ICT plus
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

18/5/2009
Η Ελληνική Διασπορά του Silicon Valley συστρατεύεται στην ανάδειξη της Καινοτομίας Made in Greece

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ σημαντικές εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε το Corallia Clusters Initiative τον Μάιο, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Stanford, την Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝ.Ε.Β.Η), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) καθώς και Επιχειρηματίες από τη Silicon Valley. Οι εν λόγω εκδηλώσεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει το Corallia Clusters Initiative για την προώθηση της Καινοτομίας Made in Greece, και τέθηκαν υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ και του Ελληνικού Προξενείου στο San Francisco.

Κεντρικός στόχος των εκδηλώσεων ήταν η ενημέρωση των ελλήνων φοιτητών και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας της Καλιφόρνια για την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, καθώς και η δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες, μέσα από τις παρουσιάσεις διακεκριμένων ομιλητών και την αναφορά σε επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων, ενημερώθηκαν για τις συνθήκες που διέπουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, για τις ευκαιρίες του επιχειρείν στην Ελλάδα και για τις προκλήσεις που παρουσιάζει ο ελληνικός επιχειρηματικός χώρος για τους νέους επιστήμονες, επιχειρηματίες ή στελέχη του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 01/05/2009 πραγματοποιήθηκε στο Palo Alto της Καλιφόρνια συνάντηση με θέμα «Rediscover Greece: Investment Opportunities in High–Tech» και στόχο την αναζήτηση επενδυτικών δυνατοτήτων, στην Ελλάδα, για τους τομείς υψηλής τεχνολογίας και προσκεκλημένους τους πιο επιφανείς Έλληνες της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Ο Γενικός Διευθυντής του Corallia, καθ. Βασίλειος Μακιός και η Πρόξενος του San Francisco κα Πολυξένη Στεφανίδου, απευθυνόμενοι στους παρευρισκόμενους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals), τους προσκάλεσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αφού πλέον στη χώρα μας και συντελείται αναπτυξιακή πρόοδος στον χώρο των υψηλών τεχνολογιών και μεταβάλλεται θετικά το επενδυτικό κλίμα. Η κα Elaine Alquist-Κοντομηνάς, Γερουσιαστής της Πολιτείας της Καλιφόρνια προσκάλεσε σε ισχυρές συνεργασίες τις Ελληνικές επιχειρήσεις και τα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών με αντίστοιχα στην Καλιφόρνια.

Το Σάββατο 02/05/2009 πραγματοποιήθηκε, στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ημερίδα με θέμα: «Bridging the Gap: Entrepreneurship in Greece and Synergies with Silicon Valley». Στην ημερίδα αυτή, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, του ΤΑΝΕΟ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), της Πρωτοβουλίας νέων επιχειρηματιών OpenCoffee, καθώς και ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες και επενδυτές, πανεπιστημιακοί καθηγητές, πολιτικές προσωπικότητες της Silicon Valley και έλληνες φοιτητές από τα πανεπιστήμια της περιοχής.

Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα του Stanford ήταν ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, που εκπροσώπησε τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρουσίασε την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ανέλυσε τις πηγές ενισχύσεων και θεσμικής υποστήριξης.

Στις εισηγήσεις του, ο Γενικός Διευθυντής του Corallia, καθ. Βασίλειος Μακιός, παρουσίασε την Ελληνική Πρωτοβουλία Συνεργατικών Σχηματισμών και τα σημαντικά αποτελέσματα που επετεύχθησαν στη μικροηλεκτρονική, τις αναπτυξιακές προοπτικές του Cluster Μικροηλεκτρονικής και τους τρόπους αξιοποίησής τους, και τις προοπτικές στην Ελλάδα και απευθυνόμενος, κυρίως, στους Έλληνες φοιτητές ανέφερε: «Το Corallia συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες για την προώθηση της Ελληνικής καινοτομίας και είμαστε πολύ ευτυχείς που με υπομονή και επιμονή στο στόχο μας, ενώσαμε τις φωνές μας και παρουσιάζουμε οργανωμένα τις δυνατότητες της Ελλάδας και του σημαντικού επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτουμε. Οφείλουμε να μοιραστούμε το όραμά μας με τους νέους, τα αυριανά επιχειρηματικά στελέχη, τους άξιους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε επενδύοντας στην ευρηματικότητα και τις καινοτόμες ιδέες και προωθώντας τις αρχές της συνεργασίας, της προόδου και της κοινωνικής ευαισθησίας, να μπορέσουν να αλλάξουν τον κόσμο, να δημιουργήσουν νέες προοπτικές και να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις».

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι εισηγήσεις του Αμερικανού διευθυντή της εταιρείας Bytemobile, κ. C. Koopmans, με έδρα τις ΗΠΑ και με τμήμα έρευνας και σχεδιασμού νέων προϊόντων στην Πάτρα, ο οποίος ένθερμα υποστήριξε το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα, του κ. Γ. Κουτσογιαννόπουλου, CEO της εταιρείας Helic που ξεκίνησε στην Ελλάδα και έχει σήμερα σημεία παρουσίας στη Silicon Valley, το Τόκιο και τη Γερμανία, του κ. Ν. Ζέρβα, CEO της Alma Technologies που αποτελεί τη μόνη εταιρεία παγκοσμίως που διαθέτει ολοκληρωμένα κυκλώματα αντιστρεπτής συμπίεσης ψηφιακών εικόνων LJPEG & JPEGLS, του καθ. Ν. Χαριτάκη, Προέδρου του Ταμείου Νέας Οικονομίας, που παρουσίασε τα κίνητρα που προσφέρει το ΤΑΝΕΟ στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, του κ. Κ. Σπανού, Καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Berkeley, του κ. Γ. Παπαδόπουλου, CEO της Attica Ventures, του κ. Α. Σταυρόπουλου, Διευθυντή της Draper Fisher Jurvetson, ενός από τα σημαντικότερα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στις ΗΠΑ, του κ. Αθ. Καλέκου, CEO της Conformiq με έδρα στις ΗΠΑ και τη Φινλανδία, του επιχειρηματία κ. Αθ. Κατσιούλα, του κ. Γ. Τζιράλη, βασικού διοργανωτή του OpenCoffee, του κ. Γ. Γιακουμή, Προέδρου των ελλήνων φοιτητών στο Stanford και της κ. J. Bond, Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα από τις παρουσιάσεις της ημερίδας και τον διάλογο που ακολούθησε, αφού διαπιστώθηκε ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες και η επιχειρηματική προοπτική στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα και ότι η χώρα μας διαθέτοντας υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να παράγει και να προωθεί στο εξωτερικό καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και να προσελκύει υψηλές επενδύσεις.

Είναι σημαντικό το ότι οι εκδηλώσεις συνέβαλαν στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων της Silicon Valley, συνεργασίες που θα θέσουν τις βάσεις για την δημιουργία ενός δικτύου φορέων ικανoύ να προάγει την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια και να υποστηρίζει την Καινοτομία Made in Greece. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι τέθηκαν οι από κοινού στόχοι προς επίτευξη και δεσμεύτηκαν οι εμπλεκόμενοι σε συνέχιση ανάλογων πρωτοβουλιών.

ΑΡΧΕΙΟ - ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 110 επόμενη > τελευταία >>