ICT plus
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

23/5/2007
Δορυφορική επέκταση από τον ΟΤΕ. Εργο 9,3 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 ετών των δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρώπη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο έργο «Δόρυ» ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αξιοποιεί τους δημόσιους δορυφορικούς αναμεταδότες του δορυφορικού συστήματος HellasSat2. Μέσα από το έργο αυτό καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου τομέα σε 1.673 σημεία κοινωνικής παροχής. Παρέχει δορυφορικές -ευρυζωνικές συνδέσεις σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες απομακρυσμένων περιοχών. Ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας για τους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα έργο, για το οποίο ο αντίστοιχος διαγωνισμός έχει περάσει στο στάδιο αξιολόγησης, με στόχο τη λειτουργία του συστήματος το επόμενο έτος. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο το οποίο έχει γίνει στην Hellas Sat τα τελευταία χρόνια και την εξυγίανση η οποία έχει επιτευχθεί. Σήμερα η Hellas Sat είναι μία κερδοφόρος εταιρεία, με διεθνή αναγνώριση και με πελάτες σε 30 χώρες στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική. Ο υπουργός κ. Λιάπης καταληγοντας είπε «σε αυτό, το ήδη θετικότατο περιβάλλον για την περεταίρω ανάπτυξη της HELLAS SAT έρχεται και η εκλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. Χριστόδουλου Πρωτοπαπά στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δορυφορικών Οργανισμών (ESOA). Η εκλογή αυτή τιμά τόσο την HellasSat για την αναγνώρισή της όσο και την Ελλάδα γενικότερα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης δήλωσε την πρόθεση του Οργανισμού να επεκταθεί ακόμη περισσότερο τις δορυφορικές επικοινωνίες. Ο ΟΤΕ έχει θυγατρική εταιρεία στις δορυφορικές επικοινωνίες, την ΟΤΕSat-Μaritel, μέσω της οποίας εξυπηρετούνται κυρίως ναυτιλιακές εταιρείες. Σήμερα από τη χωρητικότητα του δορυφόρου Hellas Sat αξιοποιείται το 80%. H OTESat-Maritel παρέχει υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία με βάση τις επιχειρησιακές αρχές «one-stop-shopping», «last mile coverage» και «end-user orientation», στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Προωθεί νέες υπηρεσίες της Inmarsat στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα αξιοποιώντας την ισχυρή παρουσία του Ομίλου ΟΤΕ στη διεθνή αγορά. Αξιοποιεί ευκαιριών που προσφέρουν τα νέα δορυφορικά συστήματα, τόσο για τη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, όσο και για την προσφορά νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν ζωντανές δορυφορικές συνδέσεις με απομακρυσμένα σημεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα με:

  • το Βαλτεσινίκο, ένα απομονωμένο χωριό στην κεντρική Πελοπόννησο, στο δημοτικό σχολείο του οποίου λειτουργεί δορυφορική ευρυζωνική πρόσβαση στο Internetμέσω του Hellas-Sat, στο πλαίσιο του προγράμματος RuralWingsτης Ε.Ε.,
  • ένα νοσοκομείο στην Τουρκία, το οποίο αξιοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία σε ένα πρόγραμμα τηλε-ιατρικής και
  • έναν εξερευνητή που βρίσκεται στην Ναμίμπια της Αφρικής, ο οποίος, στο πλαίσιο ενός διετούς έργου τηλε-ιατρικής, εργάζεται για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Αναφερόμενος στις πιθανές εφαρμογές της δορυφορικής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία, κ. Μάρκος Κυπριανού, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε: «Η σύζευξη των τεχνολογιών πληροφορικής και της φροντίδας για την υγεία δεν αποτελεί απλώς μια ευκαιρία ψηφιοποίησης θεμάτων υγείας αλλά ανοίγει έναν καινούργιο κόσμο δυνατοτήτων, που παλιότερα δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε. Οι δορυφόροι συμβάλλουν σήμερα στην πρόληψη ασθενειών, στη διάγνωση και στη θεραπεία, αλλά και στη διαχείριση της καθημερινότητάς μας, προσφέροντας καλύτερες ευκαιρίες στους Ευρωπαίους πολίτες για βελτιωμένη πρόσβαση στα συστήματα υγείας».

Παρά το γεγονός ότι, εκατομμύρια νοικοκυριών στην Ευρώπη σήμερα συνεχίζουν να μην έχουν σύνδεση, οι υφιστάμενοι δορυφόροι έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν άμεσα περιοχές που ενδεχομένως να έμεναν αποκομμένες λόγω απουσίας επίγειας τηλεπικοινωνιακής υποδομής. Σε έναν κόσμο που γιορτάζει τα 50 χρόνια δορυφορικής τεχνολογίας και παρουσίας στο διάστημα, οι δορυφόροι αποτελούν μια «γέφυρα», άμεσα διαθέσιμη, για να μειωθεί το ευρυζωνικό χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1140 επόμενη > τελευταία >>