ICT plus
Παρασκευή, 29 Μαίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

25/9/2019
Η γαλλική πόλη Νάντη είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2019

Η πόλη της Νάντης στη βορειοδυτική Γαλλία είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή στις Ευρωπαϊκές Μέρες Έρευνας και Καινοτομίας. Ο τίτλος απονεμήθηκε στη Νάντη σε αναγνώριση της εξαιρετικής ικανότητάς της να αξιοποιεί την καινοτομία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της και για το ανοικτό και συνεργατικό μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόζει. Συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους 1 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Οι άλλες πέντε επιλαχούσες πόλεις —Αμβέρσα (Βέλγιο), Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), Έσπο (Φινλανδία), Γλασκόβη (ΗΒ) και Ρότερνταμ (Κάτω Χώρες)— έλαβαν ποσό ύψους 100.000 ευρώ η καθεμία για την προώθηση και την κλιμάκωση της πρακτικής τους σε θέματα καινοτομίας.

Ο κ. Κάρλος Μοέδας, επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές πόλεις δείχνουν στον κόσμο πώς συνδυάζονται η καινοτομία για την αύξηση της ανθεκτικότητας των αστικών περιοχών και η βιωσιμότητα με δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς και με ανοιχτή διακυβέρνηση. Η Νάντη ξεχωρίζει ως ένα μεγάλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια πόλη μπορεί να κινητοποιήσει τους πολίτες της για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως είναι η ενεργειακή απόδοση, η γήρανση του πληθυσμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κοινωνική ένταξη. Με τον τρόπο αυτό η καινοτομία λειτουργεί προς όφελος των πολιτών.»

Η κ. Johanna Rolland, δήμαρχος της Νάντης και πρόεδρος της μητροπολιτικής διοίκησης της Νάντης, δήλωσε: «Η καινοτομία ''από όλους και για όλους'' βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω την τιμή να λαμβάνω το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2019. Για μένα αποτελεί την αναγνώριση της ποιότητας του διαλόγου με τους πολίτες μας και του δυναμισμού που χαρακτηρίζει το μητροπολιτικό μας οικοσύστημα καινοτομίας.»

Η Νάντη είναι η πέμπτη πόλη που κερδίζει το βραβείο και η δεύτερη πόλη, μετά τη Βαρκελώνη, που δεν είναι πρωτεύουσα. Έχει διαμορφώσει ένα όραμα και μια πρακτική ανοικτής διακυβέρνησης που διακρίνονται για τον συνεχή διάλογο με πολίτες, ενώσεις και εμπειρογνώμονες. Διαθέτει επίσης μια ακμάζουσα κοινότητα ψηφιακών και νεοφυών επιχειρήσεων, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών.

Στις εμβληματικές πολιτικές και τα σχέδια της Νάντης συγκαταλέγονται τα εξής:

  • Τα «Μεγάλα θέματα συζήτησης» με τους πολίτες για να συζητήσουν θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση: στην πρωτοβουλία συμμετείχαν περισσότεροι από 55.000 συμμετέχοντες και προέκυψε ένας χάρτης πορείας για το 2018 με 33 φιλόδοξες δεσμεύσεις, υπό την εποπτεία μιας επιτροπής ανεξάρτητων πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών.
  • «15 χώροι για επανεφεύρεση» (και εκατοντάδες παρόμοιες πρωτοβουλίες πολιτών): μια διαγωνιστική διαδικασία επιλογής ιδεών που υποβλήθηκαν από τους πολίτες, η οποία οδήγησε, για παράδειγμα, στη μετατροπή ενός παρεκκλησίου που δεν χρησιμοποιούνταν σε αστικό αγρόκτημα καλλιέργειας μανιταριών, στη δημιουργία ενός κόμβου ευαισθητοποίησης για μηδενικά απόβλητα σε μια πρώην σχολική αίθουσα τέχνης, καθώς και ενός αλληλέγγυου εστιατορίου σε ένα παλιό εστιατόριο, στο οποίο εθελοντές παρασκευάζουν γεύματα για τα άτομα που έχουν ανάγκη.
  • Η πρωτοβουλία «Nantes City Lab» βοηθά τους φορείς καινοτομίας να δοκιμάζουν νέες λύσεις στην πραγματική ζωή, παρέχοντας υλικές και ψηφιακές υποδομές, για παράδειγμα μια κοινωνική κατοικία τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία κατασκευάζεται σε μόνο 3 ημέρες ή ένα αυτόνομο λεωφορείο που κινείται αποκλειστικά με ενέργεια από έναν ηλιακό δρόμο.
  • Η πρωτοβουλία «Creative factory», ένα σύστημα υποστήριξης των δημιουργικών και των πολιτιστικών βιομηχανιών και το «Eco-innovation factory», ένα πρόγραμμα που επιλέγει έργα όπως για παράδειγμα η συλλογή βιολογικών αποβλήτων από εστιατόρια και γραφεία με ρυμουλκούμενα από ποδήλατα για τοπική λιπασματοποίηση.
  • Το πρόγραμμα « Nantes France Capital Tech» το οποίο προωθεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, την προσέλκυση ταλέντων και τις πρωτοποριακές τεχνολογίες, και δίνει τη δυνατότητα συντονισμού και προώθησης του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας.
  • Η πρωτοβουλία «Ecossolies», ένα δίκτυο που συγκεντρώνει μέλη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που αναπτύσσουν πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και της αλληλέγγυας οικονομίας, και τις προάγει μέσω της βράβευσης των καλύτερων λύσεων κοινωνικής καινοτομίας, όπως το σχέδιο Hacoopa για τη στέγαση των ηλικιωμένων ή την ένωση Bout' à Bout', για τη μείωση του αντίκτυπου από τα χρησιμοποιημένα γυάλινα μπουκάλια. Επίσης το «MySmartLife », ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό σχέδιο σχετικά με έξυπνες λύσεις για την αστική μετάβαση.

Ιστορικό
Ο φετινός διαγωνισμός για το Βραβείο για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019. Μπορούσαν να συμμετάσχουν πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από τις χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Δήλωσαν συμμετοχή 28 πόλεις από 16 χώρες. Μια υψηλού επιπέδου ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων από διάφορα πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, καθώς και τον μη κερδοσκοπικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, επέλεξε τη νικήτρια πόλη και τις πέντε επιλαχούσες πόλεις.

Στα κριτήρια επιλογής –πειραματισμός, συμμετοχή, επέκταση, ενδυνάμωση– εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις χρησιμοποιούν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προκλήσεις, επιτυγχάνουν την ευρεία συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών τους.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στις πόλεις που βραβεύτηκαν συγκαταλέγονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016) και η Αθήνα (2018). Τα βραβεία χορηγούνται στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων 2020». Ο επόμενος διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες
Βραβείο για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας
Ημέρες ευρωπαϊκής έρευνας και καινοτομίας</SECTION>

ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 181 επόμενη > τελευταία >>