ICT plus
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

GREEK ICT MARKET

3/12/2009
Με πωλήσεις 873 εκατ. ευρώ και κέρδη 9,6 εκατ. ευρώ έκλεισε το εννιάμηνο 2009 για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών Πληροφορικής. Σημαντική πτώση πωλήσεων κατά 20% και προσωρινή αναστροφή στην πτώση της κερδοφορίας. Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του 2009 θα κλείσουν στα 1,6 δισ. ευρώ και θα καταγραφεί οριακή κερδοφορία. Οι αποχωρήσεις SingularLogic, Multirama και η συγχώνευση της Rainbow στερούν τον Κλάδο από μεγάλους χρηματιστηριακούς παίκτες. Σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία του 2010.

Με γενική πτώση πωλήσεων έκλεισε το εννιάμηνο του 2009 για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής. Το ποσοστό πτώσης των πωλήσεων έφτασε στο 20%, στα 873 εκατ. ευρώ έναντι 1.086 στο προηγούμενο εννιάμηνο, ενώ τα οι ζημίες των 62 εκατ. ευρώ γύρισαν σε οριακά κέρδη των 9,6 εκατ. ευρώ. Στα ανωτέρω αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της Intralot και της Altec. Ως γνωστόν η μεν πρώτη πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της στο εξωτερικό, η δε δεύτερη έχει επιβαρύνει με σημαντικές ζημιές την περσινή εικόνα των αποτελεσμάτων του εννιαμήνου. Αν απομονώσουμε αυτές τις δύο εταιρείες θεωρώντας ότι διαφοροποιούν την εικόνα του κλάδου, τότε οι πωλήσεις των εισηγμένων στο εννιάμηνο 2009 μειώθηκαν κατά 16% από τα 890 εκατ. ευρώ στα 743 εκατ. και τα κέρδη μειώθηκαν επίσης κατά 71% από 19 εκατ. ευρώ στα 5,5 εκατ. ευρώ. Αν θεωρήσουμε ότι μία από τις αντιπροσωπευτικές ομάδες της αγοράς πληροφορικής είναι η παραπάνω (χωρίς Intralot), τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποτύπωση των πρώτων αποτελεσμάτων της ολοκλήρωσης του Ε.Π «Κοινωνία της Πληροφορίας» ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία δεν πρέπει να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις. 

Αν προστεθούν και οι απώλειες λόγω ύφεσης και γενικότερης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πελατών λιανικής, τότε η συνολική μείωση πωλήσεων κατά 20%  δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «οριακά αποδεκτή». Σε αυτό το ποσοστό, το οποίο είναι θα οριστικοποιηθεί σύντομα καθώς η ύφεση συνεχίζεται και τα αποτελέσματα την ολοκλήρωσης του Ε.Π ΚτΠ δεν έχουν φανεί σε όλη τους την έκταση, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τη θετική επίδραση της Δράσης του «Μαθητικού Υπολογιστή», η οποία θα αξιολογηθεί στο σύνολο της αγοράς ΤΠΕ, καθώς στις πωλήσεις συμμετείχαν η Multirama με μεγάλη συμμετοχή, Γερμανός-OTE-Cosmote, Vodafone, Wind και άλλες εταιρείες λιανικής. Σύμφωνα όμως με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιούμε στον ετήσιο Οδηγό Greek ICT Market για την εκτίμηση του συνόλου πωλήσεων τoυ Κλάδου Πληροφορικής το 2009 το σύνολο των πωλήσεων θα κυμανθεί στο επίπεδο των 1,2 δισ. ευρώ με μεγάλη πιθανότητα να κινηθούν προς τα κάτω παρά ανοδικά, ενώ θα καταγραφούν οριακά κέρδη.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του ΕΝΝΙΑΜΗΝΟΥ 2009 
ΠΑΤΗΣΤΕ
  
εδώ 

Οι πωλήσεις
Οι βασικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι σε 30 εταιρείες μόνο τέσσερις (η εμφάνιση όλων των εταιρειών γίνεται με βάση την κατάταξη των πωλήσεων) παρουσίασαν ανοδικά αποτελέσματα και είναι οι
Α) Νewsphone (+13%) με σημαντικές πωλήσεις στο εξωτερικό και σταθερότητα στο servicemixt που παρέχει στην ελληνική αγορά,
Β) SingularLogic (+4%) λόγω νέων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα και της «ουράς» των δημόσιων έργων.
Γ) MLS (+35%) εξ αιτίας της ραγδαίας ανόδου των συστημάτων ηλεκτρονικής πλοήγησης και
Δ) Rainbow (+18%) από την παρουσίαση σειράς νέων και τεχνολογικών προηγμένων προϊόντων σε υπολογιστές και περιφερειακά.

Μικρή μείωση πωλήσεων (έως -10%) παρουσιάζουν οι: Πλαίσιο Computers (-10%), SpaceHellas (-2%), Dionic (-4%), Intertech (-6%), PC Systems (-7%) και CPI (-7%).

Κερδοφορία και ζημίες
Η εικόνα της κερδοφορίας είναι μεικτή και χρειάζεται αρκετές παράλληλες αναγνώσεις για να υπάρξει μία όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτική εικόνα. Χωρίς τα αποτελέσματα της Intralot και Altec, ο κλάδος καταγράφει νέα σημαντική μείωση κερδών από τα 19 εκατ. ευρώ το 2008 στα 5,5 εκατ. ευρώ (-71%) στο εννιάμηνο του 2009 αλλά δέν περνάει στο "κόκκινο". Αν ενσωματώσουμε τα αποτελέσματα της Intralot από το σύνολο των δραστηριοτήτων, τότε ο Κλάδος από συνολικές ζημίες 62 εκατ. ευρώ (συνυπολογιζόμενες και τις ζημίες των -127 εκατ. ευρώ της Altec) καταγράφεται συνολική κερδοφορία 9,6 εκατ. ευρώ (αύξηση 116%). Τώρα χωρίς τα αποτελέσματα της Intralot, αλλά με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Altec ο Κλάδος από συνολικό ζημιογόνο αποτέλεσμα 108 εκατ. ευρώ το 2008 μειώνει τις ζημίες του στα 11 εκατ. ευρώ (άνοδος 91%).

Αύξηση κερδών παρουσίασαν: Η InfoQuest (211%) από 888 εκατ. ευρώ στα 2,8 εκατ. ευρώ, η Newsphone (16%) από 4,3 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ, η SingularLogic (21%) από 3,2 εκατ. ευρώ στα 3,9 εκατ. ευρώ, η Intertech (12%) από 742 χιλ. ευρώ στα 828 εκατ. ευρώ, η MLS (62%) από 1,6 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ, η Rainbow (183%) από 111 χιλ. στις 316 χιλ.ευρώ και η CPI (40%) από 52 χιλ. στις 72 χιλ. ευρώ. Η Intracom IT Services, η οποία έχει στραφεί με επιτυχία στο εξωτερικό, κατέγραψε μικρή μείωση πωλήσεων από τα 113,7 εκατ. ευρώ στα 104,7 εκατ. ευρώ και μείωση κερδών στα 0,6 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο εννιάμηνο.

Συνολικά οι ζημιογόνες εταιρείες ήταν 18 στις 29 της ομάδας των εισηγμένων που καταγράφηκαν. Σημαντική μείωση (πάνω από 40%) αποτελεσμάτων (κέρδη/ζημίες) κατέγραψαν τα αποτελέσματα της Πλαίσιο Computers( -54%), Ιντραλότ (-57%), Dionic (-55%), Byte (49%), PC Systems (-155%), Profile(-115%), Marak (-1103%), Q&R (-51%), Centric (-107%), Ηλιδα (-96%), Informer (-128%), Logismos (-74%), Ideal Group (-79%) και Compucon (-316%). Η Αltec βελτίωσε την εικόνα της ζημιογόνου πορείας της και οι ζημίες της από 127 εκατ. ευρώ έφθασαν στα 16 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πλέον έχει μετατραπεί σε «εταιρεία συμμετοχών» και το ζητούμενο είναι η πορεία των δύο νέων εταιρειών λογισμικού και ολοκλήρωσης συστημάτων που δημιουργήθηκαν.

Ο ετήσιος Οδηγός Greek ICT Market μετά από όλες αυτές τις παραπάνω παραδοχές καταγράφει ότι:
O εισηγμένες εταιρείες Πληροφορικής με κύριες δραστηριότητες στην Ελλάδα καταγράφουν το εννιάμηνο 2009 μείωση πωλήσεων 19% από το 1,063 δισ. εκατ. ευρώ στα 860 και βελτίωση της ζημιογόνου πορείας κατά 91% από ζημίες 105 εκατ. ευρώ σε ζημίες 9,6 εκατ. ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα

Η εκτίμηση του Οδηγού για το 2009 είναι ότι το σύνολο του κλάδου Πληροφορικής για το 2009 θα καταγράψει πωλήσεις 1,6 δισ. ευρώ και οριακά κέρδη, μεγέθη που καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν τότε δεν υπήρχαν τα οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την προσδοκία από την υλοποίηση του Ε.Π "Κοινωνία της Πληροφορίας" και της ανάπτυξης της ευρυζωνιοκότητας. Ουσιαστικά ο κλάδος έχει πληγεί καθοριστικά από την ύφεση, την μεγάλη μείωση των επενδύσεων, την αδυναμία δημιουργίας ψηφιακών υπηρεσιών και την αρνητική ψυχολογία. Από τον πίνακα των αποτελεσμάτων του εννιαμήνου λείπουν οι πολυεθνικές και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εταιρειών λογισμικού και υπηρεσιών ολοκλήρωσης συστημάτων που εξτιμάται ότι συνολικά θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Ομως ακόμη κι αν δεχτούμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των ομάδων της αγοράς είναι θετικά, το αρνητικό κλίμα δεν θα αναστραφεί. 

Ουσιαστικά η πορεία του εννιαμήνου του 2009 δεν απέχει πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις του Ετήσιου Οδηγού Greek ICΤ Forum στις αρχές του χρόνου. Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις για το 2009 θα κλείσουν στο επίπεδο του 2002, γύρω στο 1,6 δισ. ευρώ, όταν η αγορά Πληροφορικής άρχιζε να προετοιμάζεται για την Ολυμπιάδα. Αν τότε συνυπολογήσουμε ότι δεν υπήρχε η σημερινή αγορά του Δημόσιου τομέα και οι υπηρεσίες ευρυζωνικότητας, τότε η σημερινή εικόνα της αγοράς υπολείπεται ακόμη περισσότερο των τότε επιδόσεων και κυρίως του κλίματος και των προσδοκιών που υπήρχαν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ - GREEK ICT MARKET

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 3 επόμενη > τελευταία >>