ICT plus
Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

18/2/2020
Oι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την οικονομία Τα τρία μεγάλα στρατηγικά σχέδια στην Καινοτομία που προχωρά η Κυβέρνηση

 

Oι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την οικονομία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) από τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics Δημήτρη Βαγιανό.

Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η χώρα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές  δυνατότητες όπως:

  • Η Ενέργεια και το φυσικό Περιβάλλον
  • Ο Τουρισμός και ο Αγροδιατροφικός τομέας
  • Η Μεταποίηση, οι Μεταφορές και τα Logistics
  • O Ψηφιακός Μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους
  • Η Εκπαίδευση, η Καινοτομία και ο Πολιτισμός

Παράλληλα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε τη μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δημιουργηθεί ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 παρεμβάσεις
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τος μακροπρόθεσμες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα και απαιτούν πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, σε βάθος χρόνου. 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η μελέτη δεν ξεκινά από ένα λευκό χαρτί. Η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, επιμέρους σχέδια εκπονούνται από τα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Θα βρείτε λοιπόν πολύ χρήσιμη ύλη αλλά πιστεύω και πολύ αξιόλογους συνεργάτες για να μπορείτε να εμβαθύνετε».

«Το σχέδιό μας είναι πολύ φιλόδοξο. Είναι μια Ελλάδα η οποία θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία. Ψηφιακές προκλήσεις και κλιματική αλλαγή είναι δύο παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει και εμείς να ενσωματώσουμε στις δικές μας πολιτικές» πρόσθεσε.

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Υπάρχουν προοπτικές αλλά χρειάζεται δουλειά και βούληση
Από την πλευρά του ο κ. Πισσαρίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και εξήγησε ότι δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να προεδρεύσει της Επιτροπής, γιατί πιστεύει «πως η Ελλάδα υπέφερε πολύ τα τελευταία 10 χρόνια. Ίσως να μην χρειαζόταν να υποφέρει τόσο, στο βαθμό που υπέφερε». Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης αλλά χρειάζεται δουλειά για μεταρρυθμίσεις και πολιτική βούληση, η οποία πιστεύω πως υπάρχει, και είναι αυτό δεχτήκαμε και την πρόσκληση να ετοιμάσουμε σχέδιο.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι είναι μεγάλα τα σχέδια της κυβέρνησης, «πολύ καλά για την οικονομία. Στους κλάδους στους οποίους θα δουλέψουμε και στο επίπεδο που βρισκόμαστε, είναι οπωσδήποτε συναφή με αυτά. Βλέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο μας σε δύο μέρη κυρίως. Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, δηλαδή ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. 

»Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που, όπως έχετε πει, είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να την υιοθετήσει. Διαφορετικά θα χάσει ανταγωνιστικότητα, θα πάει ακόμα πιο πίσω» σημείωσε.

 

Το Εργα Καινοτομίας που υλοποιούνται στην Ελλάδα
Στον τομέα της Καινοτομίας, αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για το νέο κτίριο έρευνας και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Πρόκειται για μια σύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, με το κόστος της επένδυσης να ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data/analytics) της Pfizer Hellas στη Θεσσαλονίκη. Tο digital hub βάζει τη χώρα μας στον διεθνή χάρτη της έρευνας νέων φαρμάκων, θα απασχολεί 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στα αντικείμενα της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και των analytics, ενώ η Pfizer Hellas συνεργάζεται με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου στην Ελλάδα.

Το Σχέδιο της Volkswagen, το Ελληνικό και η Amazon
Στελέχη της Volkswagen έφτασαν με learjet της εταιρείας στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσουν σε  ποια νησιά θα μπορούσε να εκπονηθεί το πιλοτικό έργο που σχεδιάζει να υλοποιήσει στη χώρα μας
. Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις στην Καβάλα και στη Θάσο, παρόντος του κ. Φραγκογιάννη, για τη συνέχιση μιας διαπραγμάτευσης η οποία ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μόναχο και αφορά πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων το e-mobility (ηλεκτροκίνηση) και νέες υπηρεσίες αυτοκίνησης.

Επίσης, η Amazon Web Services δημιουργεί μια τοποθεσία Amazon Cloud Front Edge στην Αθήνα, ενώνοντας την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.

Τέλος, η εμβληματική επένδυση, αυτή στο Ελληνικό, αναμένεται να μπει σε φάση υλοποίησης την άνοιξη με πρώτο βήμα τις εργασίες για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων.

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 177 επόμενη > τελευταία >>