ICT plus
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

20/10/2019
«Τελειώνει το γκρίζο με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας καθώς ή θα αδειοδοτούνται ή θα γκρεμίζονται» ανάφερε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

Εντός 2020 αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση του φάσματος, που θα χρησιμοποιηθεί για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, 5G, στην Ελλάδα. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης χρονιάς με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης “Επενδύω στην Ελλάδα”. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων, των δικτύων οπτικών ινών, του 5G, των δικτύων WiFi, των υποδομών “έξυπνων” πόλεων, των υποδομών για διαδρόμους “έξυπνης” αυτοματοποιημένης οδήγησης και των πάσης φύσεως υποδομών σταθερών, ασυρματικών και δορυφορικών δικτύων τηλεπικοινωνιών, καθώς και των εξειδικευμένων δικτύων, που λειτουργούν ως διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ, Internet of Things).

Εκτενή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του και στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που επίσης περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο νόμου δεν ακουμπά το θέμα της ακτινοβολίας, αλλά προσπαθεί να επιλύσει το χρονίζον θέμα με τις αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένα, το θέμα των πολεοδομικών αδειών.

«Τελειώνει το γκρίζο με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας καθώς ή θα αδειοδοτούνται ή θα γκρεμίζονται» υποστήριξε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Σε παρέμβασή του, καθώς το νέο καθεστώς αδειοδότησης των κεραιών περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως σήμερα «υπήρχε ένας παραλογισμός». Για παράδειγμα, όταν μια υφιστάμενη κεραία «γυρνούσε» από τεχνολογία τρίτης γενιάς (3G) σε τέταρτης γενιάς (4G) έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης! Όπως είπε, «δεν υπήρχε η έννοια της αναβάθμισης και έπρεπε σε μια ήδη χωροθετημένη κεραία να ξαναπάρεις πολεοδομική άδεια».

Ο ίδιος τόνισε πως αυτό το παράλογο καθεστώς επιχειρεί να αλλάξει το σχέδιο νόμου καθώς εξαιτίας των δικτύων πέμπτης γενιάς θα απαιτηθούν περισσότερες κεραίες. «Θα περάσουμε σε μια νέα εποχή πολύ σύντομα, και θα πρέπει η χώρα να μη μείνει πίσω, να μπορούμε να έχουμε διαδικασίες επιτάχυνσης σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Κι όταν λέω διαδικασίες επιτάχυνσης δεν εννοώ ότι χαλαρώνουμε το πλαίσιο, αλλά ότι τελειώνει το γκρίζο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γκρίζα κατάσταση σε σχέση με την αδειοδότηση των κεραιών, από τη δεκαετία του ’90».

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά: «Προφανώς εδώ δεν ακουμπάμε την ακτινοβολία. Τι ισχύει: στην Ελλάδα έχουμε περίπου 16.500 κεραίες αυτήν την στιγμή σε 14.500 τοποθεσίες. Περίπου 9.500 μεγάλες, οι υπόλοιπες μικρές. Η μικρή φτάνει 1 χιλιόμετρο, οι πιο μεγάλες τα 2, τα 3, ακόμη και 10 χιλιόμετρα. Υπάρχει η INCIRP, ο διεθνής οργανισμός που αφορά τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες που βάζει τα όρια. Η Ελλάδα κινείται κάτω από αυτά τα όρια, στο 70%, που στην πράξη είναι στο 60%, διότι υπάρχουν κάποιες αποστάσεις από σχολεία και νοσοκομεία. Αυτό προφανώς δεν το ακουμπάμε, αυτό μένει σταθερό» συμπληρώνοντας πως «σε συνάρτηση με ελέγχους που έχουν γίνει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (περίπου 2.500 έλεγχοι τον χρόνο), πόσες κεραίες ήταν πάνω από το όριο; Τέσσερις, στις 2.500. Και ήταν πάνω από τα δικά μας χαμηλά όρια, όχι σε σχέση με τα διεθνή. Είναι αντιληπτό το άγχος και το ενδιαφέρον για την ακτινοβολία, αλλά η συζήτηση είναι υπό μια έννοια εκ του περισσού. Η ουσία αυτής της παρέμβασης έχει να κάνει με το κομμάτι της αδειοδότησης και, συγκεκριμένα, με το θέμα των πολεοδομικών αδειών».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας για το ίδιο θέμα συμπλήρωσε:
«γυρνούσε μια κεραία από 3G σε 4G κι έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης. Δεν υπήρχε η έννοια της αναβάθμισης, του upgrade, έπρεπε σε μια ήδη χωροθετημένη κεραία να ξαναπάρεις πολεοδομική άδεια. Ήταν παράλογο και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να το λύσουμε, δεδομένου ότι θα περάσουμε σε μια νέα εποχή πολύ σύντομα και θα πρέπει η χώρα να μην μείνει πίσω, να μπορούμε να έχουμε διαδικασίες επιτάχυνσης σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Κι όταν λέω διαδικασίες επιτάχυνσης δεν εννοώ ότι χαλαρώνουμε το πλαίσιο, αλλά ότι τελειώνει το γκρίζο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γκρίζα κατάσταση σε σχέση με την αδειοδότησης των κεραιών, από τη δεκαετία του ’90. Στην παρούσα φάση, οι κεραίες ή αδειοδοτούνται ή γκρεμίζονται. Το γκρίζο τελειώνει».

Σε συνάρτηση με το τι συγκεκριμένα υπάρχει για τις αδειοδοτήσεις 
«το σύστημα ΣΗΛΥΑ που είναι στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπάρχει το σύστημα e-άδειες του ΤΕΕ. Αυτά τα δυο συστήματα διασυνδέονται και η αδειοδότηση θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς με διαφάνεια, ασφάλεια και έλεγχο – με αναρτήσεις στην Διαύγεια και με την ταυτότητα της κάθε κεραίας να είναι ορατή στην περιοχή όπου η κεραία έχει χωροθετηθεί. Σε συνάρτηση με τα δίκτυα 5G και τα πιλοτικά, επειδή προηγουμένως διατυπώθηκαν ερωτήσεις πώς επελέγησαν τα πιλοτικά δίκτυα 5G – Τρίκαλα, Ζωγράφου και Καλαμάτα – αυτό ήταν στο πλαίσιο του 5G Roadmap: έπρεπε ο πάροχος να επιλέξει μια περιοχή, οι πάροχοι έλαβαν την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπήρχε ένα ΜoU, ένα μνημόνιο συνεργασίας. Τα κριτήρια ήταν και εν μέρει δικά τους. Για παράδειγμα, εάν υπήρχαν οπτικές ίνες σε μια πόλη, επέλεγε ο πάροχος να την κάνει fully digital, να βάλει 5G εκεί. Είναι δεδομένο ότι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η προκήρυξη του φάσματος θα ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης χρονιάς με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021».
Μιλώντας για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο και αφορούν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσθεσε: «Στο σχέδιο νόμου υπάρχει σειρά άλλων διατάξεων, το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, η θεσμοθέτηση του gov.gr που αθροιζόμενες έρχονται και συμπληρώνουν αυτό που κάναμε με το νόμο 4623/2019, δηλαδή δίνουν τα θεσμικά εργαλεία στο νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του σωστά, δηλαδή διαλειτουργικότητες και απλοποιήσεις. Δημιουργούμε νέες δομές στην κυβερνοασφάλεια, νέες δομές μέσα στο Υπουργείο, κι αυτό είναι –υπό μίαν έννοια– το τέλος της αρχής. Για να μπορέσουμε να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.»


Η συνέχεια ΕΔΩ στο euro2day.gr

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 52 επόμενη > τελευταία >>