ICT plus
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

24/4/2020
Η ΒC Partners πέρασε στον "τελικό" του νέου γύρου για την Forthnet. Ξεκίνησαν οι αποκλειστικές συζητήσεις

Στον «τελικό» του παρόντος και τρέχοντος νέου γύρου της πώλησης των τραπεζικών συμμετοχών στην Forthnetμπήκε μόνο η BC Partners (μέσω της θυγατρικής της United Group) κατόπιν της επιλογής της Nomura, που χειρίζεται ακόμη την διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών. Απορρίφθηκαν οι προτάσεις της DuetPrivateEquityLimitedκαι για μία ακόμη φορά του Ομίλου ΑΝΤ1. Η διάρκεια των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων αναμένεται να μην ξεπεράσει τον μήνα, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων που έχουν εμπλακεί στην πολυκύμαντη υπόθεση «επενδυτής στην Forthnet». Τονίζουν μάλιστα πως οι Τράπεζες έχουν αποφασίσει να τελειώσουν με την υπόθεση της Forthnet από την στιγμή που ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Τον μήνα που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, ο υποψήφιος επενδυτής και οι Τράπεζες θα προσδιορίσουν τους τελικούς όρους της Σύμβασης Αγοραπωλησίας (SPA) για να ολοκληρωθεί η πολυετής πορεία της αποχώρησης των δανειστριών Τραπεζών από την Forthnet.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η αρχιτεκτονική και οι όροι της πρότασης της United Group (και της μητρικής BC Partners) αξιολογήθηκε ως η πλέον συμφερότερη πρόταση, καθώς περιλαμβάνει καλύτερους όρους τόσο για το προτεινόμενο «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας και αλλά και όρους για την αποπληρωμή τους.

Στους άλλους όρους που κατάθεσε η United Group περιλαμβάνονται:
 · αποπληρώνεται τοις μετρητοίς το σύνολο των υπόλοιπων δανείων της Forthnet .
 · δεν προϋποθέτει «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών και κυρίως
 · εγγυάται τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης ως την έγκριση της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), την οποία δεν παρείχαν οι άλλοι διεκδικητές. Αυτή η παράμετρος ήταν το σημαντικό πλεονέκτημα της προσφοράς έναντι των ανταγωνιστών της.

Ποιος είναι ο επικεφαλής της BC Partners
Σε κάθε περίπτωση σε αυτόν τον νέο γύρο ο υποψήφιος επενδυτής, η BC Partners, έχει χαρακτηριστικά πολύ καλής γνώσης της ελληνικής αγοράς και των οικονομικών συνθηκών της. Διευθύνων σύμβουλος, βασικός μέτοχος  και μέλος της εκτελεστικής και επενδυτικής επιτροπής της BC Partners είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, ιδιαίτερα γνωστός για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα.

Ηταν από τους πρωταγωνιστές στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, ενώ το 2006 είχε εξαγοράσει της Hyatt Regency. Το 2004, μέσω της APAX Partners είχε προχωρήσει στην πρώτη εξαγορά της ΤΙM Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Wind, στην συνέχεια πουλήθηκε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις και πέρασε στους σημερινούς μετόχους της. Εν μέσω αυτών των κινήσεων ο Νίκος Σταθόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό της BC Partners, η οποία το 2015 εξαγόρασε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen συμφερόντων της οικογένειας Κάτσου, αντί 500 εκατ. ευρώ. Τώρα βρίσκεται, μέσω της θυγατρικής United Group στην τελική ευθεία και μόνος διεκδικητής την εξαγορά της Forthnet. Oι επενδύσεις που έχει ολοκληρώσει στην Ελλάδα ανέχονται στο ύψος των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου, και εκτιμά πως στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, γιατί υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις διεθνές αγορές που αναζητά αποδοτικές τοποθετήσεις.

Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι απόφοιτος του Harvard και του Κολλεγίου Αθηνών. Μένει εδώ και 25 χρόνια μόνιμα στο Λονδίνο με την οικογένειά του και διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο. Αυτή την περίοδο επενδύει το δέκατο επενδυτικό κεφάλαιο της BC Partners ύψους 7 δισ. ευρώ. Είναι ο μόνος Ελληνας που κατέχει μια τέτοια θέση στο επενδυτικό στερέωμα. Τέλος συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των Financial News με τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 110 επόμενη > τελευταία >>