ICT plus
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2/6/2020
Διαβιβάστηκε στην Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς η δικογραφία για το κόστος του VAR. Ζητείται η άρση της ασυλίας του Νίκου Παππά και του Γιώργου Βασιλειάδη

Διαβιβάστηκε στην Βουλή από την εισαγγελία διαφθοράς η δικογραφία για το κόστος απόκτησης και λειτουργίας του VAR για τα παιχνίδια της Super League, το οποίο στοίχισε στον ελληνικό λαό 14 εκ. ευρώ, ΄όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Γερμανία) δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ. Στο διαβιβαστικό της δικογραφίας ο πρώην Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης καλούνται να ελεγχθούν, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά του επίτιμου προέδρου του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας κατά συναυτουργία.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε  στη Βουλή, προκειμένου να ζητηθεί η άρση της ασυλίας  ώστε να ασκηθούν  διώξεις για τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή μόνο για τον Νίκο Παππά, αφού ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν ήταν και δεν είναι βουλευτής. Η ιστορία του έργου του VAR έχει απασχολήσει για μήνες την επικαιρότητα, τόσο για τις διαδικασίες κατακύρωσής του, όσο και για το γεγονός ότι στο τέλος κατέληξε να υπάρχει ένας διεκδικητής, στο οποίο κατακυρώθηκε τελικά το έργο.

Το VAR εκτός από τα Μέσα Ενημέρωσης απασχόλησε αρκετές φορές το Κοινοβούλιο με συζητήσεις και ερωτήσεις βουλευτών, ακόμη και σε αυτή την Κυβέρνηση, η οποία είναι πλέον πολιτικά υπεύθυνη γι ατην λειτουργία του. Συγκεριμένα επίκαιρη ερώτηση με θέμα το VAR κατέθεσαν στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Αχμέτ Ιλχαντ, ο οποίος είναι Μέλος της Μόνικης Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας [Δείτε ΕΔΩ τα μέλη της] και επικεφαλής του Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνηση ςτου ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα την επίκαιρη ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Μετά την ολοκλήρωση και της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, τα ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία και την αξιοπιστία του συστήματος στην ελληνική του εκδοχή έχουν πολλαπλασιαστεί. Κάθε εβδομάδα δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το VAR απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των ανθρώπων που παρακολουθούν ποδόσφαιρο.

Παράλληλα, πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα στον Τύπο για το κόστος υλοποίησης του έργου «Ψηφιακός μετασχηματισμός ελληνικού ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ», την αρτιότητά του ως προς τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιεί, αλλά και την πιστή ή μη εφαρμογή των πρωτοκόλλων της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΦΙΦΑ) και των τεχνικών προδιαγραφών που έπρεπε να υπάρχουν στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι υπουργοί:
1 . Υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία για το κόστος της ελληνικής εκδοχής του VAR και τις παρεχόμενες απ’ αυτό υπηρεσίες, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα;
2. Σε ποιον βαθμό πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη εκπαίδευση των Ελλήνων διαιτητών για την ορθή λειτουργία του VAR;
3. Τα σχετικά με το VAR πρωτόκολλα της ΦΙΦΑ που εφαρμόζονται υπάρχουν σε ελληνική μετάφραση για να μπορεί κάθε φίλαθλος να αντιλαμβάνεται τι παρακολουθεί;
4. Η εξαιρετικά χρήσιμη για την αξιοπιστία του συστήματος γραμμή του οφσάιντ ήταν ή όχι στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού;
5. Η αντίστοιχης σημασίας τεχνολογία της γραμμής του τέρματος ήταν ή όχι στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού;

Το κόστος του VAR(που καταβλήθηκε από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων) έφτασε τα 14 εκατ. ευρώ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καν η … γραμμή για το οφσάιντ, αλλά και αν περάσει η μπάλα στο τέρμα οριακά, δεν ξέρει κανείς με βεβαιότητα αν θα πρέπει να καταλογιστεί γκολ ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία της άρσης ασυλίας του Νίκου Παππά και του Γιώργου Βασιλειάδη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την την στάση του τέως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και γι ατην στάση των βουλευτών της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθούν τα σχόλια του Σταύρου Κοντονή, τέως υπουργού Δικαιοσύνης επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον περασμένο Γενάρη στη εκπομπή «Δίκη της Δευτέρας» είχε πει μεταξύ άλλων:

«Διαφώνησα με την αγορά του V.A.R. από το δημόσιο ταμείο. Αυτή ήταν δουλειά της SuperLeague. Αυτή έπρεπε να αγοράσει το V.A.R. Αν θέλουν οι Π.Α.Ε. να κάνουν ελκυστικό το προϊόν, αυτοί που κερδίζουν από το ποδόσφαιρο και αυτές είναι οι ομάδες της SuperLeague, έπρεπε να προβούν σε αυτή την επένδυση, δεν έχει καμία δουλειά το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει το V.A.R. Όταν κάνει ψώνια το κράτος, κάνει πάντα ακριβά. Δεν είχε καμία δουλειά το κράτος να μπλέκεται σε θέματα, τα οποία χειρίζονται με κέρδος οι Π.Α.Ε. Ξέρετε κανένα ξενοδοχείο να πληρώνει το κράτος το σύστημα παρακολούθησής του; Αυτό με ξένισε κι εμένα, ότι δεν έχει τη γραμμή του οφσάιντ. Δεν είναι απιστία ότι το χρυσοπληρώσαμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το V.A.R. απολύτως συνεισφέρει».

Στην δεξιά στήλη "σχετικά άρθρα" παρατίθεται μέρος από τις αναρτήσεις του ictplus.gr σχετικά με το θέμα του VAR

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1691 επόμενη > τελευταία >>