ICT plus
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

20/4/2007
Μύδροι Βουρλούμη εναντίον των συνδικαλιστών

Αίσθηση προκάλεσαν οι θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιακών Συνδικαλιστικών Ενώσεων, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο των θέσεων Βουρλούμη

"Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας, ανάμεσά σας αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Είμαι κι εγώ εργαζόμενος και μάλιστα πολύ σκληρά. Από 18 ετών ανήκω στην κατηγορία των εργαζομένων και έχω φτάσει εδώ που είμαι περνώντας από όλα τα σκαλοπάτια μιας σταδιοδρομίας. Στα 52 χρόνια που δουλεύω έχω μάθει πολλά πράγματα. Ξέρω τι σημαίνει εκμετάλλευση και δεν έχω αυταπάτες για την φύση των σχέσεων στο χώρο της οικονομίας. Όπως έλεγε κάποιος «αν δεν φωνάξεις σε θάβουν ζωντανό». Έχω με σκληρή δουλειά αποκτήσει και το δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου και με την ευκαιρία που μου δίνετε εδώ θα σας την πω.Στην θεματολογία του Συνεδρίου σας περιλαμβάνονται «οι μελλοντικές τεχνολογικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στους εργαζομένους».Οι αλλαγές δεν είναι μελλοντικές, συμβαίνουν ήδη με ραγδαίο ρυθμό και οι επιπτώσεις τους είναι αισθητές. Κυρίως δύο είναι οι επιπτώσεις αυτές: Μειώνονται ριζικά οι ανάγκες σε αριθμό προσωπικού γενικά. Αυξάνονται οι ανάγκες σε προσωπικό με υψηλές προδιαγραφές. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι θέμα επιβίωσης, γιατί οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί στην Ευρώπη λειτουργούν σε σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και μάλιστα με ταχύτητα, χρειάζεται στενή συνεργασία διοίκησης και συνδικαλισμού. Έτσι ο ΟΤΕ πέτυχε την μείωση του προσωπικού του με εθελούσια έξοδο, δίχως παρενέργειες. Πράγματι τότε η Συνδικαλιστική ηγεσία έδειξε υπευθυνότητα και θάρρος και προσέφερε πολλά στην Εταιρία, την οικονομία και τους εργαζόμενους.

Ο οργανωμένος συνδικαλισμός έχει κεντρικό θεσμικό ρόλο μέσα στην οργάνωση του σύγχρονου οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Όταν ο ρόλος αυτός αντιμετωπίζεται υπεύθυνα τότε ο συνδικαλισμός συμβάλει στην πρόοδο της οικονομίας και στην προστασία και ευημερία των εργαζομένων. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας ένα μεγάλο μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος έχει ξεφύγει από τον σωστό του προορισμό. Η προστασία και προώθηση των συμφερόντων των εργαζομένων έχει πάρει δεύτερη θέση. Την πρώτη θέση κατέχει τώρα η επίτευξη κομματικών στόχων και η προώθηση της καριέρας ατόμων μέσα στους κομματικούς μηχανισμούς. Με τον τρόπο αυτό, ο συνδικαλισμός έχει αλλοιωθεί από σκοπιμότητες ξένες προς τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η επιμονή σε στείρα άρνηση, σε ιδεολογικά σχήματα του παρελθόντος που έχουν χρεοκοπήσει διεθνώς, η άρνηση της σύγχρονης πραγματικότητας κινδυνεύουν να μεταβάλλουν τον συνδικαλισμό στη χώρα μας σε ένα κίνημα οπισθοδρόμησης και άκρας συντήρησης.Φρένο στην πρόοδο και την εξέλιξη. Αυτά ίσως δεν θα είχαν τόση σημασία σε μία κλειστή οικονομία. Στο διεθνές όμως ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε προκαλούν ζημιά στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και κατ'ακολουθίαν καταστροφή παραγόμενου πλούτου. Αρα λιγότερος πλούτος για να διανεμηθεί ανάμεσα στους συντελεστές του, που σε μεγάλο βαθμό είναι οι εργαζόμενοι.

Αυτά ισχύουν ιδιαίτερα για τις τηλεπικοινωνίες. Ο κλάδος μας, περισσότερο από όλους τους όλους, έχει ανάγκη από ευελιξία και ταχύτητα προσαρμογών. Όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας αλλά και γιατί ρυθμίζεται. Από την θεματολογία σας απουσιάζει η ρύθμιση που είναι όμως το σοβαρότερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Στο όνομα δήθεν των συμφερόντων του καταναλωτή ο τρόπος που εφαρμόζεται η ρύθμιση των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και εκτρέφει παρασιτισμό. Είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Συμβάλλατε στο παρελθόν στο να αποκτήσει η Ελλάδα μια από τις προοδευτικότερες εργατικές νομοθεσίες που υπάρχουν. Μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας αυτής, εργαζόμενοι και εργοδοσία στον κλάδο μας και αλλού οφείλουν να συνεργαστούν με γνώμονα την πρόοδο και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Έτσι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, θα βελτιωθούν οι αποδοχές και θα παραμείνουν οι οικονομικές μονάδες υγιείς και εδώ, αντί να μεταναστεύουν. Κοιτάξτε τι γίνεται στις πιο εύρωστες Ευρωπαϊκές οικονομίες, εκεί, χωρίς να υποχωρούν στις αρχές τους τα συνδικαλιστικά κινήματα ακολουθούν μία ρεαλιστική και ευέλικτη στρατηγική και το αποτέλεσμα είναι καλό για όλους. Μακάρι τελικά να απελευθερωθεί το κίνημα από τον κομματικό εγκλωβισμό και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις. Να επικρατήσει η λογική της οικονομικής προόδου που μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την συνεργασία των συντελεστών της».

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1162 επόμενη > τελευταία >>


ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ