ICT plus
Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

3/12/2019
Πίσω στον «Μεσαίωνα των κεραιών». Το νέο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας δεν ανανεώνει για λόγους υγείας την σύμβαση με την WIND για το Δίκτυο 5G

Κανείς από τους ανταποκριτές ΜΜΕ που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του πιλοτικού Δικτύου 5G της WIND πριν τρία χρόνια δεν φανταζόταν ότι το εγχείρημα θα τελείωνε τόσο άδοξα, από δυνάμεις που εξακολουθούν να είναι ισχυρές στις τοπικές κοινωνίες. ανεξάρτητα από το μέγεθος της πόλης, και έχουν την ισχύ να επιβάλλουν τις απόψεις τους, άσχετα αν δεν έχουν βάση.
 


Με μία απόφαση που γυρίζει δεκαετίες πίσω την ανάπτυξη των ευρυζωνικών και ψηφιακών υπηρεσιών το νέο Δημοστικό Συμβούλιο της Καλαμάτας αποφάσισε την διακοπή της σύμβασης με τη Wind για την πιλοτική εφαρμογή 5G στην πόλη, θυμίζοντας παλαιότερες καταστάσεις, όταν "διαμαρτυρόμενοι" και "αγανακτισμένοι" δημότες κατέβαζαν τις απλές κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.
  

Σύμφωνα με αναρτήσεις του Messinialive και του Kalamatajournal το θέμα πιλοτικής εφαρμογής του 5G είχε ήδη προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις και αμφιβολίες σε Καλαματιανούς, οι οποίο επικαλούνται ενδεχόμενες παρενέργειες στην δημόσια υγεία από την εφαρμογή του. Χθες, βράδυ Τρίτης 3 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις αλλά και εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Από την αρχική του τοποθέτηση ο νέος Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε πως «Δεν πρόκειται να ανανεωθεί η σύμβαση, που άλλωστε έληγε στις 31 Δεκεμβρίου», αναφέροντας ότι πρώτα θα εξεταστούν τα ανταποδοτικά οφέλη της συγκεκριμένης σύμβασης για το δήμο Καλαμάτας. Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διοργανωθεί ενημερωτική επιστημονική ημερίδα για το θέμα αυτό μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκαν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η σύμβαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής [Ο προηγούμενος Δήμαρχος Καλαματας ήταν ο Παναγιώτη Νίκας, νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου] δεν ήταν αμοιβαία επωφελής για τη WIND και το δήμο, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, στην WIND παρασχέθηκε σειρά εξυπηρετήσεων από το Δήμο προκειμένου να υλοποιήσει το «πείραμα του 5G», ενώ αντίθετα ο δήμος δεν είχε ανάλογα οφέλη από την εταιρία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, ότι «αν θα έπρεπε να ανανεώσουμε τη σύμβαση (με τη WIND), όχι να τη διακόψουμε, θα εξέταζα πάρα πολύ σοβαρά τα ανταποδοτικά οφέλη για το δήμο».

Ψηφίσθηκε η διακοπή της σύμβασης με ψήφους 16 – 13
Η εισήγηση του δημάρχου κ. Βασιλόπουλου για επαναδιαπραγμάτευση με την WIND, μειοψήφησε και δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος εισηγήθηκε τη μη ανανέωση της σύμβασης με τη WIND, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου μέχρι να γίνει, στα μέσα Γενάρη, ενημερωτική εκδήλωση με εξειδικευμένους επιστήμονες από επίσημους φορείς της πολιτείας ή μέχρι να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους ειδικούς για το εάν υπάρχει επικινδυνότητα από τη λειτουργία του δικτύου 5G. 

Αντίθετα υπερψηφίστηκε η εισήγηση του Βασίλη Κοσμόπουλου  [ΕΔΩ σχετικό βίντεο], επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και του Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου Ενεργοί Πολίτες» για διακοπή της σύμβασης με την εταιρία μόλις ολοκληρωθεί η διάρκειά της, στο τέλος του χρόνου. 

Η εισήγηση ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από κοινό αίτημα για τη συζήτηση του θέματος από τις παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, της Μαρίας Οικονομάκου, του Μανώλη Μάκαρη, της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης και του Μιχάλη Αντωνόπουλου. Την εισήγηση υπερψήφισε ακόμη η παράταξη της Τόνιας Κουζή και συνολικά έλαβε 16 ψήφους έναντι 13, που πήρε η εισήγηση του δημάρχου. 

Ο όρος «να διακοπεί» υπερίσχυσε της «μη ανανέωσης»
Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε έντονος διάλογος εάν η σύμβαση διακοπεί ή εάν δεν ανανεωθεί. Οι παρατάξεις των μειοψηφιών που υπερψήφισαν την εισήγηση του πλειοψήφησε θεώρησαν ότι η λέξη «διακοπεί» δεν αφήνει περιθώριο συνέχισης της συνεργασίας με την εταιρία με τους όρους της υφιστάμενης σύμβασης, που κρίθηκαν ευνοϊκοί μόνο για τη WIND και όχι και δια τον δήμο Καλαμάτας. Αντίθετα η παράταξη της δημοτικής αρχής και των συνεργαζόμενων παρατάξεων έκριναν ότι είναι προτιμότερη η φράση «μη ανανέωση» της σύμβασης ώστε αυτή να μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα μόλις ξεκαθαριστούν τα ζητήματα της ενδεχόμενης επικινδυνότητας αλλά και εξασφαλιστούν περισσότερα οφέλη για το Δήμο από τη WIND. 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της Καλαμάτας που διαμαρτύρονται για το «πείραμα του 5G» [ ΕΔΩ σχετικό βίντεο ] και υποστηρίζουν ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία. Εκπρόσωποί τους μίλησαν μάλιστα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επικαλέστηκαν ανάλογες απόψεις που διατυπώνουν επιστήμονες, όπως και αναφορές ευρωπαϊκών θεσμών για την επικινδυνότητα του 5G, σε ό,τι αφορά όμως κυρίως την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. 

Από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων παρατάξεων αλλά και των πολιτών διαφοροποιήθηκε, χωρίς να παραγνωρίζει τη σοβαρότητα της επιφύλαξης για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα του δικτύου 5G στην υγεία, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος. Υπογράμμισε ότι για το δίκτυο 5G βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το ποιες εταιρίες θα αναλάβουν αυτές τις δουλειές στις χώρες. Τόνισε λοιπόν ο Δημήτρης Οικονομάκος ότι όταν σημειώνονται εμπορικοί πόλεμοι το επίμαχο ζήτημα είναι το κέρδος και όχι η υγεία των πολιτών.

Για το ίδιο ζήτημα ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να ξεκαθαρίζουν ποια είναι η επικινδυνότητα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Είπε ότι αυτές οι μελέτες δεν χρηματοδοτούνται γιατί αναφέρονται σε θέματα που συνδέονται με τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Σε κάθε περίπτωση :
 ·  Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας μας γυρνάει χρόνια πίσω, όταν υπήρχαν ανάλογές αντιδράσεις για τις απλές κεραίες της κινητής τηλεφωνίας και του 3/4G, όταν σε όλη την Ελλάδα «αγανακτισμένοι» δημότες «κατέβαζαν» κεραίες, πετυχαίνοντας το ακριβώς αντίθετο καθώς έτσι αυξανόταν η ακτινοβολία γειτονικών κεραιών, οι οποίες ανέβαζαν την ισχύ τους για να καλύψουν τις κυψέλες εκπομπής.
 ·  Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου που γνωρίζει άριστα τα συγκεκριμένα θέματα, πρέπει άμεσα να υλοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης των κατοίκων των πόλεων που σχειάζεται ή λειτουργεί ήδη Δίκτυο 5G. 
 · Διαφαίνεται ότι η κινδυνολογία, οι κομματικές και οι τοπικές σκοπιμότητες θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη Δικτύων 5G, πέρα από την πίεση των ΗΠΑ στην Κυβέρνηση για την υπόθεση της Huawei. ictplus.gr

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1113 επόμενη > τελευταία >>