ICT plus
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

20/10/2019
Επανέρχεται το ενδιαφέρον της Amazon για την Ελλάδα. Διερευνά την λειτουργία αποθηκών στο Θριάσιο. Αρχικές συζητήσεις με την Κυβέρνηση


Aπό στελέχη της εγχώριας αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας, που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Θριασίου συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η λειτουργία εγκαταστάσεων της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα, προέρχεται η σαφής ένδειξη ότι η Amazonενδιαφέρεται να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να δώσει μία νέα αναπτυξιακή προοπτική στον τομέα των logistics. Αναλυτές του κλάδου σημειώνουν ότι η πιθανή παρουσία της Amazon στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ανοίγματος της εταιρείας σε νέες αγορές και την εκμετάλλευση των νέων εμπορικών δρόμων που ανοίγονται στην περιοχή, κάτω από την επιρροή της Κίνας και του σχεδίου «One Belt, One Road»  Το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας έχει σχέση με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των εξαγωγών της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την σαφή και σταθερή ενίσχυση του λιμένος του Πειραιά, από το οποίο διακινείται πλέον το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευματοκιβωτίων για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και σημαντικό μέρος για την κεντρική Ευρώπη.

Επαφές με την Κυβέρνηση
Επιχειρηματικοί παράγοντες της αγοράς logistics και των μεσιτικών γραφείων αναφέρουν πως η Amazon έχει προσεγγίσει ήδη την ελληνική κυβέρνηση για να αποκτήσει έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, προκειμένου να οργανώσει κέντρο διαλογής και διανομής, το οποίο θα εξυπηρετεί τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχτηκε λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στους οδικούς άξονες, ενώ αναμένεται να υπάρξει στενή συνέργεια με το διαμετακομιστικό κέντρο που ετοιμάζεται να φτιάξει η Cosco στην ίδια περιοχή.

Οι λόγοι που επιλέχτηκε η Ελλάδα έχουν άμεση σχέση κατά κύριο λόγο με τη γεωγραφική τοποθεσία της χώρας που της επιτρέπει πρόσβαση στα Βαλκάνια, την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ενώ είναι η κυριότερη «πύλη εισόδου» για τα κινέζικα προϊόντα στην Ευρώπη. Εάν η αρχική πρόθεση της Amazon γίνει πραγματικότητα και υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μεγάλη επένδυση αλλάζει τις ισορροπίες στην εγχώρια αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης και αποθήκευσης εμπορευμάτων. Ουσιαστικά η είσοδος της Amazon, μίας εταιρείας με πωλήσεις 233 δισ. δολάρια στην ελληνική αγορά, αλλάζει τελείως το τοπίο των ξένων επενδύσεων στη χώρα, παράγοντας που αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό «συγγενών» επενδύσεων στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Μεγάλες επενδύσεις της Amazon στο πράσινο περιβάλλον
Για να γίνει κατανοητή η επίδραση της Amazon στο παγκόσμιο επιχειρείν υπενθυμίζεται ότι διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Μπέζος παρουσίασε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το οποίο δεσμεύεται να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού 10 χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα επενδύοντας άνω των 500 εκατ. δολαρίων προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Amazon συμφώνησε να αγοράσει 100 χιλιάδες ηλεκτρικά φορτηγά μεταφοράς από την εταιρεία Rivian. Τα πρώτα φορτηγά θα μπουν στην κυκλοφορία μέχρι το 2021 και εκτιμάται ότι 100 χιλιάδες οχήματα θα ενταχθούν στις διαδρομές μέχρι το 2024. Σημειώνεται ότι η Amazon έχει επενδύσει συνολικά 440 εκατ. δολάρια στη Rivian.  Ο Τζεφ Μπέζος αναμένει ότι το 80% της χρήσης ενέργειας από την Amazon θα προέλθει από ανανεώσιμες πηγές έως το 2024, ποσοστό που θα διπλασιαστεί σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα, ενώ μέχρι το 2030 στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές.

Σημειωτέον ότι Τζεφ Μπέζος δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Το επίθετό του το πήρε, όταν τον υιοθέτησε σε ηλικία 4 ετών, ο κουβανός Μιγκέλ Μάϊκ Μπέζος, δεύτερος σύζυγος της μητέρας του, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 15 ετών, με καταγωγή από το Βαγιαδολίδ της Ισπανίας.

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1692 επόμενη > τελευταία >>