ICT plus
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

20/5/2020
Ερχεται το επόμενο «κύμα» έργων και ψηφιακών υπηρεσιών.Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος κύκλος του WEB Top Level Meeting με την συμμετοχή των υφυπουργών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Γεωργίου Γεωργαντά και Γρηγόρη Ζαριφόπουλου

 

Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος κύκλος του WEB Top Level Meeting με την συμμετοχή των υφυπουργών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Γεωργίου Γεωργαντά και Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, με σημαντικές ανακοινώσεις από την πλευρά τους και συμπεράσματα, που αφορούν στο επόμενο «κύμα» έργων καιψηφιακών υπηρεσιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο του WEB Top Level Meeting έχει κληθεί να συμμετάσχει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης

Ηδη έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά βήματα στους τομείς της απλούστευσης των διαδικασιών όπως η επικοινωνία και η διαλειτουργικότητα σημαντικού αριθμού βάσεων δεδομένων δημόσιου χαρακτήρα με στόχο την παροχή νέων και προηγμένων υπηρεσιών προς τον Ελληνα πολίτη, σημαντικός αριθμός ψηφιακών πλατφορμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απευθείας διασταύρωση και έκδοση ληξιαρχικών πράξεων όπως της γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, αλλά και πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ σε online χρόνο από το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών.

Σχετικά για τον τομέα της απλούστευσης των διαδικασιών ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, και ιδιαίτερα στο μητρώο διαδικασιών του Δημοσίου που, για πρώτη φορά, θα περιέχει, το οποίο, όπως είπε, θα περιέχει όλα τα αναγκαία βήματα για κάθε διαδικασία, και κανένας φορέας του Δημοσίου δε θα μπορεί να απαιτεί κάτι άλλο πέραν αυτών.

Αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα δώσει μεγάλη επιτάχυνση σε πλήθος διαδικασιών του Δημοσίου και θα μειώσει δραστικά το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για τις διαδικασίες και θα «ξεμπλοκάρει» πλήθος έργων και προμηθειών.

Ωστόσο, τόνισε τη σημασία της «συνοδείας» των παραπάνω κανόνων με την «αρχή της υποχρεωτικότητας» που, όπως είπε, θα καταργήσει τη δυνατότητα «επιλογής» των φορέων του Δημοσίου μεταξύ δύο ή περισσότερων πρακτικών, έτσι ώστε η αντιμετώπιση όλων των διαδικασιών να γίνεται με απολύτως ενιαίο τρόπο από οποιοδήποτε φορέα του Δημοσίου, ανεξάρτητα από το μέρος της χώρας όπου θα γίνεται το αίτημα.

Ακόμα, ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς ανάφερε ότι σύντομα θα υλοποιηθούν και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η δυνατότητα επικοινωνίας με τα ΚΕΠ με βιντεοκλήση, μέσω της οποίας πολίτες και επιχειρήσεις θα απευθύνουν τα ερωτήματα και τα αιτήματά τους χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία στα ΚΕΠ.

Πρόσθεσε επίσης ότι μελετάται η «εξειδίκευση» των υπαλλήλων στα ΚΕΠ ανάλογα με τα αιτήματα, ώστε άλλοι υπάλληλοι να εξυπηρετούν τους πολίτες και άλλοι τις επιχειρήσεις, κάτι που, όπως είπε, αφενός θα μειώσει την αναμονή και το χρόνο εξυπηρέτησης, και αφετέρου θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών καθώς ο υπάλληλος θα είναι πλέον εξειδικευμένος επάνω στο είδος των αιτημάτων που θα κληθεί να εξυπηρετεί.

Επίσης, ο υφυπουργός έκανε λόγο για τη σύσταση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής, σε ανώτατο επίπεδο, που θα αφορά στη σύνταξη, μέσα στο καλοκαίρι του 2020, συγκεκριμένων προτάσεων – δράσεων που θα αφορούν στις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα, ώστε να ενισχυθεί η ταχύτητα των διαδικασιών, να μειωθεί η ταλαιπωρία των εμπλεκόμενων, αλλά με απόλυτο παράλληλο σεβασμό στην ασφάλεια των διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα κληθούν και οι φορείς του κλάδου τεχνολογίας να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Σε σχετική ερώτηση για τις κινήσεις του υπουργείου επάνω σε θέματα που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς ανάφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις και «σύντομα θα έχουμε εξελίξεις», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως έχει αρχίσει να αλλάζει η «κουλτούρα» του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της ψηφιακής αλλαγής που συντελείται.

Ο υφυπουργός κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα μπορούσε να έχει τη θετική αντίδραση που είχε απέναντι στην πανδημία, εάν δεν είχε προηγηθεί προετοιμασία από το καλοκαίρι του 2019, και τόνισε ότι προωθούνται σύντομα λύσεις σε τομείς όπως η τηλε-ιατρική και ο τραπεζικός τομέας.

Σημείωσε ότι είναι στο τελικό στάδιο η παρουσίαση της «ψηφιακής Βίβλου» όπου θα περιέχονται τα έργα που θα είναι απαραίτητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου με βάση δυναμικό κατάλογο που θα βελτιώνεται και θα συμπληρώνεται συνεχώς. Πρόσθεσε ότι μέσα στη λίστα αυτή θα περιλαμβάνονται και πολλά μικρότερα έργα που θα απευθύνονται σε μικρότερες εταιρείες.

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τους τρόπους αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων. Σε αυτό τον τομέα το υπουργείο θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την «εκπαίδευσή» τους. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις για την ενδυνάμωση των ψηφιακών ικανοτήτων, όπως η Ψηφιακή Ακαδημία πολιτών που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σημείωσε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η μέχρι τώρα πετυχημένη πρακτική της συγκρότησης πολλών μικρών ευέλικτων ομάδων για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, παρά η προώθηση μεγάλων και «φαραωνικών» , όπως τα χαρακτήρισε, έργων. Απόδωσε σε αυτά την μεγάλη δυσκολία υλοποίηση με ικανοποιητικό ρυθμό, τα οποία τελικά καταλήγουν να αποτελούν τροχοπέδη στο ρυθμό της ψηφιακής ανάπτυξης.

Ανάφερε ωστόσο πως θα προκηρυχθούν και μεγάλα ψηφιακά έργα, ωστόσο αυτό θα γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν, στο βαθμό του δυνατού, τη σωστή υλοποίησή τους μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν προβλεφθεί.

Σε σχετική ερώτηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, ανάφερε πως η αλήθεια για τις αιτίες των καθυστερήσεων «είναι κάπου στη μέση», καθώς το υπουργείο έχει μεν τη βούληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειώσει της δικές του γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, «αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το ευρωπαϊκό δίκαιο που δε μπορούμε να αγνοήσουμε, καθώς επίσης και να έχουμε κατά νου ότι οι νομικές διαδικασίες, αναλόγως και με τη σχετική στάση των εμπλεκόμενων, μπορεί να καθυστερήσουν τη ροή των εξελίξεων».

Ο υφυπουργός κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος αξιολόγησε θετική την πρόταση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Νίκου Ροδόπουλου, για προώθηση της ψηφιακής διασύνδεσης της εφοδιαστικής αλυσίδας με το υπουργείο, την ΑΑΔΕ και τα πληροφοριακά συστήματα των λιμανιών, και τόνισε πως στην προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας δεν περισσεύει κανένας, και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο και των συναρμοδιοτήτων του με τα άλλα υπουργεία, θα κάνει όλα όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί το ελληνικό «ψηφιακό στοίχημα».

Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, στη δική της παρέμβαση σημείωσε ότι από την «ψηφιακή» οπτική γωνία ο κορωνοϊός αποτελεί μία ευκαιρία που δε θα πρέπει να χαθεί, και σημείωσε ότι ο ΣΕΠΕ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τις διαδικασίες παραδόσεων έργων, στις οποίες μέχρι τώρα δεν έχει πάρει απαντήσεις. Ανέφερε τη σχετική μελέτη της Deloitte για το συγκεκριμένο θέμα, την οποία ο Σύνδεσμος έχει στα χέρια του και στην οποία περιέχονται πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τα παραπάνω, ενώ τόνισε ότι δεν αρκεί να υπάρχει μόνο η νομοθεσία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μηχανισμός επιβολής της εφαρμογής της.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Κωστής Καγγελίδης, στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η μάχη της απλούστευσης των διαδικασιώνθα είναι δύσκολη και αγγίζει όλη την κοινωνία, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» επάνω στον οποίο θα αποτυπώνονται αυτά που θέλει να αλλάξει το υπουργείο, αλλά και οι προτάσεις για αλλαγές από τους φορείς του κλάδου. Σημείωσε ακόμα ότι το υπουργείο θα πρέπει να ανοίξει την κουβέντα για τις οδούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων τεχνολογίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Νίκος Ροδόπουλος, πρότεινε να προστεθεί στον κώδικα διαδικασιών και το διάστημα μέσα στο οποίο το Δημόσιο οφείλει να απαντά οριστικά στα αιτήματα, ενώ τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της δημιουργίας σχετικού ψηφιακού παρατηρητηρίου για αυτή, ενώ κάλεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δηλώσει εκπροσώπηση στο εθνικό συμβούλιο εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία αντιπροσωπεύει το 9% του ελληνικού ΑΕΠ, όπως είπε. Τέλος, έθεσε το θέμα για οργανωμένο «branding» του ελληνικού λογισμικού στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΕΛΤΑ Courier, Φάνης Αναγνωστόπουλος, στη δική του παρέμβαση σημείωσε ότιο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά κυρίως στην αλλαγή του τρόπου χρήσης των διαδικασιών και της επιχειρηματικής κουλτούρας, και όχι τόσο στην αλλαγή του εξοπλισμού, και τόνισε ότι εάν αυτό δε γίνει αντιληπτό «τότε δε θα έχουμε καταφέρει τίποτα».

Ο π. πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Δημήτρης Λακασάς, ανέφερε στη δική του παρέμβαση ότι ο Σύνδεσμος σύντομα θα παρουσιάσει πρόταση για σύσταση ψηφιακής εξαγωγικής ακαδημίας, σημείωσε την ύπαρξη ψηφιακής επιτροπής (DigitalReadySEVE) που ασχολείται με την 4η βιομηχανική επανάσταση και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, και ζήτησε από το υπουργείο να μεριμνήσει ώστε ο ΣΕΒΕ να γίνει βασικός συνομιλητής στη διαδικασία για τη σύσταση και λειτουργία του οργανισμού ψηφιακών προτύπων.

Ο επικεφαλής της Cosmos Business Systems και Πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής του ΣΕΠΕ, Δημήτρης Δάφνης, στη δική του παρέμβαση σημείωσε πως έχει σημασία να δει η κυβέρνηση τρόπους επίσπευσης της «ενδιάμεσης φάσης» των δημοσίων έργων, που αφορά στις προθεσμίες και στα χρονοδιαγράμματα, να εξετάσει τρόπους επίσπευση των νομικών διαδικασιών, ενώ πρότεινε αφενός τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου εφαρμογής των κανονισμών, και αφετέρου τη σύνταξη ενός «οδικού χάρτη» στον οποίο να αποτυπώνονται τα έργα τεχνολογίας που έχει στόχο να «βγάλει» το Δημόσιο, «ώστε και οι εταιρείες να μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα από πλευράς υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Παντελής Αγγελίδης, σημείωσε στη δική του παρέμβαση ότι η τεχνολογία μας δίνει τα μέσα που μπορούν να μας βοηθήσουν να μετατρέψουμε την κρίση σε «όπλο», και τόνισε πως είναι σημαντικό να μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

Η καθιερωμένη θεσμική συνάντηση του WEB Top Level Meeting, πραγματοποιείται εδώ και δεκαεπτά χρόνια μεταξύ των διευθυντικών στελεχών της αγοράς Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICT) και την κυβερνητικής ηγεσίας που είναι υπεύθυνη για την στρατηγική ανάπτυξή της.

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1121 επόμενη > τελευταία >>