9/10/2020
Ανοιξε ο θεσμικός δρόμος για τον διαγωνισμό του 5G. Εξι οι άδειες που θα δοθούν στις τηλεπικοινωνίες. Απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Με την τελευταία υπουργική απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον διαγωνισμό και την πώληση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη υπηρεσιών του 5G και του φάσματος των 700 MHz, που αφορά στις τηλεοπτικές συχνότητες από την 50η ως και την 59η που κατέχουν σήμερα οι ΕΡΤ και Digea για την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Οι τηλεοπτικές συχνότητες έπρεπε
, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να απελευθερωθούν ως την 30η Ιουνίου με δυνατότητα παράτασης δυο ετών, ως το 2022. Για τη χώρα μας έχει οριστεί με προηγούμενη απόφαση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των τηλεοπτικών εκπομπών ως το 2021.

Με τη νέα απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αρ. 23980 καθορίζεται ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν στις τηλεπικοινωνίες σε έξι, κάθε μία με εύρος 2Χ2×5 MHz πανελλαδικής χρήσης (εμβέλειας). Η χρονική διάρκεια των αδειών ορίζεται από 15 ως και 17 έτη κι όλα τα δικαιώματα δημοπρατούνται στην ίδια διαγωνιστική διαδικασία.

Με την παραπάνω απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την ανακοίνωση του διαγωνισμού παραχώρησης των 700 MHz από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τις προσεχείς ημέρες.