ICT plus
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

14/9/2020
«Βραδυφλεγής βόμβα» σε Nova και Cosmote TV. Η Κυβέρνηση δίνει άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης σε τηλεοπτικούς σταθμούς με άδεια εθνικής εμβέλειας. Καταργούνται οι ενημερωτικοί - θεματικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και ο όρος των 400 εργαζομένων

 

Με μία απόφαση που ήταν άγνωστη στις εταιρείες τηλεοπτικών δορυφορικών πλατφορμών, Nova και CosmoteTV και σίγουρα δεν είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η Κυβέρνηση δίνει δικαίωμα ανάπτυξης υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης και στις ανώνυμες εταιρείες, που έχουν λάβει άδεια εθνικής εμβέλειας. Οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες ήδη δέχονται πρακτικά αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ξένες ψηφιακές πλατφόρμες του NetFlix, της Apple και άλλων πολυεθνικών, οι οποίες ενώ εισπράττουν από τους Ελληνες συνδρομητές, δεν φορολογούνται για τα έσοδά τους στην Ελλάδα.
Σε αντίθεση με τις «εισαγόμενες» ψηφιακές πλατφόρμες στην δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση οι δύο πλατφόρμες, η Nova-Forthnet και η Cosmote TV, έχουν καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μισθοδοσίες, ανάπτυξη δικτύου, υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου, άδειες δικαιωμάτων, συμβάσεις και φυσικά εγχώριες παραγωγές, ελληνικά προγράμματα και σειρές.

Σε όλον αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ελληνικών πλατφορμών έρχεται η «σφήνα» στους δύο τρόπους μετάδοσης από την άδεια που ετοιμάζεται να δώσει η Κυβέρνηση, προκειμένου κάποιος να χρησιμοποιεί το υφιστάμενο τηλεοπτικό φάσμα, κάτι που αποτελεί για χρόνια πάγιο αίτημα των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ. Η δυνατότητα αυτή δίνεται στο υφιστάμενο τηλεοπτικό φάσμα από το δίκτυο των επίγειων πομπών, ανατρέποντας και πάλι αθέμιτα τις υφιστάμενες ισορροπίες στην τηλεοπτική συνδρομητική αγορά.

Ουσιαστικά παρέχονται πλεονεκτήματα στις εταιρείες της ελεύθερης τηλεόρασης να αποκτήσουν χωρίς δαπάνες και συνδρομητική πλατφόρμα, με την προϋπόθεση ότι η κατοχή της άδειας εθνικής εμβέλειας αποτελεί κριτήριο ιδιαίτερης βαρύτητας, που λαμβάνεται υπόψη κατά τη χορήγηση της άδειας συνδρομητικής τηλεόρασης στον πάροχο. Προβλέπεται επίσης πως η Digea είναι υποχρεωμένη να παρέχει τεχνικές υπηρεσίες στον νέο πάροχο. Αν και ήδη νομικοί εκτιμούν ότι το όλο πλαίσιο δημιουργεί συνθήκες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που εκτιμάται ότι θα γίνει, δενβ θα έχει αρχικά ανασταλτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα την δημιουργία «τετελεσμένων» σε ευαίσθητες και προβληματικές αγορές, όπως είναι η τηλεοπτική και η συνδρομητική.

Οι άλλες ρυθμίσεις για τις τηλεοπτικές αγορές φέρνουν πακέτο επιμέρους ρυθμίσεων για την ελεύθερη και τη συνδρομητική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τη διαφήμιση φέρνει η Κυβέρνηση με τον «νόμο Πέτσα», που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και τελειώνει τυπικά τον «νόμος Παππά» (είναι ο 4339/2015).

«Stop» στους ενημερωτικούς θεματικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας
Εκτός των πολλών προβληματικών διατάξεων που ετοιμάζονται χωρίς την συμβολή όλων των ενδιαφερομένων μερών, δημιουργείται μία επιπλέον μια πολύ σημαντική δυσλειτουργία, καθώς απαγορεύει οριστικά τη δημιουργία ενημερωτικών θεματικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους σύγχρονους τρόπους μετάδοσης σήματος, επιμένει σε λεπτομερείς ρυθμίσεις της υφιστάμενης, στρεβλής κατάστασης, μεταφέροντας τα προβλήματα για το μέλλον.

Στο «ΠΑΡΟΝ» της Κυριακής και στην έγκριτη στήλη «Τυπολογίες» είδαν το φως της δημοσιότητα οι βασικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με τις οποίες αποκλείονται από τις θεματικές άδειες οι ενημερωτικοί σταθμοί. Η ΝΔ επιμένει στην (πρακτικά φωτογραφική) ρύθμιση του 2014, που δεν επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν αποκλειστικά ενημερωτικούς θεματικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Για τους μη ενημερωτικούς το σχετικό άρθρο του υπό σύνταξη σχεδίου νόμου αναφέρει  τα εξής:
«Μη ενημερωτικού περιεχομένου είναι οι άδειες που αφορούν μεταδιδόμενο πρόγραμμα μη ενημερωτικού χαρακτήρα, που έχει ως στόχευση ή θεματικό περιεχόμενο οποιοδήποτε τομέα της ψυχαγωγίας ή και επιμόρφωσης». Επιπροσθέτως, στον προσδιορισμό της έννοιας των θεματικών σταθμών επιτρέπει σταθμούς telemarketing! Αντιλαμβάνεται κανείς πως η μία από τις τέσσερις άδειες, που πρόκειται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να προκηρυχθούν, θα είναι χρυσοφόρος για τον επιχειρηματία.

Για να μην καταπέσει η σχετική διάταξη στο ΣτΕ, που απαγορεύει στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν ενημερωτικούς σταθμούς, η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει πως οι μη ενημερωτικοί σταθμοί θα μπορούν ανά ώρα να μεταδίδουν τίτλους ειδήσεων με προσδιορισμένη την πηγή τους. Σε καιρούς εκτεταμένης ανεργίας, προκαλεί μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός των ενημερωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και η πριμοδότηση των σταθμών που θα μεταδίδουν έτοιμο πρόγραμμα, φωτογραφίζοντας μάλιστα συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

Επίσης μειώνεται κατά 30% το προσωπικό της αδειούχου τηλεοπτικής εταιρείας αλλάζοντας και το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πως θα συνυπολογίζονται στην υποχρέωση για ελάχιστο προσωπικό των 400 θέσεων εργασίας ανά σταθμό εθνικής εμβέλειας οι  εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι απασχολούμενοι με καθεστώς ειδικής απασχόλησης και έκδοσης παραστατικών και το προσωπικό συνδεδεμένων επιχειρήσεων και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής.

Το ανώτατο όριο των δύο τελευταίων κατηγοριών, των συνδεδεμένων εταιρειών και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής προγραμμάτων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του προσωπικού. Δηλαδή, σε έναν σταθμό 400 θέσεων εργασίας, οι 280 θα είναι στην αδειούχο τηλεοπτική εταιρεία και οι υπόλοιποι σε μια ανεξάρτητη, που παράγει ένα σίριαλ, ή σε μια συνδεδεμένη εταιρεία, που είναι παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Για τον προσδιορισμό του μέσου όρου των εργαζομένων χρησιμοποιούνται τα στοιχεία από την «ΕΡΓΑΝΗ», με ελάχιστο όριο τις 20 μέρες απασχόλησης τον μήνα. Πουθενά, όμως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδικότητες: Δηλαδή, μια εταιρεία δεν θα είναι υποχρεωμένη να προσμετρά τους δημοσιογράφους ή τους τεχνικούς και θα μπορεί να βάζει στον κατάλογο εργαζομένων των 400, ηθοποιούς ή ακόμα και σεκιούριτι.

ictplus.gr
με στοιχεία από την στήλη Typologies.gr

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1134 επόμενη > τελευταία >>