ICT plus
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

19/11/2019
Το Δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία του για την υπόθεση Siemens: Ένοχοι 22 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παραγραφή της δωροδοκίας. Την Παρασκευή οι ποινές.

 

Έπειτα από τρία χρόνια σχεδόν έπεσε σήμερα, 9 Νομεβρίου, η αυλαία στην πολύκροτη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Στην καταδίκη 22 κατηγορουμένων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες της Siemens κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Το δικαστήριο κατέληξε στην απαλλαγή του συνόλου των κατηγορουμένων για το αδίκημα της δωροδοκίας, σε αθωώσεις πέντε κατηγορουμένων και σε απαλλαγή του Θεόδωρου Τσουκάτου. Ένοχοι κρίθηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος  Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και Πρόδρομος Μαυρίδης - Απαλλαγή του συνόλου των κατηγορουμένων για το αδίκημα της δωροδοκίας

Για το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας, οι μίζες εκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής εταιρείας σε στελέχη του ΟΤΕ αποδείχθηκαν μεν, παραγράφηκαν δε, βάσει του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα. Με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, ενεργό παρέμεινε μόνο το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Είναι αυτό που διέσωσε από την πλήρη δικαστική κατάρρευση μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν ανακοίνωσε  από έδρας, ούτε περιληπτικά το σκεπτικό της ετυμηγορίας, καθώς δεν έχει υποχρέωση εκ της Δικονομίας, όμως συνηθίζεται σε σε μεγάλες υποθέσεις. Έτσι, οι συνήγοροι υπεράσπισης μόνο υποθέσεις έκαναν για το σκεπτικό και για την ετυμηγορία που κατέληξε σε παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας κι όχι σε ανέγκλητο της πράξης την επίδικη περίοδο.

Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι
Από τους αρχικά 64 κατηγορουμένους, οι 10 πλέον έχουν φύγει από τη ζωή. Έτσι, από τους 54, κρίθηκαν ένοχοι 22 κατηγορούμενοι μόνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και 27 που κατηγορούνταν μόνο για δωροδοκία απηλλάγησαν λόγω παραγραφής του αδικήματος. Ανάμεσα στους 27 και ο Θόδωρος Τσουκάτος, καθώς η ποινική του δίωξη έπαυσε λόγω παραγραφής.
Ανάμεσα στους 22 ενόχους είναι οι:
Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος δεν εκδόθηκε στην Ελλάδα από τη Γερμανία,
Χρήστος Καραβέλας, που φυγοδικεί και καταζητείται και οι  
Μάρθα Καραβέλα, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης, τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και
Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, που καταζητείται, καθώς έσπασε το ηλεκτρονικό "βραχιόλι" της επιτήρησης του.
Επίσης και επτά Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens.

Αθώοι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής σε βάρος τους, κρίθηκαν πέντε κατηγορούμενοι.
Πρόκειται για τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη. Η δίκη θα συνεχίζεται με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων, που ζητούν αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου, με την ανακοίνωση των ποινών, αναμένεται την Παρασκευή.

Η εισαγγελική πρόταση
Τον περασμένο Ιούλιο, με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, στη δεύτερη αγόρευση της, είχε ζητήσει την απαλλαγή λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας ή της δωροληψίας για όλους τους κατηγορουμένους -και τους 32- που στην πρώτη της αγόρευση, προ της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, είχε προτείνει την καταδίκη τους. Αν και προέκυψαν, όπως είπε στην αγόρευση της, στοιχεία ότι τελέστηκε η δωροδοκία των υπαλλήλων του ΟΤΕ από τα στελέχη της Siemens, ο νέος Κώδικας καταργεί το άρθρο 263Α και πλέον ο ΟΤΕ, όπως οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, οι Τράπεζες και οι ΜΚΟ, δεν ανήκει στις εταιρείες του Δημοσίου και συνεπώς και οι υπάλληλοί του δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά εργαζόμενοι σε ιδιωτική εταιρεία. Συνεπώς, το κακούργημα της δωροδοκίας έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα για τους κατηγορουμένους και έχει προ πολλού παραγραφεί. Ωστόσο, η παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας δεν αποτελεί λόγο εξάλειψης και για το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Έτσι η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή για 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, μόνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο εφόσον είναι κατ’ επάγγελμα, παραμένει κακούργημα.

Όπως είπε στην αγόρευση της η κα Σκεπαρνιά, «οι πράξεις της δωροδοκίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ δεν κατέστησαν ανέγκλητες, γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα». Η εισαγγελέας άφησε αιχμές για το νομοθέτη που «μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ. δηλαδή των στελεχών της Siemens), αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Για τον Θόδωρο Τσουκάτο, όπως και στην πρώτη πρόταση της, η εισαγγελέας είπε ότι προέκυψε ότι πέρασε μαύρο χρήμα από τα χέρια του, ωστόσο δεν αποδείχθηκε ότι κατέληξε σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, όπως είναι το κατηγορητήριο. «Η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» τόνισε η εισαγγελέας, καταλήγοντας ότι το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διαφώνησαν με την εισαγγελική πρόταση και υποστήριξαν ότι η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους φέρονται να τελέστηκαν μέχρι το 2005. Συνεπώς κατά τους συνηγόρους, δεν μπορούν αναδρομικά να διωχθούν για πράξη που δεν ήταν αξιόποινη.

Με στοιχεία από το mononews.gr, protothema.gr, iefimerida.gr


ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1121 επόμενη > τελευταία >>