕΔΕΤ ΑΕ

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ A.E.), σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ A.E.), παρουσίασε σε ζωντανή μετάδοση υψηλής ποιότητας, την κεντρική εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου, στη διεύθυνση: http://iptv.grnet.gr/acropolis

Πραγματοποιήθηκε μετάδοση πολλαπλής διανομής (Multicast), με την οποία επιτυγχάνεται σήμα υψηλής ποιότητας, εφάμιλλο της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης, με ελάχιστη επιβάρυνση του δικτύου. Το ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που δεν είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει την λαμπρή τελετή τηλεοπτικά, είχε έτσι την ευκαιρία να την απολαύσει μέσω του Διαδικτύου.

Το Οπτικό Δίκτυο νέας γενιάς της ΕΔΕΤ ΑΕ, μέσω του οποίου επιτεύχθηκε η μετάδοση, είναι ένα «έξυπνο» δίκτυο κορμού, που αναβαθμίζεται διαρκώς, προσαρμόζεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις μετάδοσης, κίνησης και χωρητικότητας, και συνεχίζει να παρέχει προηγμένες υπηρεσίες Internet προς τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

To 2008 έγινε επέκταση του οπτικού δικτύου κορμού, με κάλυψη όλης της Ελλάδας, με περισσότερες από 8000 km σκοτεινές οπτικές ίνες και σύγχρονο οπτικό εξοπλισμό για ταχύτητες έως 21x10 Gbps. Η σημαντική αυτή επιτυχία της ΕΔΕΤ ΑΕ εξασφάλισε στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χώρας τον βασικό κορμό των υποδομών επικοινωνιών της για τα επόμενα 15 χρόνια, πάνω στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι νέες υπηρεσίες που θα εμφανισθούν, με απεριόριστη δυνατότητα αναβάθμισης σε ταχύτητες.

Το επόμενο δίκτυο ΕΔΕΤ είναι ένα ευέλικτο και «Δυναμικό δίκτυο», ελεγχόμενο από τους χρήστες του, όπου το «Κέντρο Διαχείρισης» αναλαμβάνει τις εγκαταστάσεις, τη συντήρηση, την επίλυση προβλημάτων και παρέχει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στους διαθέσιμους πόρους για τους χρήστες.

Στόχος της ΕΔΕΤ ΑΕ είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στην Ψηφιακή Σύγκλιση της χώρας με την ΕΕ, αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και να αποτελέσει το περιβάλλον ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και έρευνας για τη μελλοντική γενιά των Ε&Α δικτύων. Με την εισαγωγή πρωτοποριακών υπηρεσιών και εφαρμογών για τον πολίτη (ηλεκτρονική υγεία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική μάθηση, ηλεκτρονική ενσωμάτωση), θα εισάγει στην καθημερινότητα του έλληνα από τη νεαρή ηλικία του σχολείου και του πανεπιστημίου νέες εξελιγμένες μεθόδους που θα βελτιώνουν την ζωή του, θα τον κάνουν αποτελεσματικότερο και ανταγωνιστικότερο σε διεθνές επίπεδο, θα μειώνουν τις μετακινήσεις και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και τέλος, θα τον καθιστούν ισότιμο συμμέτοχο στην Ψηφιακή Ελλάδα.

Μερικές από τις καινοτόμες δράσεις της ΕΔΕΤ ΑΕ, που στοχεύουν στην εξοικείωση των πολιτών με την τεχνολογία και τους παρέχουν τεχνογνωσία που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν σε προσωπικό και εργασιακό επίπεδο είναι:

 • ΠΙΘΟΣ – http://pithos.grnet.gr/
  50 GBytes Δικτυακού αποθηκευτικού χώρου, προσβάσιμα από παντού και πάντοτε, με ασφάλεια, δωρεάν για όλους τους φοιτητές και τα μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας
 • ΔΙΟΔΟΣ - http://diodos.edu.gr
  Γρήγορη και προνομιακή σύνδεση στο Διαδίκτυο για Φοιτητές και Σπουδαστές
 • ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ - http://anafandon.grnet.gr/
  Δωρεάν διάθεση εμπορικού λογισμικού στα μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας
 • Γονεις.gr - http://goneis.gr
  Δωρεάν Εκπαίδευση των Γονέων των Μαθητών Γυμνασίου στις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας
 • Ε-κπαιδευτείτε - www.ekpaidefteite.gr
  Επιδότηση Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης σε Νέες Τεχνολογίες και Ψηφιακές Εφαρμογές
 • Δες την ψηφιακά - www.destinpsifiaka.gr
  Επιδότηση για την Απόκτηση Laptop σε Πρωτοετείς Φοιτητές Και Σπουδαστές.