24/3/2020
Μπροστά στην ανάγκη ενίσχυσης και οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Μπροστά στην ανάγκη ενίσχυσης και οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς ζητείται, άτυπα, να ενταχθούν οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι εταιρείες τηλεόρασης και ραδιοφώνου στο καθεστώς ενίσχυσης των πληγεισών επιχειρήσεων.

Η πανδημία χτύπησε τον κλάδο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, με τη σημαντική μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, που έφερε και τη μεγάλη αλλαγή στο πρόγραμμα, περιορίζοντας τη μυθοπλασία και τα σόου και επενδύοντας στην ενημέρωση με προσωπικό που εργάζεται εκ περιτροπής.

Οι ανάγκες είναι τεράστιες και επηρεάζουν κάθετα τη λειτουργία των προγραμμάτων. Τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί από την ψυχαγωγία δεν θα έρθουν, ενώ έχουν αγοραστεί τα δικαιώματά τους από το εξωτερικό και έχουν προχωρήσει σε σημαντικά έξοδα για την παραγωγή τους. Αν δεν υπάρξουν σοβαρά μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, ο κίνδυνος για απολύσεις είναι μεγάλος.

 Βαρύτατοι φόροι και υποχρεώσεις

Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές τρέχουσες υποχρεώσεις. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης ασκούν δημόσια λειτουργία, προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, που αφορά την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία. Καλούνται να ανταποκριθούν και σε επιπλέον υποχρεώσεις πέρα από την καταβολή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ο επιπλέον ειδικός φόρος διαφημίσεων 5% και η ετήσια δόση των 3,5 εκατ. ευρώ, η οποία πρέπει να πληρωθεί ή να ρυθμιστεί τον Μάρτιο. Η άδεια είναι διάρκειας δέκα ετών και οι πέντε σταθμοί (Star, Alpha, ANT1, ΣΚΑΪ, και Open) έχουν πληρώσει δύο δόσεις, ενώ το Mega έχει ήδη πληρώσει την πρώτη.


 ΕΔΩ η συνέχεια