3/1/2019
Οι εισηγμένες εταιρίες πληροφορικής ανέβηκαν στο βάθρο των υψηλών αποδόσεων του 2018. Ξεχώρισαν η Profile 69% με και 40% η InfoQuest


Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ελάχιστες είναι οι μετοχές που κατάφεραν να διασωθούν από το «ναυάγιο», όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Beta, που επεξεργάσθηκε το economistas.gr (καλύπτουν το 11μηνο ως το τέλος Νοεμβρίου 2018). Ειδικότερα, μόνο 22 μετοχές από αυτές που μετέχουν στους δείκτες FTSE μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κατάφεραν ως το τέλος Νοεμβρίου να εμφανίσουν θετική απόδοση. Από τις εταιρείες πληροφορικής ξεχώρισαν η Profile 69% με και 40% η InfoQuest.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, όσο χαμηλότερα κατεβαίνουμε στις κεφαλαιοποιήσεις, τόσο καλύτερες είναι οι αποδόσεις: μόνο τέσσερις μετοχές «διασώθηκαν» από το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (το γνωστό 25άρη FTSE), ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κατάφεραν να «επιπλεύσουν» επτά μετοχές και από τη μικρή 14.

Αυτό επιβεβαιώνει την προτροπή πολλών αναλυτών σε επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικό stock picking, που φαίνεται ότι είναι σήμερα ο μοναδικός τρόπος να βγουν κέρδη από μια «δύσκολη» αγορά, η οποία δεν προσφέρεται για «τυφλές» επενδύσεις σε δείκτες.

Ένας γενικός κανόνας που φαίνεται να βγαίνει από μια ματιά στον πίνακα με τις μετοχές που «σώθηκαν» είναι ότι οι καλές αποδόσεις ήλθαν από μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με υγιή αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων και στιβαρούς ισολογισμούς.

 ΕΔΩ  ο πίνακας με τις εταιρείες, 
των οποίων οι μετοχές τους κατέγραψαν αύξηση το 2018