1/6/2011
Πτώση στην κατανάλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο 1o τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με την IDC

Σε καθοδική τροχιά κινείται η ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της IDC, που δημοσιεύθυξκαν στον διαδικτυακό τόπο του ΣΕΠΕ. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών (φορητών και σταθερών) στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 σημείωσαν πτώση κατά 33,8% και κυμάνθηκαν στις 196.238 τεμάχια έναντι 296.393 τεμαχίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αναφορικά με τις κατηγορίες - επαγγελματικοί και οικιακοί υπολογιστές - μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 36,2%, σημείωσαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που προορίζονται για οικιακή χρήση σε σύγκριση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που προορίζονται για επαγγελματίες χρήστες, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 29,5%. Στην κατηγορία φορητοί και σταθεροί υπολογιστές, οι διαφορές στην πτώση των πωλήσεων ξεπερνούν το 10%. Ειδικότερα η μείωση στις πωλήσεις των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών που προορίζονται για τους επαγγελματίες έφτασε το 35,5% και των σταθερών υπολογιστών που προορίζονται για τους οικιακούς καταναλωτές το 34%.  Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών για τους επαγγελματίες χρήστες έφτασαν το 23,7%, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές το 36,8%, γεγονός που δείχνει την οικονομική πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες.

Την πρώτη πεντάδα, στην κατάταξη των εταιρειών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις υπολογιστών (σταθερών και φορητών) που πωλήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του 2011, απαρτίζουν οι:
Hewlett Packard με μερίδιο 20,9%,
Toshiba με 14,6%,
Πλαίσιο με 11,3%,
Dell με 9,4% και
Acer Group με μερίδιο αγοράς 8,5%.


Πίνακας 1. Κορυφαίοι 10 προμηθευτές στην κατηγορία Σταθερών και Φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Ελλάδα, σε χιλιάδες τεμάχια, Πηγή: IDC EMEA PC Tracker, final results - 1o Τρίμηνο 2011.

Πηγή: IDC - ΣΕΠΕ