ICT plus
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

25/9/2020
Κυριάκος Πιερρακάκης: Η δημοπρασία για το 5G και το «Ταμείο Φαιστός» δημιουργούν μία μεγάλη αγορά καινοτομίας και απασχόλησης υψηλού επιπέδου

Το ictplus.gr επέλεξε σήμερα να φιλοξενήσει άρθρο του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στην kathimerini.gr, που αφορά στην ψήφιση του "Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης", στην προκήρυξη ης δημοπρασίας για το 5G και στις προοπτικές του Επενδυτικού «Ταμείου Φαιστός».  [Oι υπογραμμίσεις είναι του ictplus.gr

 O νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που ψηφίστηκε σε κλίμα ευρείας συναίνεσης τις προηγούμενες ημέρες, επιδιώκει να συγκεντρώσει σε ενιαίο κείμενο ένα σύνολο διατάξεων για το ψηφιακό κράτος και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Εκτός από την αυτονόητη έμφαση στην επίλυση εκκρεμών προβλημάτων του παρελθόντος, ο νόμος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σε σειρά ζητημάτων που αφορούν την επόμενη ημέρα.

Ειδικότερα, εστιάζει ανάμεσα σε άλλα στην ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς στη χώρα μας και στην αξιοποίηση της δημοπρασίας του φάσματος του 5G για τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος καινοτομίας», με στόχο τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι βασικές καινοτομίες που θα φέρει το 5G συναρτώνται με τις υπερυψηλές ταχύτητες που αυτό συνεπάγεται. Και μπορεί το 4G σήμερα να προσφέρει ταχύτητα και σταθερότητα για έναν απλό χρήστη του Διαδικτύου, παρ’ όλα αυτά οι αλλαγές που θα φέρει το 5G στην αξιοποίηση έξυπνων συσκευών και στην ευρεία χρήση νέων εφαρμογών οδηγούν χωρίς δεύτερη σκέψη στον χαρακτηρισμό του ως αυτοτελές και κυρίαρχο συστατικό μιας επόμενης, απόλυτα διακριτής από όσα ξέρουμε έως σήμερα, «Βιομηχανικής Επανάστασης».

Πράγματα που μέχρι τώρα φαντάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας σύντομα θα αποτελούν κομμάτι της ρουτίνας μας: η αυτόνομη οδήγηση, η εκτεταμένη χρήση της τηλεϊατρικής (ακόμα και με ρομποτικές εφαρμογές) είναι μόνο δύο παραδείγματα από το μέλλον των εφαρμογών αυτών των δικτύων. Ολα αυτά θα σηματοδοτήσουν μια καινούργια εποχή για τις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες και, τελικά, την καθημερινότητα.

Εδώ και 14 μήνες εργαζόμαστε εντατικά ώστε να περάσουμε στην επόμενη εποχή, έχοντας λύσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις –πολλές, είναι η αλήθεια– εκκρεμότητές μας. Ενδεικτικά, εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο για την αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων με τον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» και αναδιατάξαμε το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων με νομοθετικές παρεμβάσεις και με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να δράσουν συμπληρωματικά στη δημοπρασία του φάσματος 5G, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Κατ’ αρχάς, είναι αυτονόητο ότι το Δημόσιο αποσκοπεί στην άντληση σημαντικών εσόδων από αυτή τη δημοπρασία, έσοδα τα οποία θα είναι ευεργετικά για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, μας ήταν εξαρχής σαφές ότι οφείλαμε να εκπονήσουμε και ένα ευρύτερο σχέδιο αξιοποίησης των δικτύων πέμπτης γενιάς. Και αυτό δεν υπαγορεύεται αποκλειστικά από την ψηφιακή υστέρηση της χώρας, αλλά πρωτίστως αποτελεί μια καλή –και εξαγώγιμη– πρακτική, που θα οδηγήσει στη μέγιστη απόδοση των νέων δεδομένων που θα φέρει το 5G στη ζωή μας.

Η φιλοσοφία μας αυτή κωδικοποιείται στη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος καινοτομίας» με επίκεντρο το 5G: επιχειρήσεις και επιστημονικά κέντρα των οποίων το αντικείμενο περιστρέφεται γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, δημιουργώντας με την παρουσία και τη δραστηριοποίησή τους νέες επενδύσεις και νέα ερευνητικά προγράμματα γύρω από το 5G.

Αυτός ο «ενάρετος κύκλος» δεν θα δημιουργηθεί μόνος του.

Αποστρεφόμενοι τον ρόλο του θεατή των εξελίξεων, στον νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες λαμβάνουμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί δική μας καινοτομία και προσδοκούμε να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στη δημιουργία αυτού του οικοσυστήματος. Η πρωτοβουλία αυτή είναι η ίδρυση του «Ταμείου Φαιστός».

Τι είναι το «Ταμείο Φαιστός»?

πρόκειται για ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών το οποίο θα απορροφήσει το 25% των εσόδων της δημοπρασίας και στο οποίο θα έρθουν να προστεθούν στην πορεία και ιδιώτες επενδυτές. Πρακτικά, ιδρύεται ένα Ταμείο το οποίο θα επενδύει σε ιδέες που έχουν σχέση με το 5G. Eτσι, ενώ τα περισσότερα κράτη προβαίνουν απλά και μόνο σε δημοπρασίες φάσματος αντλώντας έσοδα για εκείνα με μια παραδοσιακή προσέγγιση, εμείς θα χρησιμοποιούμε αυτή τη δημοπρασία για να φτιάξουμε ένα εξειδικευμένο Ταμείο που θα επενδύει σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

Πρακτικά, γεννάμε μία αγορά μέσα από τη δημοπρασία . . .


 Ε Δ Ω    η συνεχεία του άρθρου στο kathimerini.gr

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1140 επόμενη > τελευταία >>