ICT plus
Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

7/5/2009
Σημαντικά συμπεράσματα από την πρώτη ολοκληρωμένη Μελέτη για την κοινωνικό-οικονομική αποτίμηση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα από την ICAP και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Παρουσιάστηκε χθες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.) και την ICAP Group, η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την κοινωνικοοικονομική αποτίμηση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της μελέτης παρουσίασαν ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ο κ. Βασίλης Ρεγκούζας, Εκτελεστικός Διευθυντής του Τομέα Συμβούλων Επιχειρήσεων ICAP Group, η κα Λίνα Σάρι, Διευθύνουσα Σύμβουλος της TNS ICAP και ο κ. Γιώργος Γιαγλής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Από τα συμπεράσματα της μελέτης, προκύπτει ότι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (168% στο τέλος του 2008) είναι η πρώτη πανευρωπαϊκά, ενώ η χώρα παρουσιάζει υστέρηση στην ανάπτυξη και χρήση υπηρεσιών 3G. Με το δεδομένο ότι η Ελλάδα -σε αντίθεση με την κινητή τηλεφωνία-, είναι ουραγός στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (9% έναντι 20%), εκτιμάται ότι η ανάπτυξη των δικτύων 3G και η ανάδειξη του κινητού τηλεφώνου σε ευρυζωνική συσκευή μπορούν να συνεισφέρουν στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος με την Ευρώπη.

Η κινητή τηλεφωνία σήμερα και
η συνεισφορά της στην ελληνική Οικονομία
Η συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας στην ελληνική οικονομία αξιολογήθηκε ως  ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχει δημιουργήσει 92.000 θέσεις εργασίας, και το 2007 συμμετείχε στο ΑΕΠ με ποσοστό που προσεγγίζει το 2%, έναντι 1,3% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Όπως αναφέρθηκε η κινητή τηλεφωνία συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα σε ποσοστό ανάλογο της πρόβλεψης του εθνικού προϋπολογισμού το 2008 για επενδύσεις στην εκπαίδευση και τη βιομηχανία μαζί, με το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να απορροφούν το 41% του συνόλου των εισοδημάτων που δημιουργεί ο κλάδος (1,8 δισ. €).

Σύμφωνα με τους μελετητές ο κλάδος εισέρχεται σε φάση ωρίμανσης και η οποιαδήποτε ανάπτυξη σε ορίζοντα πενταετίας (2013) θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων (2,7 δισ €) όσο και στην αύξηση των θέσεων εργασίας (100.000). Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται μείωση των θέσεων εργασίας σε 81.000 με τα δημόσια έσοδα να φτάνουν μόνο τα 2,1 δισ. το 2013.

Οι απόψεις της κοινής γνώμης και
των επιχειρήσεων για τον κλάδο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας,  η κινητή τηλεφωνία είναι ο κλάδος με τον υψηλότερο δείκτη εταιρικής φήμης σε σχέση με άλλους κλάδους στην ελληνική αγορά. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας είναι κοινώς παραδεκτό ότι η κινητή τηλεφωνία αυξάνει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων («7 στις 10 από τις μικρότερες επιχειρήσεις και 8 στις 10 από τις μεγαλύτερες θεωρούν αδύνατο / αρκετά δύσκολο να διεκπεραιώσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες χωρίς τη χρήση του κινητού τηλεφώνου»), ενώ η χρήση κινητού δεν παρουσιάζει γεωγραφικές, ή μορφωτικές διαφορές καθιστώντας το ιδανικό μέσο για την προσέλκυση του πληθυσμού στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.  Καθολική είναι επίσης η αναγνώριση της συμβολής της κινητής τηλεφωνίας στην εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, στη βελτίωση του επιπέδου ζωής (άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι) και σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Παρά τα στοιχεία αυτά, το 86% των Ελλήνων ανησυχούν ότι η κινητή τηλεφωνία πιθανώς βλάπτει την υγεία, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 48%.

Ο ανταγωνισμός στον κλάδο και θεσμικά θέματα
Διαπιστώθηκε ότι ο ανταγωνισμός στη χώρα μας λειτουργεί ικανοποιητικά με άμεσες αντιδράσεις σε εμπορικές κινήσεις των ανταγωνιστών, προς όφελος του καταναλωτή. Από την άλλη πλευρά οι  Έλληνες χρήστες έχουν επιβαρυνθεί με τη μεγαλύτερη φορολογία σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο στις οποίες επιβάλλεται ειδικός φόρος σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου. Είναι επίσης σημαντικό ότι η φορολογική επιβάρυνση, πλήττει αναλογικά περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα. Στη μελέτη επίσης, αναδείχθηκε το δαιδαλώδες σύστημα αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αδειοδότηση μιας μόνο κεραίας εμπλέκονται 9 υπηρεσίες και χρειάζονται το λιγότερο 2 χρόνια, τη στιγμή που στην Ευρώπη απαιτούνται μόνο 1 ή 2 υπηρεσίες και ο Μέσος Όρος του χρόνου αδειοδότησης είναι μόλις 7,2 μήνες.

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 110 επόμενη > τελευταία >>