ICT plus
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

12/2/2020
Ας μιλήσουμε με τα παιδιά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Για τα μικρά παιδιά. Η καλύτερη σας προσέγγιση είναι να καθίσετε μαζί τους και να συμμετέχετε στις ψηφιακές τους δραστηριότητες, παραμένοντας ανοιχτοί στις ερωτήσεις και την περιέργειά τους. Καθώς μεγαλώνουν, βοηθήστε τους να χρησιμοποιούν νέες υπηρεσίες και εργαλεία.

Για τους εφήβους. Η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι η καθοδήγηση, η ανοικτή και θετική επικοινωνία. Ζητήστε τους να σας δείξουν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται, τις σελίδες που δημιουργούν, τα παιχνίδια που παίζουν, για τι μιλάνε και με ποιον. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να συμφωνήσετε πάνω σε ένα σαφές σύνολο κανόνων για υπεύθυνη χρήση.

Συζητήστε τα είδη ιστοτόπων, εφαρμογών, λειτουργιών τηλεφώνου και παιχνιδιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με την ηλικία, την ωριμότητα τους και τις οικογενειακές σας αξίες. Συζητήστε αν τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν αντικείμενα online.

Μιλήστε για τις πληροφορίες που πρέπει να διατηρήσετε ιδιωτικές, τις καθορισμένες ώρες χρήσης και τις οδηγίες για επικοινωνία με σεβασμό.

Αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε τα παιδιά με εργαλεία οικογενειακής ασφάλειας, εξηγήστε γιατί και τί θα κάνουν.

Αναθεωρήστε τους κανόνες καθώς τα παιδιά ωριμάζουν και οι τεχνολογίες και οι συσκευές εξελίσσονται. Παρακάτω θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε αυτές τις συζητήσεις.

Σκεφτείτε πριν κάνετε «κλικ»
Όταν τα παιδιά παίρνουν απροσδόκητα ή παράξενα μηνύματα, ακόμη και από φίλους, πείτε τους να μην ανοίγουν φωτογραφίες, τραγούδια ή άλλα συνημμένα ή να μην κάνουν κλικ σε συνδέσμους στα μηνύματα αυτά. Αντ 'αυτού, θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν με τον αποστολέα κάποια άλλα μέσα εκτός από το να πατήσουν «Απάντηση».

Συζητήστε με τα παιδιά για τη λήψη μόνο νόμιμου λογισμικού, παιχνιδιών, μουσικής και άλλου περιεχομένου. Να είστε έξυπνοι για τα κινητά τηλέφωνα.

Βοηθήστε τα παιδιά να κλειδώνουν τα τηλέφωνά τους με PIN που κρατούν μυστικά - ακόμη και από τους καλύτερους φίλους τους.

Βοηθήστε τους νεότερους να διαχειριστούν τις επαφές τους, περιορίζοντας πιθανώς την επαφή μόνο με εγκεκριμένους αριθμούς.

Οι έφηβοι θα πρέπει να μοιράζονται τους αριθμούς τους μόνο με αυτούς που γνωρίζονται προσωπικά και όχι μέσω των προφίλ τους.

Διδάξτε τα παιδιά να χρησιμοποιούν με προσοχή το GPS, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει το σημείο που βρίσκονται ή να επισημάνει την τοποθεσία των φωτογραφιών τους.

Πάρτε βοήθεια από την τεχνολογία
Ενισχύστε την ασφάλεια του υπολογιστή σας από τις απειλές του Internet. Διατηρήστε το τρέχον λογισμικό (συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος περιήγησης ιστού) με αυτόματη ενημέρωση. Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς και λογισμικό αντιμετώπισης αντιγράφων ασφαλείας από μια αξιόπιστη πηγή. Η Microsoft μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό: microsoft.com/security/pypc.aspx.

Μάθετε πώς να δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για να προστατεύσετε όλους τους λογαριασμούς στον ηλεκτρονικού υπολογιστή σας και στο διαδίκτυο: aka.ms/passwords-create.

Τα εργαλεία για την οικογενειακή ασφάλεια μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκλείσετε το επιβλαβές περιεχόμενο, να διαχειριστείτε τους ιστοτόπους που επισκέπτονται τα παιδιά, τον χρόνο που είναι συνδεδεμένα, να φιλτράρετε το βίαιο ή  το ακατάλληλο περιεχόμενο και να ελέγξετε τις επαφές τους.  Η Microsoft προσφέρει εργαλεία όπως αυτό: aka.ms/compare-tools.

Να είστε εσείς οι διαχειριστές των οικιακών υπολογιστών σας. Μάθετε να δημιουργείτε διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών (στο βήμα 2), ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις των παιδιών σας: aka.ms/childsafety.

Πώς και πότε μιλάτε στα παιδιά για την ασφαλή χρήση tablet και υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, κόνσολών παιχνιδιών και άλλων συσκευών; Λοιπόν, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς - ή πολύ αργά, οπότε ας ξεκινήσουμε!

Παίξτε με ασφάλεια
Εξερευνήστε με τα παιδιά τα παιχνίδια που θέλουν να παίξουν. Ελέγξτε τις αξιολογήσεις και προτιμήστε τα γνωστά παιχνίδια και αυτά από αξιόπιστες ιστοσελίδες.

Μαζί δημιουργήστε οικογενειακές οδηγίες για το παιχνίδι: Πρέπει τα παιδιά να παίζουν μόνα τους; Μόνο με φίλους; Πόσες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα είναι κατάλληλες; Είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κειμένου, φωνής ή κάμερας; Αν ναι, με ποιον;

Σκεφτείτε πριν χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή
Βοηθήστε τα παιδιά να επιλέξουν εφαρμογές που είναι κατάλληλες για την ηλικία και την ωριμότητα τους. Αποκτήστε εφαρμογές που έχουν αξιολογηθεί καλά και από αξιόπιστα καταστήματα. Παρακολουθήστε την πολιτική απορρήτου μαζί για να μάθετε τι θα κάνει η εφαρμογή με την τοποθεσία και άλλα ευαίσθητα δεδομένα σας.

Μοιραστείτε με προσοχή
Διδάξτε τα παιδιά να μην μοιράζονται τις προσωπικές πληροφορίες online όπως ηλικία, τηλεφωνικούς αριθμούς, πλήρη ονόματα, φωτογραφίες, διευθύνσεις στο σπίτι και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ακόμη και τα συναισθήματά τους με οποιονδήποτε, εκτός από τους στενούς φίλους.

Να είναι σαφές ότι τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να λένε, να γράψουν σε κείμενο ή να δημοσιεύσουν τίποτα που θα έβλαπτε ή θα ντρόπιαζε κάποιον.

ΟΧΙ μπούλινγκ. Τελεία. Τονίστε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν, να στέλνουν ή να δέχονται σεξουαλικά προκλητικά κείμενα, φωτογραφίες ή βίντεο.

Υποστηρίξτε ασφαλέστερους κοινωνικούς κύκλους
Δείξτε στα παιδιά πώς να κάνουν τις σελίδες κοινωνικών δικτύων ιδιωτικές. Πείτε στα παιδιά να σκέφτονται δύο φορές για το ποιους αποδέχονται ως φίλους. Σκεφτείτε να προσθέσετε μόνο εκείνους τους οποίους έχουν συναντήσει αυτοί ή στενοί φίλοι αυτοπροσώπως ή με τους οποίους έχουν κοινούς φίλους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να προωθήσουν μια θετική εικόνα online και να σέβονται τα σχόλια.

Διδάξτε τα παιδιά τι να κάνουν αν έχουν προβλήματα Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εμπιστεύονται τα ένστικτά τους. Ζητήστε τους να:

  • Ενημερώσουν αν κάτι ή κάποιος online τους κάνει να νιώθουν άβολα ή απειλητικά. Να είστε ξεκάθαροι ότι δεν θα τους τιμωρήσετε ούτε θα περιορίσετε τα δικαιώματα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, παιχνιδιού ή τηλεφώνου εξαιτίας των ενεργειών κάποιου άλλου.
  • Αναφέρετε δυσάρεστες συμπεριφορές ή περιεχόμενο στην υπηρεσία ή την εφαρμογή.

Φυσικά, αν το παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο - κάποιος απειλεί, παρενοχλεί ή προσπαθεί να προσελκύσει το παιδί να συναντηθούν αυτοπροσώπως - καλέστε την τοπική αστυνομία.

Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Η Microsoft δεν παρέχει καμία εγγύηση, ρητή ή υπονοούμενη. 0813 PN 098-117660

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες: Προστασία των μικρών παιδιών στο διαδίκτυο: aka.ms/Kids_safety_online

Προστασία των εφήβων online: aka.ms/tween-teen-safety

Παίξτε με ασφάλεια όταν παίζετε online: aka.ms/gaming_safety

Διδάξτε τα παιδιά για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων: aka.ms/kids_mobile_safety

ΑΡΧΕΙΟ - ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 109 επόμενη > τελευταία >>