ICT plus
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

6/11/2019
Δέκα Ομιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα ΣΔΙΤ δημιουργίας Δικτύων Υποδομών στις "Λευκές Περιοχές" τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

Μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από εννέα Ομίλους για τον διαγωνισμό Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), περίπου 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) στις «Λευκές Περιοχές» της χώρας, περιοχές όπου δεν έχουν εντάξει στα επενδυτικά τους σχέδια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Μεταξύ των Ομίλων που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον δεν είναι μόνο οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ο OTE, η VODAFONE και η Wind με αυτόνομη παρουσία αλλά δύο ενεργειακές εταιρείες, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, τέσσερις κατασκευαστικοί Ομιλοι, η ΤΕΡΝΑ, ο Μυτιληναίος, η Intrakat και ο ΑΒΑΞ.
και η αραβική Oman Fiber Optic SAOC.

Στο τελικό σχέδιο του διαγωνισμού θα μετέχουν υποψήφιοι μετά από ανταγωνιστικό διάλογο με τους Ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον
. Από τους όρους που τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψηφίων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν σε κάποιους μήνες από σήμερα. Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, θα δημιουργούνταν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μία ή περισσότερες περιοχές, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν περισσότερες από τρεις.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τξ διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (τουλάχιστον 20 χρόνια). Στη συνέχεια, οι υποδομές δικτύων θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Πάντα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που θα προσφέρουν αρχικά ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps, αλλά που στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν στο 1 Gbps μέσω οπτικών ινών.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:
«Μια από τις κύριες αποστολές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε εποχή. Το Ultra Fast Broadband είναι ένα πολύ σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω αυτού του έργου δίνουμε σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στέλνουμε ένα μήνυμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και βλέπουμε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας».

«Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο και μάλιστα από επιχειρήσεις που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές, καταδεικνύει τη σημασία του Ultra Fast Broadband» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης. «Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα προκειμένου εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων υποδομών οπτικών ινών που θα εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 186 επόμενη > τελευταία >>