ICT plus
Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

27/1/2020
Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας στηλιτεύει την σχεδιαζόμενη προμήθεια 32 εκατ. ευρώ για Λογισμικό της Microsoft από το Ελληνικό Δημόσιο

Την πιθανή προμήθεια Λογισμικού (software) από την Μicrosoft για τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 37.2 εκατ. ευρώ, δαπάνη που αφορά στα επόμενα 3 χρόνια και που μετά το πέρας τους ενδεχομένως να χρειαστεί νέα προμήθεια ή ανανέωση των αδειών (https://is.gd/4jy0EF) στηλιτεύει με επιστολή-καταγγελία η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), η οποία ακολουθεί:

Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι,

Με πολύ δυσάρεστη έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι σχεδιάζεται η προμήθεια Λογισμικού (software) απ’ τον πασίγνωστο κολοσσό Microsoft για τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα η αναμενόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ύψος των 37.2 εκατ. ευρώ, δαπάνη που αφορά στα επόμενα 3 χρόνια και που μετά το πέρας τους ενδεχομένως να χρειαστεί νέα προμήθεια ή ανανέωση των αδειών (https://is.gd/4jy0EF). Τούτα σχεδιάζονται όταν η χώρα μας ακόμη παλεύει για να βγει από την -σοβούσα από το 2010- οικονομική κρίση και ενώ είναι ευρέως γνωστό (ακόμη και στους μη ειδικούς στην Πληροφορική) ότι λογισμικό με τις ίδιες, αν όχι ανώτερες προδιαγραφές, κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο με την μορφή του Ελεύθερου ή και του Ανοιχτού Λογισμικού, των οποίων η προμήθεια είναι δωρεάν!

Συγκεκριμένα:
Στο προαναφερθέν άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή” (https://is.gd/4jy0EF) διαβάζουμε ότι μέσω της ΚτΠ Α.Ε., η Ελλάδα επιθυμεί να αγοράσει άδειες για τη γνωστή σουίτα εφαρμογών γραφείου MS-Office (http://tiny.cc/a4pwiz) και για το Λειτουργικό Σύστημα Windows, προϊόντα και τα δύο του Αμερικανικού κολοσσού Microsoft. Την ίδια ώρα, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να δείξει στον καθένα πως εντελώς αντίστοιχα προϊόντα είναι η σουίτα αυτοματισμού γραφείου LibreOffice (el.libreoffice.org) και το Λειτουργικό Σύστημα Linux (www.linux.gr) τα οποία οποιοσδήποτε μπορεί απλώς να τα “κατεβάσει” (download), απόλυτα νόμιμα και δωρεάν! Το παρόν έγγραφο μάλιστα έχει δημιουργηθεί με το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό (ΕΛ/ΛΑΚ) (https://www.fsf.org/about/what-is-free-software) Libreoffice.

Φαίνεται δηλαδή πως αντί -ως χώρα- να αλλάξουμε νοοτροπία και να στραφούμε σιγά σιγά προς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα/ελεύθερο λογισμικό ώστε να καρπωθούμε όλα τα οφέλη του, ήτοι: Μηδενικό κόστος χρήσης, μη εξάρτηση από ξένες εταιρείες με λογισμικό κλειστού κώδικα, προσέλκυση νέων επενδύσεων από εταιρείες λογισμικού (αναφέρονται και στην “Κ”)· εμείς συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Δυστυχώς, κάτι τέτοια κατευθύνουν και τον πιο αφελή στο να αναρωτηθεί: Γιατί κάποιοι, ευρισκόμενοι στα κλιμάκια αυτών που αποφασίζουν, επιλέγουν να πληρώσει ο φορολογούμενος για κάτι που βρίσκουμε και χωρίς οικονομικό τίμημα;

Τίθεται μήπως θέμα χρηματισμού(!) εν είδη δωροληψίας;
Όμως εμείς θα αποφύγουμε εδώ να ενδώσουμε σε τέτοιους προβληματισμούς.

Ένα επιπλέον σοβαρό ζήτημα λοιπόν που ίσως δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι πως η χώρα μας (πάντα σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα), δεν προτίθεται ν’ αγοράσει το ίδιο το Λογισμικό, αλλά σημαντικό πλήθος αδειών για αυτό. Με άλλα λόγια, είναι προφανές πως εδώ και χρόνια, στο Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιείται παράνομο ή αλλιώς “πειρατικό” όπως λέμε λογισμικό (χωρίς άδεια χρήσης δηλαδή) και τώρα: α) Το ομολογούμε δημοσίως και β) προσπαθούμε να πληρώσουμε την εταιρεία που κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για να το νομιμοποιήσουμε πριν “μας πιάσουν”.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα: Τόσο η Ένωσή μας, όσο και η ΕΛ/ΛΑΚ έχουμε καταγγείλει παρόμοιες προμήθειες (θυμίζουμε εδώ την περιβόητη συμφωνία μεταξύ πάλι της Microsoft και του τότε Υπ. Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη το 2006 (https://is.gd/gCRiJR) που ενώ έχουν ήδη κοστίσει πολύ στον φορολογούμενο πολίτη, δεν στάθηκαν -ως φαίνεται- ικανές ούτε καν να διασφαλίσουν τη νομιμότητα της χρήσης του εν λόγω λογισμικού. Οπότε πάμε να ξαναπληρώσουμε για τούτο.

Υπενθυμίζουμε ότι στα θέματα της Πληροφορικής υπεισέρχονται μεταξύ άλλων και τα Πνευματικά Δικαιώματα, ζητήματα δηλαδή που τίθενται όσον αφορά στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων (licensing) Λογισμικού (proprietary vs. open-source/free software: https://is.gd/iP2F9H).


Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε σχετικές παλιότερες παρεμβάσεις μας:

“Ζητείται όραμα για την Πληροφορική” (2008: https://is.gd/82zQ8l)
“Τέρμα τώρα στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για το κλειστό λογισμικό” (2010: https://is.gd/mjp6JY)
“Υιοθέτηση του Ανοικτού Λογισμικού στα σχολικά εργαστήρια και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα” (2010: https://is.gd/b02y8V)
“Η Ελλάδα του ΔΝΤ δανείζεται και αγοράζει Τεχνολογία...” (2011: https://is.gd/9bXa1A)
“Ανακοίνωση σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οικονομικής ενίσχυσης και των άμεσων ενεργειών που καλείται να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, σχετικά με έργα και ζητήματα ΤΠΕ” (2015: https://is.gd/WNGdDQ)

Πραγματικά λυπούμαστε που επαναλαμβανόμαστε.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πρυτανεύσει η κοινή λογική, καθώς και η πραγματική Πληροφορική
.


Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)


========

 Σημείωση ictplus.gr

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καθημερινής" [ Διαβάστε το  Ε Δ Ω  ] το υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα
προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό προμήθειας αδειών λογισμικού της Microsoft για το σύνολο της κεντρικής κυβέρνησης. Τον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 37,2 εκατ. ευρώ, ενέταξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1629 επόμενη > τελευταία >>