ICT plus
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

10/8/2020
Οριστικό! Ματαιώνεται η 85η ΔΕΘ! Η σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την χώρα οδήγησε στην απόφαση της ματαίωσης

 

 

Είναι γεγονός! Η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) 2020, το μεγαλύτερο εκθεσιακό και εμπορικό γεγονός των Βαλκανίων, σημείο αναφοράς για την οικονομία και την πολιτική της χώρας, ματαιώνεται λόγω της απροσδιόριστης κλιμάκωσης του κορονοϊου. Είναι η πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της, που το Διοικητικό Συμβούλιο της Εκθεσης οδηγείται σε αυτή την αναγκαία μεν, αλλά και οδυνηρή απόφαση για την οικονομία της Θεσσαλονίκης

Η σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 36 νέα κρούσματα κορονοϊού, και η ανεξέλεγκτη κλιμάκωσή τους μέχρι την ημερομηνία της διεξαγωγής οδήγησε τα εμπλεκόμενα μέρη (Διοίκηση της ΔΕΘ, κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της πόλης) να αποφασίσουν την ματαίωσης της φετινής, 85ης ΔΕΘ, η ανακοίνωση της οποίας είναι θέμα των επόμενων ωρών.

Ηδη το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε γνωστοποιήσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην 85η ΔΕΘ και ζήτησε την αποδέσμευση του μεγάλου περιπτέρου και των διάφορων άλλων χώρων της Εκθεσης που κρατούσε για λογαριασμό του. Η απόφαση αυτή, η οποία συμπαρασύρει και επηρρεάζει τις αποφάσεις των άλλων Οπλων και Σωμάτων, ήταν η απαρχή της απόφασης για την ματαίωση της διεξαγωγής της Εκθεσης.

Η σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα [την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 36 νέα κρούσματα κορονοϊού] έθεσε επιτακτικά το θέμα της ματαίωσης.

Ηδη το θέαμ είχε συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής μεταξύ του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά,του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Από την τηλεδιάσκεψη προέκυψε πως πρέπει να θεωρείται πιθανή η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη μετά τον δεκαπενταύγουστο, για την αντιμετώπιση της τοπικής έξαρσης του κορονοϊού. Στα μέτρα περιλαμβάνονται ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, και φυσικά σε αυτά θα ήταν και η ματαίωση της φετινής ΔΕΘ, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μίας μεγάλης εστίας συγχρωτισμού και διάδοσης του κορονοϊού στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη στην Αθήνα με τον Καθηγητή Νίκο Χαρδαλιά και τη διοίκηση της ΔΕΘ. 

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη ΔΕΘ ήταν και οι δηλώσεις της Παρασκευής του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Στέλιος Πέτσας, στον ΑΝΤ1 κληθείς να απαντήσει, εάν προβλέπονται ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, είπε:
«Κατ΄αρχάς να γίνει η Έκθεση. Είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Το θέμα είναι ότι μέσα στις αρχές του φθινοπώρου ότι και να γίνει θα δείτε το σχέδιο μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί το σχέδιο μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση».

Η 85η ΔΕΘ ήταν προγραμματισμένη να διοργανωθεί μεταξύ 5 και 13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Γερμανία. Το κλίμα για την φετεινή ΔΕΘ ήταν ήδη άσχημο καθώς στον διαδικτυακό τόπο της Εκθεσης, λιγότερο από ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη έναρξη, δεν είχε αναρτηθεί ο κατάλογος  των μέχρι τώρα επιβεβαιωμένων εκθετών.

Στην Θεσσαλονίκη επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την πορεία των επόμενων Εκθέσεων της Helexpo, καθώς η ματαίωση της ΔΕΘ συμπαρασύρει όλες τις επόμενες προγραμματισμένες Εκθέσει, με που άσχημα αποτελέσματα και επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης.

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1725 επόμενη > τελευταία >>