28/5/2020
Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός των 400 εκατ. ευρώ των δορυφορικών διοδίων. Νέος στόχος η διαλειτουργικότητα των e-pass

Ακυρώθηκε και τυπικά ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 400,6 εκατ. ευρώ, για τα δορυφορικά / ηλεκτρονικά διόδια που είχε προκηρύξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Για τη ματαίωση του διαγωνισμού, το υπουργείο Υποδομών επικαλείται, μεταξύ άλλων, γνωμοδότηση (38/2020) του Γ ́ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (276/2019).

Τον διαγωνισμό, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις θα κέρδιζε η κοινοπραξία "ΑΚΤΩΡ-Autostrade Tech-Iντρακάτ και Intrasoft International" με δεύτερο μειοδότη την κοινοπραξία "NUSZ-Μυτιληναίος". Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επίτευξη της διαλειτουργικότητας των e-pass μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων.

Σήμερα, οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων χωρίζονται – ουσιαστικά – σε δυο ομάδες:
Στην πρώτη ομάδα βρίσκονται Αττική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Μορέας και Γέφυρα (στους  αυτοκινητοδρόμους αυτούς βασικός μέτοχος είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και στη δεύτερη Νέα Οδός και Κεντρική Οδός (με βασικό μέτοχο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η επίτευξη της διαλειτουργικότητας των e-pass έως το φθινόπωρο.