ICT plus
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

13/7/2020
Κυριάκος Πιερρακάκης στην Βουλή: «Απλοποιούμε πρώτα τις διαδικασίες και μετά έρχεται η Ψηφιακή Διοικητική Μεταρρύθμιση. Μετασχηματίζεται η ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων»


Στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση η απλούστευση και οι φιλικές υπηρεσίες του Δημοσίου προς τον πολίτη, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του Δημοσίου.  Όπως ανέφερε, στην πρώτη του ομιλία επί του βήματος τη Β ουλής στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «η απλούστευση των διαδικασιών δεν είναι μόνο η ψηφιοποίησή τους. Είναι μια παλέτα ενεργειών που σκοπό έχουν να μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο». Με αυτόν τον στόχο, λοιπόν, το υπουργείο θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και μείωσης της Γραφειοκρατίας.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος» έτσι άρχισε την πρώτη του ομιλία στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας τον Κώδικα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή.

Αναφέρθηκε αρχικά στην μεγάλη υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI), όπου η Ελλάδα έχει καταταγεί για το 2019 στην 26η θέση εν μέσω 28 χωρών της Ευρώπης με την Βουλγαρία και την Ρουμανία στις τελευταίες δύο θέσεις.

Τόνισε ότι «η Ελλάδα έχασε το τρένο της Πληροφορικής» και ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να ακολουθήσει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση για να συγκλείνει η χώρα με τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού Δείκτη DESI,  που είναι και ο στόχος αυτής της Κυβέρνησης».

Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανάφερε ότι είναι εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο, καθώς συγκέντρωσε πολλές διάσπαρτες αρμοδιότητες, οι οποίες πλέον είναι κάτω από την ευθύνη του νέου υπουργείου. «Δεν μπορείς μόνο να προκηρύσσεις έργα. Πρέπει να απλουστεύεις και τις διαδικασίες. Δεν πρέπει να ψηφιοποιείς την γραφειοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα ΚΕΠ είναι από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του ελληνικού κράτους και γι’ αυτό απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν παραμεληθεί. Ξαναφέρνουμε στο προσκήνιο αυτόν το εξαιρετικό θεσμό. Τον ενδυναμώνουμε και τον αξιοποιούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνουμε μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν, θα ξαναδούμε το πλαίσιο λειτουργίας τους ώστε να το εκσυγχρονίσουμε. Θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές τους στα πρότυπα των καλύτερων δομών εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα. Αναβαθμίζουμε τα ΚΕΠ, που είναι από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες της χώρας. Σύντομα θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός τους, οι υπηρεσίες τους, ώστε να είναι πραγματικά οι καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιέγραψε σειρά νέων πρωτοβουλιών μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το Εθνικό Πλαίσιο Απλούστευσης Διαδικασιών, το Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, το Οριζόντιο Πρόγραμμα Διοικητικών Βαρών της Νομοθεσίας, όπως και σειρά άλλων διαδικασιών που αφορούν στα «γεγονότα ζωής», όπως αποκαλούνται στον υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η διαδικασίες για τις δηλώσεις Γέννησης, Γάμου, Θανάτου κ.λπ, όπου θα καταργηθούν οι «ουρές».

Για τους λόγος αυτούς και όχι μόνο «η ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων μετασχηματίζεται σε ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, όπου στην γνωστή υποδομή G-Cloud θα μεταφερθούν όλες οι Βάσεις Δεδομένων, οι εφαρμογές και τα συστήματα των υπουργείων, Φορέων και δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να διαλειτουργούν ευκολότερα».

Αναφέρθηκε στην προώθηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη αλλαγών του Δημόσιου τομέα για να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι στόχοι θα επικαιροποιούνται ετησίως για να συμβαδίσουν με τους ευρύτερους στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης. Θα ανεβάσουμε σύντομα μία «πύλη» αντίστοιχη με την «gov.uk», όπου θα συνδεθούν όλες οι δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες».

Για τα αποκαλούμενα μεγάλα έργα προετοιμάζεται η άμεση προκήρυξή τους, καθώς χρονίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα γνωστά έργα HR, HRMS και όσα δεν έχουν προκηρυχθεί την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας σημαντική υστέρηση στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση της χώρας.

Για τις Τηλεπικοινωνίες ανάφερε πως ξεκίνησαν πολλές νέες υπηρεσίες, ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών. Το 112 θα είναι ολοκληρωμένο μέχρι τέλους του έτους για όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων. Ηδη είναι έτοιμη η ενδιάμεση λύση, η οποία θα λειτουργήσει άμεσα σε όλη την χώρα. «Σύντομα θα πραγματοποιηθεί η αδειοδότηση των κεραιών και του φάσματος για τις υπηρεσίες 5G στο τέλος της επόμενης χρονιάς και μάλιστα με καινοτόμο τρόπο. Στόχος είναι κάθε σπίτι στην χώρα να έχει σύνδεση με γρήγορο ίντερνετ». 

Αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης για το σύστημα 5 G που θα αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας τα επόμενα χρόνια.
«Σχετικά με τα δίκτυα 5G, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα, ενώ στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς. Σχετικά με τα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, στόχος μας είναι το λεγόμενο υπεργρήγορο internet να φτάσει και στο τελευταίο νοικοκυριό, με απλές διαδικασίες επιδότησης των τελικών χρηστών».

Για τα ΕΛ.ΤΑ ανάφερε πως παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα και πρέπει πολύ γρήγορα να μπουν σε βιώσιμη τροχιά με νέο σχεδιασμό, εξυγίανση και νέες υπηρεσίες. Για τον τομέα του Διαστήματος, όπου φέτος είχαμε τον εορτασμό των 50 ετών από την κατάκτηση της Σελήνης, ανασχεδιάζεται το πλαίσιο στρατηγικής ώστε να αξιοποιηθούν υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας όπως π.χ η «Ευφυής Γεωργία», να ενισχυθεί η Πολιτική Προστασία και να διευρυνθούν διεθνείς συνεργασίες και χωρίς υπερβολές.

Τέλος ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στις εθνικές παρακαταθήκες του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Χαρίλαου Τρικούπη αναφέροντας την ρήση του «Η Ελλάδα προώρισθαι να ζήσει και θα ζήσει» για να την «μεταφέρει» στην σημερινή εποχή λέγοντας ότι
«τα έθνη όταν αποφασίζουν μεγάλες υπερβάσεις μπορούν να το πετύχουν. Σήμερα 10 χρόνια μετά την μεγάλη κρίση η χώρα καλείται να το ξανακάνει. Καλούμεθα λοιπόν να ξαναφτιάξουμε το κράτος και να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα να αλλάξει εποχή».


ΕΔΩ η ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Βουλή

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1706 επόμενη > τελευταία >>