ICT plus
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

10/7/2009
Σημαντικές ειδήσεις από τον Παναγή Βουρλούμη. Αποσύρει την πρόταση μείωσης προσωπικού του ΟΤΕ μετά από κρίσεις και αξιολόγηση. Εκτιμά ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η πώληση νέου πακέτου στην Deutsche Telekom. Προτείνεται ο συμψηφισμός των χρεών του Δημοσίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, με έσοδα από την πώληση του 5%. Χρέη 85 εκατ. ευρώ άφησαν οι εναλλακτικοί στον ΟΤΕ. Αυτόνομη υλοποίηση Δικτύου VDSL. «Αστοχο» το μέτρο φορολόγησης των κινητών τηλεφώνων. Διατηρούνται οι αποστάσεις από την ΕΕΤΤ.

Καλύτερα δεν μπορούσε να κλείσει το α! εξάμηνο του χρόνου  για τα τηλεπικοινωνιακά δρώμενα, καθώς ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους έδωσε μαζί με σημαντικές ειδήσεις το στίγμα των κινήσεων του ΟΤΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Η μεγαλύτερη και καθοριστική είδηση για την πολιτική του ΟΤΕ, ήταν η «απόσυρση» του σχεδίου μείωσης των παλαιών στελεχών του Οργανισμού μετά από αξιολόγηση και κρίση των επιδόσεών τους. Αποδίδοντας τα αίτια αυτής της σημαντικής απόφασης στην αρνητική οικονομική συγκυρία και στο ρευστό πολιτικό κλίμα ο Παναγής Βουρλούμης ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν ευνοούνται σήμερα κινήσεις μεγάλης εμβελείας» σημειώνοντας ότι η μείωση του προσωπικού είναι απαραίτητη και χρειάζεται η είσοδος νέων στελεχών καταρτισμένων στη χρήση νέων τεχνολογιών. Στην αναζήτηση επί μέρους λύσεων για την μείωση του προσωπικού ερευνάται η ύπαρξη «θυλάκων προσωπικού» που θα δεχθούν να αποχωρήσουν με κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση το «στοχευμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου» αποσύρεται και στη θέση του θα εξεταστούν άλλες προτάσεις μικρότερης έκτασης.

Συμψηφισμός των οφειλών του Δημοσίου προς τον ΟΤΕ
Απρόσμενη ήταν πρόταση του ο Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη προς το Ελληνικό Δημόσιο και την Deutsche Telecom οι διακανονισμένες οφειλές των 60 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς τον Οργανισμό, με τα 670 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλει η γερμανική εταιρεία. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να διατυπωθεί επίσημα από την Deutsche Telecom προς το υπουργείο Οικονομίας. Ο Βουρλούμης εκτίμησε ότι, παρά την φημολογία, δεν θα υπάρξει φέτος περαιτέρω διάθεση ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ προς την Deutsche Telecom. Σύμφωνα με την τιμή διάθεσης των μετοχών και με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση το %% διατέθηκε προς 27,50 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι υπερδιπλάσια από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 10,66 ευρώ. Σήμερα η διάθεση ενός επί πλέον ποσοστού 5% θα γινόταν με αυτή την τιμή και τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο 413 εκατ. λιγότερα. Παράλληλα δεν έκανε εκτίμηση, όπως άλλωστε το συνηθίζει, για τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ και του Ομίλου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το σημερινό οικονομικό περιβάλλον με την νέα φορολόγηση της κινητής τηλεφωνίας και την ονομαστικοποίηση καρτοκινητών δεν ευνοεί καθόλου το κλίμα για τις τηλεπικοινωνίες. Ως «αναγκαία πρόκληση» χαρακτήρισε την είσοδο του ΟΤΕ στον χώρο της καλωδιακής τηλεόρασης, με το ConX TV, λέγοντας ότι είναι ένα προϊόν, το οποίο ο Οργανισμός θα το προωθήσει δυναμικά.

«Αστοχο μέτρο» η αύξηση της φορολογίας στα κινητά
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ χαρακτήρισε «άστοχο» το μέτρο της φορολογήσης της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας, η οποία αν και θα υποστεί τις επιπτώσεις από αυτή την απόφαση θα παραμένει ο προσοδοφόρος τομέας του κλάδου,  ιδίως στις σημερινές συνθήκες κρίσης. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε τέλος που επιβαρύνει το κόστος των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας» ανάφερε ο Παναγής Βουρλούμης, ενώ τόνισε ότι η ΕΕΤΤ μειώνει σημαντικά την κερδοφορία του ΟΤΕ, καθώς ο Οργανισμός υποχρεώνεται να δίνει πολύ φθηνό LLU προς τους εναλλακτικούς. Για το θέμα της μείωσης των τελών τερματισμού αναφέρθηκε ήταν προβλέψιμη. Η μείωση κατά 20% των τελών τερματισμού είχε μεν απώλειες στα έσοδα, αλλά οι συνέργιες με την D.T. και οι άλλες κινήσεις που συνεχώς γίνονται μειώνουν σημαντικά τις επιπτώσεις. Χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Τσαμάζ, Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote είπε ότι οι απώλειες από το roaming σε κλήσεις και sms «θα ισοσκελιστούν από την αύξηση της κίνησης που παίρνουμε από την Deutsche Telekom». Δεν αναφέρθηκαν ποσά για τα οφέλη από τις συνέργειες με την Deutsche Telecom, αλλά χαρακτηρίστηκαν  «καλύτερες από τους αρχικούς στόχους», χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Παγιώνεται το άσχημο κλίμα με την ΕΕΤΤ
Δεν φαίνεται ότι οι σχέσεις ΟΤΕ και ΕΕΤΤ θα αποκατασταθούν άμεσα, αν και αναμένεται η απόφαση για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη νέα θητεία του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής. «Η ρύθμιση της αγοράς είναι χρήσιμη» είπε ο Παναγής Βουρλούμης, που απέδωσε ευθύνες στην ΕΕΤΤ καθώς προσπαθεί να επιβάλει ένα λάθος μοντέλο που προσπαθεί να «χρεωκοπήσει τον ΟΤΕ». Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει ο ΟΤΕ εισπράττει από τους εναλλακτικούς παρόχους όχι στην ημερομηνία λήξης των οφειλών αλλά μετά από χρονική περίοδο διμήνου που συνήθως προηγείται εξώδικο, ενώ για την καταγγελία σύμβασης περνά χρονικό έως και 5 μηνών.

«Οριστικά χαμένες» θεωρεί ο Παναγής Βουρλούμης το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των εναλλακτικών παρόχων που έκλεισαν και μάλιστα λόγω ΕΕΤΤ, αφού με τις αποφάσεις της υποχρέωσε τον ΟΤΕ να μην κάνει νωρίτερα κινήσεις που θα του επέτραπαν να τις εισπράξει. Σχετικά με τις οφειλές των εταιρειών Teledom, Lannet και Altec ο ΟΤΕ έχει οφειλές 85 εκατ. ευρώ, τις οποίες ως προβλέψεις έχουν επιβαρύνει τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων. Οσον αφορά την κίνηση για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εταιρεία Ακινήτων του ΟΤΕ, την χαρακτήρισε ως «δρομολογημένη υπόθεση».

Δίκτυο οπτικών ινών VDSL. Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Για το σχέδιο του υπoυργείου Μεταφορών για την ανάπτυξη Δικτύου Οπτικών Ινών, ο Παναγής Βουρλούμης είπε ότι προς το παρόν το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί και σε αυτή την περίοδο χρειάζονται πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για να εκτιμηθεί. Οσον αφορά πρόσφατα δημοσιεύματα για την θέση του ΟΤΕ στον συγκεκριμένο σχέδιο είπε ότι «δεν θέλουμε απευθείας ανάθεση. Όμως ας αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν». Παράλληλα ανάφερε ότι ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην ανάπτυξη Δικτύου VDSL (που αφορά δικτύωση με οπτικές ίνες από κέντρο σε κέντρο) το κόστος του οποίου είναι στο 20% του Δικτρύου FTTH και δίνει άμεσα μέχρι και 50Mbps ταχύτητα στον τελικό χρήστη.

Σχετικά για τις αντιρρήσεις της Αντιπολίτευσης στην πώληση το 5% του Δημοσίου αλλά και νέου πακέτου στην Deutsche Telekom ο Παναγής Βουρλούμης χαρακτήρισε ως διφορούμενη τη στάση της Αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη γίνει γνωστή η πάγια θέση του σύμφωνα με την οποία «το ΠαΣοΚ είναι ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ, ενώ «αγωνίζεται για την επανάκτηση του ελέγχου του από το Δημόσιο, στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής, που θα έχει ως κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών», σύμφωνα με δήλωση του μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ κ. Δημήτρη Στρατούλη.

Η ανάπτυξη του δορυφόρου Hellas Sat πάει πολύ καλά, σύμφωνα με τον Παναγή Βουρλούμη, έχοντας μπει σε κερδοφόρα πορεία. Οποιες αποφάσεις στο μέλλον αφορούν κυρίως το κράτος, καθώς η θέση του δορυφόρου στο Διάστημα είναι ιδιοκτησία του ελληνικού και του κυπριακού κράτους.

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 895 επόμενη > τελευταία >>