ICT plus
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10/2/2020
Ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες.«Πλασιέ συμφερόντων ο ΣΥΡΙΖΑ» λέει η Κυβέρνηση, «Κάτι ξέρετε εσείς» η απάντηση. Ζητήθηκε ανεπίσημα παράταση στον διαγωνισμό. Επιφυλάξεις για τον αριθμό των υποψηφίων.

Αν και αρχικά ο διαγωνισμός των ψηφιακών ταυτοτήτων δεν αντιμετώπισε αντιδράσεις και προβλήματα, όσο πλησιάζει η 3η Μαρτίου, ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα με σειρά θεμάτων τα οποία πρέπει να απαντηθούν επίσημα. Ανεξάρτητα αν οι ενστάσεις προκύπτουν από δημοσιογραφική έρευνα ή από θέσεις υποψηφίων διεκδικητών σε έναν τέτοιο διαγωνισμό δεν πρέπει να μένει τίποτε αναπάντητο. Αλλωστε ο δρόμος διαγωνισμών μεγάλης αξίας ποτέ δεν είναι ομαλός και απρόσκοπτος, ειδικά όταν πρόκειται [ίσως] για το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν και αρχικά ο νέος διαγωνισμός των ψηφιακών ταυτοτήτων που προκηρύχθηκε ξανά δεν αντιμετώπισε αντιδράσεις και προβλήματα, όσο πλησιάζει η 3η Μαρτίου, ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών, πληθαίνουν οι πολιτικές αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα με σειρά ζητημάτων, τα οποία πρέπει να απαντηθούν επίσημα. Ηδη διεθνής Ομιλος, που εκτιμάται ότι θα καταθέσει προσφορά για τον διαγωνισμό των Ψηφιακών Ταυτοτήτων, ενημέρωσε τα δύο συναρμόδια υπουργεία ότι θα ζητήσει επίσημα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών που είναι η 3η Μαρτίου. Εν τω μεταξύ μεσούντος του χρονικού διαστήματος μέχρι την κατάθεσης των προσφορών, αναδεικνύονται ζητήματα και προβλήματα ανεξάρτητα αν οι αιτιάσεις προκύπτουν από δημοσιογραφική έρευνα ή από θέσεις υποψηφίων διεκδικητών.

Με γνώμονα ότι σε έναν τέτοιο διαγωνισμό δεν πρέπει να μένει τίποτε αναπάντητο καταγράφουμε αρχικά ότι τα ερωτήματα εξαντλήθηκαν στις αιτίες που οι ασπρόμαυρη φωτογραφία της ταυτότητας έγινε έγχρωμη στις απαιτήσεις, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό σύμφωνα με τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου, επιβεβαιώνοντας ότι ο δρόμος διαγωνισμών μεγάλης αξίας ποτέ δεν είναι ομαλός και απρόσκοπτος, ειδικά όταν πρόκειται [ίσως] για το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ρεπορτάζ πέντε (5) σελίδων στην εφημερίδα Documento
Με εκτενή ρεπορτάζ των Κώστα Βαξεβάνη, Μάριου Αραβαντινού και Νίκου Σπυρόπουλου και άρθρα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ολγας Γεροβασίλη και Γιάννη Ραγκούση κυκλοφόρησε την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου , η εφημερίδα Documento με πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέες ταυτότητες νε φωτογραφία σκανδάλου».

Στην πεντασέλιδη αναφορά της η εφημερίδα καταγράφει σειρά ζητημάτων που έχουν διατυωθεί στο πρόσφατο παρελθόν από ενδιαφέρομενους, και είναι γνωστά και στο ictplus.gr, γύρω από σειρά τεχνικών θεμάτων τα οποία, κατά την άποψη των ενδιαφερομένων, συνιστούν «φωτογραφικές» διατάξεις που επιτρέπουν σε συγκεκριμένη εταιρεία να έχει σαφές προβάδισμα στην αξιολόγηση και στην τελική διεκδίκηση του έργου των 500 και άνω εκατ. ευρώ.

Τα επιχειρήματα αφορούν κυρίως στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, η οποία μετατράπηκε σε έγχρωμη, αλλάζοντας την δομή των νέων προσφορών και το τεχνικό πλαίσιο αναγνώρισης και ταυτοποίησης του κατόχου της ταυτότητας. Επίσης η εφημερίδα κάνει λόγο και για σειρά άλλων ζητημάτων συνδέοντας μάλιστα την περίπλοκη κατάσταση στις Ψηφιακές Ταυτότητες με την εγκατάσταση (μέσω δωρεάς) του συστήματος Tetra Sepura που προσέφερε δωρεάν η εταιρεία Lamas Ρinto Consualtints Corp. για την κάλυψη των αναγκών διαβαθμισμένων ψηφιακών επικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και οι νομικές πλευρές του διαγωνισμού
Παράλληλα με την αναφορά της εφημερίδας Documento δημοσιεύθηκε λίγο πριν στην «Καθημερινή» ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μανδραβέλη σχετικά με προβλήματα στο νομικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκε η προκήρυξη του έργου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα [ Δείτε Ε Δ Ω ] στους γενικούς όρους της διακήρυξης αναφέρεται ότι η διαδικασία διενεργείται σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 8028/1/34/27-8-2000 ΥΑ του υπ. Δημόσιας Τάξης (ΦΕΚ Β΄/1101/6-9-2000). Η απόφαση αυτή η οποία κατά σύμπτωση υπογράφεται από τον σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ορίζει ότι η διαδικασία προμηθειών και πληρωμής υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας εξαιρείται από τις διατάξεις του ν. 2286/1995 και βαρύνει τις πιστώσεις των απορρήτων δαπανών.

Την απόφαση αυτή ωστόσο επικαλείται η προκήρυξη του έργου των ταυτοτήτων που κατάρτισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία  υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο ν. 2286/1995 ωστόσο έχει καταργηθεί με το άρθρο 377 σημείο (53) του ν. 4412/2016, πλην ορισμένων παραγράφων του, οι οποίες όμως δεν αφορούν τις απόρρητες προμήθειες της ΕΛ.ΑΣ.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η κατάργηση του ν. 2286/1995 καταργεί αυτόματα οποιοδήποτε δευτερογενές δίκαιο που απορρέει από τις διατάξεις του, όπως η εν λόγω υπουργική απόφαση που αναφέρεται ότι διέπει τη διακήρυξη του έργου των ταυτοτήτων. Συνεπώς, κάθε κατακύρωση του έργου θα μπορούσε να καταπέσει, είτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εφόσον δεν υπήρχε κάποια προσφυγή, είτε στο ΣτΕ εφόσον θα προσέφευγε κάποιος ενδιαφερόμενος κατά της κατακύρωσης του έργου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή».

Αναγκαίες νέες απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του πολίτη
Πριν από μερικές ημέρες και με την ευκαιρία ερώτησης Βουλευτών της Αντιπολίτευσης για τις Ψηφιακές Ταυτότητες με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει πως: «πολύ περισσότερο από ταυτότητες θα είναι κάρτες του πολίτη, με ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομά σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δισ. για να το επενδύσει πιο παραγωγικά».

Η ανακοίνωση αναφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση του παλαιότερου διαγωνισμού των νέων ταυτοτήτων, που ακύρωσε η Νέα Δημοκρατία: «Όμως δημοσιεύματα του Τύπου σε συνέχεια ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται αστήρικτα στους όρους του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε αφού ακυρώθηκε παλαιότερος του ΣΥΡΙΖΑ, επινοούν σκοπιμότητες και κατασκευάζουν σενάρια γύρω από το χρώμα της φωτογραφίας καθώς από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη».

Στις 27 Ιανουαρίου κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του πολίτη από τους Τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση, Εθνικής Άμυνας Θεόδωρο Δρίτσα και τη Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη με θέμα: «Νέες Ταυτότητες: Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και Μεθοδεύσεις στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους».
Δείτε την ερώτηση 
ΕΔΩ

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και δημοσιεύματα του Τύπου, αναφορικά με τον διαγωνισμό και τους όρους του για τις νέες ταυτότητες. Ανάμεσα σε άλλα, το Υπουργείο αναφέρει ότι ο σχετικός διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ακυρώθηκε γιατί δεν περιελάμβανε ρητά, από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Δείτε την 
Ε Δ Ω

Και ο «χαρτοπόλεμος» συνεχίστηκε και αυτή την Κυριακή μετά από το κεντρικό πεντασέλιδο θέμα της εφημερίδας Documento, το οποίο ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καταγγέλλει ως «φωτογραφικές» τις προδιαγραφές για τις φωτογραφίες των νέων ταυτοτήτων, που έφερε στο φως σήμερα το Documento.

Με την ανακοίνωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει τις εξηγήσεις που οφείλει.
Δείτε
ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιθετική η κυβερνητική αντίδραση
Με εξαιρετικά αιχμηρή ανακοίνωση, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη που απαντούσε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν με έμφαση μάλιστα πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «εξοφλά γραμμάτια» σε συνεργασία με «σεσημασμένα δημοσιογραφικά πιστόλια».

Χαρακτηριστικά ανάφεραν πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να στηρίξει τον γνωστό κ. Βαξεβάνη και το έντυπό του σε συνέχεια των συγκλονιστικών αποκαλύψεων στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που τον κατονομάζουν ως βασικό γρανάζι του παραδικαστικού και παρακρατικού κυκλώματος. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξοφλήσει γραμμάτια και είναι πραγματικά λυπηρό ένα κόμμα να γίνεται πλασιέ συμφερόντων εταιριών σε συνεργασία με σεσημασμένα δημοσιογραφικά «πιστόλια», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Και προσθέτουν: «Για την ουσία της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται ότι ερωτά. Γιατί όλα όσα υποτίθεται ότι αγνοεί, έχουν απαντηθεί αναλυτικά προ ημερών. Και σήμερα επανήλθε με τις απαντήσεις το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μήπως και ενημερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - έστω και ετεροχρονισμένα».

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο απάντησε με ανακοίνωσή του στις «ανησυχίες» και αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το κόστος.
Το υπουργείο Προστασίας του πολίτη, διευκρινίζει δε για μια ακόμη φορά γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν είχε περιληφθεί η κάρτα του πολίτη, Μάλιστα, σημειώνει ότι αυτή η αλλαγή σημαίνει έμμεσο και άμεσο όφελος περίπου 1,2 δισεκατ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του πολίτη:
«Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ανήσυχος και προβληματισμένος από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σχετικά με τις νέες ταυτότητες-κάρτα του πολίτη. Το δημοσίευμα δεν χρήζει απάντησης, δεν περιέχει το παραμικρό γεγονός ή σχόλιο το οποίο να μην έχει απαντηθεί λεπτομερώς στον δημόσιο διάλογο. Επειδή όμως ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας μονότονα δυο ερωτήματα, θα απαντήσουμε και πάλι, ώστε να τον καθησυχάσουμε:

Για ποιο λόγο ακυρώθηκε ο δικός του διαγωνισμός;
Απαντούμε για πολλοστή φορά. Μα γιατί δεν είχε περιληφθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή η κάρτα του πολίτη. Η συμπερίληψη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημαίνει έμμεσο και άμεσο όφελος περίπου 1,2 δις υπέρ του δημοσίου. Βλέπει λάθος, βλέπει λόγο ανησυχίας ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Για ποιο λόγο η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε έγχρωμη, κι έτσι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνει το κόστος του διαγωνισμού;
Απαντούμε και πάλι. Το κόστος του διαγωνισμού δεν αυξάνει. Ρητά και κατηγορηματικά. Ούτε για το δημόσιο ούτε για τον πολίτη. Είτε ασπρόμαυρη είτε έγχρωμη. Ίσα ίσα που με τους νέους όρους θα μειωθεί κατά 30 εκ. περίπου. Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες με λιγότερο κόστος. Εξάλλου έγχρωμη φωτογραφία ζητούσε κι ο προηγούμενος διαγωνισμός, αλλά σε 5 χρόνια! Το κάνουμε νωρίτερα. Δεν νομίζουμε να συντρέχει λόγος ανησυχίας γι' αυτό.

Για να μην έχει καμιά απολύτως αμφιβολία και ανησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου της 03-02-2020, όπου και αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις διατυπώνονται ρητά και απαντώνται συγκεκριμένα. Είναι ίσως αναμενόμενο και εντέλει πολιτικά αδιάφορο, το συγκεκριμένο έντυπο να θέλει να αγνοεί τις λεπτομερείς απαντήσεις που έχουν δοθεί, σε όλα τα ερωτήματα για τον διαγωνισμό. Αντίθετα, για ένα πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε και σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, η σπουδή στην υιοθέτηση αιτιάσεων για ένα ανύπαρκτο ζήτημα δεν είναι, δεν μπορεί να είναι αθώα.

Το ερώτημα λοιπόν επιστρέφεται.
Τι στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που τάχα ανησυχεί Κυριακάτικα και από πού στηρίζεται για να δημοσιεύει τις ανησυχίες του;».

Για «εξόφληση γραμματίων» μιλούν κυβερνητικοί κύκλoi
Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν με έμφαση μάλιστα πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «εξοφλά γραμμάτια» σε συνεργασία με «σεσημασμένα δημοσιογραφικά πιστόλια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να στηρίξει τον γνωστό κ. Βαξεβάνη και το έντυπό του σε συνέχεια των συγκλονιστικών αποκαλύψεων στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που τον κατονομάζουν ως βασικό γρανάζι του παραδικαστικού/παρακρατικού κυκλώματος. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξοφλήσει γραμμάτια και είναι πραγματικά λυπηρό ένα κόμμα να γίνεται πλασιέ συμφερόντων εταιριών σε συνεργασία με σεσημασμένα δημοσιογραφικά ‘πιστόλια'», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Και προσθέτουν:

«Για την ουσία της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται ότι ερωτά. Γιατί όλα όσα υποτίθεται ότι αγνοεί, έχουν απαντηθεί αναλυτικά προ ημερών. Και σήμερα επανήλθε με τις απαντήσεις το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μήπως και ενημερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - έστω και ετεροχρονισμένα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει το γάντι» των ταυτοτήτων: «Κάτι θα ξέρουν από πλασιέ»
Απαντώντας ανεπίσημα ο στις αντίστοιχες διαρροές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε με έντονο ύφος στο θέμα του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες. 
Συγκεκριμένα, πηγές της,  Κουμουνδούρου αναφέρουν «Κύκλοι της κυβέρνησης μιλούν για πλασιέ συμφερόντων. Κάτι θα ξέρουν από πλασιέ. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι κύκλοι, με κέντρο το Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες πρέπει να είναι εξαιρετικά ταραγμένοι. Δεν είναι και λίγο να χαλάσει η δουλειά τόσων εκατομμυρίων».

Για το θέμα του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες οι ίδιες πηγές αναφέρουν:
 «Τα πολλά λόγια-της κυβέρνησης-είναι φτώχεια. Με τον διαγωνισμό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αιφνιδίως ακύρωσε, η συντριπτική πλειοψηφία των 25 φορέων-εταιρειών που είχαν προσκληθεί, πληρούσαν τις προδιαγραφές κι έτσι μπορούσαν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά. Επομένως θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος του δημοσίου. Ο νέος διαγωνισμός τελικά που προχωρά με έγχρωμη φωτογραφία, αυξάνει το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που πιθανώς ευνοεί ελάχιστα συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα, χωρίς να προσθέτει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της ασφάλειας».

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά:

«Στο διαγωνισμό Μητσοτάκη - Χρυσοχοΐδη πόσες προσφορές, από πόσους φορείς-εταιρείες, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα είναι μόνο ΜΙΑ ή ελάχιστες. Διότι τότε θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν. Τον Μάρτιο που ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαγωνισμού θα πέσουν οι μάσκες».

 Eν   κ α τ α κ λ ε ί δ ι 

Σε κάθε περίπτωση τα όποια ερωτήματα που διατυπώνονται και θα διατυπωθούν ακόμα χρειάζονται τεχνοκρατικές απαντήσεις και όχι χιουμοριστική ή σκωπτική αντιμετώπιση με βάση την «ξύλινη» κομματική γλώσσα, καθώς επικρατούν οι αμφιβολίες, όπως τις δημιούργησε ο Σπύρος Καλογήρου στην ταινία «Λόλα» λέγοντας: «

Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη».

Σίγουρα οι περισσότερες απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα θα δίδονται με την υλοποίηση του διαγωνισμού και φυσικά αναμένουμε τον αριθμό των προσφορών που θα κατατεθούν. ictplus.gr