ICT plus
Πέμπτη, 28 Μαίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

18/3/2020
«Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, μείνετε σπίτι!». μας προτρέπει και σαφέστατα απαιτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε εβδομάδα θα επικοινωνεί με τους Ελληνες πολίτες

Mύνημα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης [ Δείτε το ΕΔΩ ] για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στη χώρα μας. «Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που δεν είναι όμως ανίκητος» σημείωσε.

«Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο πρωθυπουργός , προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και νέα περιοριστικά μέτρα. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. «Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο. Και όταν κάποιοι χάνουν πρώτοι την ευθύνη και την ανθρωπιά τους, δεν μπορούν μετά να αναρωτιούνται «πού είναι το κράτος». Ο πρώτος και μόνος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς και στην Πολιτεία».

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται:
O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων».

Ζήτησε από τον ελληνικό λαό να ακολουθήσει τις οδηγίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ότι όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται» ενώ έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις «να μην κάνουν απολύσεις, γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια».

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου», ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.

Σημείωσε ακόμη ότι «νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας» και ότι «συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι σε λίγο θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «με στόχο να διευρύνω τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης, αλλά και να μεταφέρω το μήνυμα ότι αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης». Τα νέα δραστικά μέτρα της κυβέρνησης, θα εξειδικευθούν αύριο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων «Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε» και πρόσθεσε: «Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους. Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας:
«Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον της. Όμως πιστέψτε με, η νίκη θα έλθει μόνον αν όλοι -ο καθένας ξεχωριστά- φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον «πόλεμο της ζωής». Γιατί ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, μείνετε σπίτι!».


Μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις
To πρώτο μεγάλο πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ εφαρμόζεται άμεσα από την κυβέρνηση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με προβλήματα λόγω μηδενισμού του τζίρου. Το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται, ενώ αναστέλλεται η πληρωμή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Επιπρόσθετα το κορυφαίο  ζήτημα που να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση αφορά την αγορά εργασίας.

Οπως προαναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του απεύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να μη προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη τους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα  το μεσημέρι σε ανακοινώσεις των Χρήστου Σταικούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση.

 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που αναφέρονται στο mononews και σας τις μεταφέρουμε:

  • το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους. Θα ανέρχεταιστα 400 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από το Κράτος οι ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν. Και οχι μόνο αυτό αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.
  • Παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.
  • Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές  πληρωμής δανείων  και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων.
  • Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι παγώνει η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για όλους.

Συγκεκριμένα ότι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις, ως προς την αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα.

Αυτό σημαίνει ότι όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις  έχουν πληγεί (από το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων) και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών δεν θα πληρώσουν τις δόσεις για διάστημα τριών μηνών. Σημειώνεται ότι στην ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 616.000 φορολογούμενοι και για το τρέχον έτος έχει υπολογιστεί η είσπραξη περίπου 785 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση του τζίρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%, ενώ σε Τρίτη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυτοαπασχολούμενους και  ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλεια από τον τουρισμό χάνονται 26.000 θέσεις εργασίας.

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 109 επόμενη > τελευταία >>