ICT plus
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

22/9/2020
Χάρης Μπρουμίδης: «Προετοιμαζόμαστε για τις αναπτυξιακές και ψηφιακές ευκαιρίες. Είμαστε έτοιμοι για τις υπηρεσίες 5G μεχρι τον Απρίλιο, αμέσως μόλις δοθεί το φάσμα»

 


Στην καθιερωμένη συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάς, Χάρης Μπρουμίδης, ενημερώνοντας τους για μίας σειρά στρατηγικών και επιχειρηματικών θεμάτων, που λόγω της πανδημίας αποκτούν ιδιαίτερα σημασία.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε :
 
Ιδιαίτερα σημαντικές οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης:
Οπωσδήποτε είναι στη σωστή κατεύθυνση ειδικά το γεγονός ότι τουλάχιστον 5 από τις 7 προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αντίστοιχα και οι άλλες 2 προτεραιότητες γύρω από την ενέργεια και το περιβάλλον προϋποθέτουν τη χρήση νέων «έξυπνων» τεχνολογιών.  Τουλάχιστον το 20% των πόρων που αφορά στις Ψηφιακές Τεχνολογίες, αλλά και το 37% που αφορά την Πράσινη Ενέργεια, συνδέεται άμεσα με τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και τις ψηφιακές δεξιότητες.

«Χρυσή Ευκαιρία» οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης:
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως η «χρυσή ευκαιρία» της Ελλάδας για να κάνει το άλμα της προς το αύριο, να καλύψει τα κενά ανταγωνιστικότητας και να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι, σύμφωνα με την ΕΕ αυτή η δεκαετία θα είναι η ψηφιακή δεκαετία, μπορεί να υποθέσει ότι ο  ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας μπορεί να πατήσει σε γερά θεμέλια.
Τρεις πυλώνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αυτήν την προσπάθεια: η επιτάχυνση της ανάπτυξης του 5G και σε απομακρυσμένες περιοχές, η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κράτους, και η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων. 

Εμφαση στην ανάπτυξη των Ψηφιακών Δεξιοτήτων:
Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι κορυφαίος πυλώνας στις δραστηριότητές της Vodafone – σχεδόν 80 χιλιάδες νέοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στις ψηφιακές δεξιότητες μέσα από το πρόγραμμα GenerationNext,αποτελεί μέρος του εταιρικού της σκοπού και αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής της για την επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας.
Το πεδίο εφαρμογής των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι τεράστιο: από την εισαγωγή εφαρμογών cloud στις μικρές επιχειρήσεις έως την ανάπτυξη προχωρημένων ψηφιακών τεχνολογιών. Και είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να επιταχύνουμε το ταξίδι της Ελλάδας προς το ψηφιακό αύριο και προς ένα καλύτερο μέλλον. Η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη και ελκυστική: είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Ευρώπη χρειάζεται μισό εκατ. επιπλέον αναλυτές δεδομένων και δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό από το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό.  Επίσης, οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να γίνουν εργαλείο πολιτικής για την ενδυνάμωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. H Vodafone πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια και έχει δεσμευθεί να μην μείνει κανείς πίσω σε αυτήν την προσπάθεια.

H Vodafone έχει εγκαίρως επενδύσει σε υποδομές 5G. Μόλις δοθεί το φάσμα, βγαίνει με υπηρεσίες. Ο ρόλος του OpenRAN
H Vodafone έχει εγκαίρως επενδύσει στο δίκτυό της ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη του 5G μόλις το φάσμα γίνει διαθέσιμο. Αλλά και να στοιχηθεί πίσω από την οικονομία της γνώσης, αναπτύσσοντας δίκτυα που θα φέρουν νέες δυνατότητες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Στα επόμενα τρία χρόνια η Vodafone θα καλύψει το 60% της Ελλάδας.
Η συγκυρία προσφέρεται για "εργαλεία" που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτής της πορείας ώστε το 5G να φτάσει και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, φέρνοντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το mobile-edge computing και τη διασύνδεση υπερυψηλών σταθερών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, αλλά και καινοτομία μέσα από πιλοτικά ανοικτά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (OpenRAN). Οι δυνατότητες που θα δημιουργηθούν είναι τεράστιες: «έξυπνες πόλεις»  και νοσοκομεία, ψηφιακές τεχνολογίες σε σχολεία και πανεπιστήμια, «έξυπνη» γεωργία κτλ.
Το openRAN είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη
. Η ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (OpenRAN) στο ακραίο δίκτυο αποτελεί βασικό στόχο της διεθνούς συμμαχίας OpenRAN, στην οποία ο όμιλος Vodafone είναι ιδρυτικό μέλος. Το OpenRAN προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων στο ραδιοδίκτυο, με στόχο περισσότερη καινοτομία, ανταγωνισμό και διεύρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας των προμηθευτών τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών. 
Είναι γεγονός ότι οι προηγούμενες γενιές κινητών δικτύων ήταν κλειστά συστήματα που στηρίζονταν σε έναν και μόνο προμηθευτή. Σήμερα, η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών προσπαθεί να ανοίξει αυτήν την αγορά – με ανοιχτά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές – που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού και ανοίγουν το παιχνίδι για πολλαπλούς προμηθευτές. Η πολιτεία μπορεί να ενθαρρύνει και να βοηθήσει με συνέργειες και πρωτοβουλίες για πιλοτικά OpenRAN σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Και μάλιστα είναι και μία τεράστια ευκαιρία για ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνολογία και τον εξοπλισμό των επικοινωνιών.

Πρόκληση ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η Ψηφιοποίηση των Επιχειρήσεων: 
Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και να εκτοξεύσει την ανταγωνιστικότητά τους, κάνοντας ευκολότερη τη δουλειά των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές περιβάλλον, καλύτερες τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες, αλλά και βοηθώντας τη χώρα να κάνει επιταχύνει την πορεία της προς την ανάκαμψη.
Συμβάλλοντας σε αυτόν τον σκοπό, η VODAFONE κινητοποιήθηκε άμεσα για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσέφερε για τρεις μήνες δωρεάν όλο το χαρτοφυλάκιο των SmartBusiness υπηρεσιών, καταγράφοντας παράλληλα σημαντική εμπορική επιτυχία. Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας - περίπου οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έχουν έως και 9 εργαζόμενους και σχεδόν το 90% απασχολεί λιγότερους από 50.
Είναι στρατηγικός στόχος της Vodafoneνα προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις όλα τα τεχνολογικά εφόδια ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Διότι η πανδημία τις έχει πλήξει σχεδόν στο σύνολό τους – και η ψηφιοποίησή τους δημιουργεί ένα μεγάλο πεδίο ανάπτυξης για αυτές.

Η πανδημία επιτάχυνε την ανάπτυξη υπηρεσιών για το Ψηφιακό Κράτος
Η κορύφωση της πανδημίας και η εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας ανέδειξε την πραγματική σημασία των τηλεπικοινωνιών, που αυτή τη στιγμή και για το ορατό μέλλον θα είναι ο κλάδος των κλάδων. Η εμπειρία της πανδημίας επιταχύνει βαθιές αλλαγές στην εργασία, την κοινωνία και επιχειρήσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν από το σπίτι με τηλεργασία, οι συναντήσεις γίνονται ψηφιακά, η τηλεκπαίδευση είναι ευρύτερα αποδεκτή και ο ψηφιακός βραχίονας των επιχειρήσεων απαραίτητος για την επιβίωσή τους, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να αναπτύσσεται ραγδαία. Εν πολλοίς, η νέα κατάσταση προσφέρεται για περισσότερη χρήση τεχνολογίας: Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική, σύγχρονες τεχνολογίες, περισσότερη ψυχαγωγία κι επικοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο η ψηφιοποίηση του κράτους είναι παραπάνω από απαραίτητη και μία ανάγκη που αποδείχθηκε και με το παραπάνω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναγνωρίζοντας ότι γίνονται πραγματικά συστηματικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, η διεθνής εμπειρία του ομίλου Vodafoneδείχνει ότι η ψηφιοποίηση του κράτους μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι ευκαιρίες ενός ψηφιακού κράτους είναι τεράστιες:
Δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία και οργανισμοί μπορούν να ψηφιοποιήσουν τις λειτουργίες τους, να διαθέσουν σύγχρονες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να εξοικονομήσουν ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Η  προοπτική στη χρήση του Internet of Things για τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων» είναι επίσης μεγάλη. Η VODAFONE στηρίζει με συνέπεια τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων με καινοτόμες υπηρεσίες Smart City που ανοίγουν ένα πραγματικά απεριόριστο πεδίο εφαρμογών.

Η διεθνής θέση της Vodafone για τους προμηθευτές εξοπλισμού και υποδομών τηλεπικοινωνιών
Σημαντική και εκτεταμένη ήταν η συζήτηση για τους προμηθευτές εξοπλισμού και υποδομών τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα για την Huawei και τους επικείμενους διαγωνισμούς για τις υποδομές και υπηρεσίες 5G. Ο Χάρης Μπρουμίδης αναφέρθηκε διεξοδικά και με συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την πολιτική της Vodafone απέναντι στους προμηθευτές εξοπλισμού και υποδομών τηλεπικοινωνιών, αναφέροντας:


H Vodafone εφαρμόζει μία πραγματικά ανεξάρτητη και ουδέτερη πολιτική προμηθευτών και είναι αφοσιωμένη σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για τους καταναλωτές: την ποιότητα, την καινοτομία και ένα ασφαλές δίκτυο που λειτουργεί αδιάλειπτα.
 
Στη Vodafone λαμβάνουμε υπόψη την ασφάλεια πάρα πολύ σοβαρά και με συνέπεια υποστηρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πραγματικά τεκμηριωμένη προσέγγιση µε βάση την επικινδυνότητα και με διαφοροποίηση μεταξύ του δικτύου ασύρματης πρόσβασης (RAN) και του κεντρικού δικτύου (Core) – όταν εξετάζουν θέματα ανάπτυξης υποδομών δικτύου.
 
Η Vodafone ανακοίνωσε την απόφασή της να απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού της στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και επιβεβαιώνει ότι η Vodafone Ελλάδας δεν χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο κορμού της.
 
Η Vodafone δεν γνωστοποιεί την ακριβή σύνθεση των δικτύων της σε επίπεδο χώρας, όμως η Vodafone Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei. Και συνεχίζει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, με βάση τους τροποποιούμενους περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά και να συμμορφώνεται διαρκώς με το νομοθετικό πλαίσιο.
 
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διασφάλιση ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος προμηθευτών σε όλη την Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει τόσο την ισορροπία ανάμεσα στους προμηθευτές όσο και την ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN).
 
Η Vodafone υποστηρίζει με σθένος αυτόν τον στόχο και οδηγεί τις εξελίξεις στην βιομηχανία με στόχο μία μεγαλύτερη ποικιλομορφία  στην εφοδιαστική αλυσίδα των δικτύων.

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1140 επόμενη > τελευταία >>