ICT plus
Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

20/9/2019
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξαγορά της Nova από την Alter Ego. Eρώτηση καταθέτουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Yποστηρίζουν πως τίθενται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού

Την άνω φωτό την "δανειστήκαμε" από το "to10.gr", καθώς ο χρόνος και το επείγον του σημερινού θέματος δεν μας άφηναν πολλά περιθώρια αυτοσχεδιασμού, καθώς παρακάτω θα μάθετε ότι η πρόθεση εξαγοράς της Forthnet- Nova από την AlterEgo εξελίσσεται σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.
 

Σε πολιτικό θέμα εξελίσσεται η πρόθεση εξαγοράς μειοψηφικού πακέτου της Forthnet- Nova από την AlterEgo, καθώς 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως τίθενται άμεσα θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα της Super League. Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης πρωτοβουλίας του αρχηγού της «Ελληνικής Λύσης» και βουλευτή Θεσσαλονίκης, Κυριάκου Βελόπουλου, που κατάθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά για το ρόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη σε σχέση με την εξαγορά της NOVA.

Η κλιμάκωση της εξαγοράς μειοψηφικού πακέτου Forthnet- Nova από την Alter Ego από θέμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών σε πολιτικό θέμα, άρχισε σταδιακά από το τέλος Αυγούστου, όταν έγινε γνωστό ότι η AlterEgoέχει υποβάλει πρόταση στις πιστώτριες Τράπεζες της Forthnet, οι οποίες έχουν ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Τον Σεπτέμβριο άρχισαν οι πρώτες ποδοσφαιρικές «αψιμαχίες» για την εξαγορά της Forthnet- Nova από την Alter Ego, οι οποίες κλιμακώθηκαν σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ με συμπαράσταση και άλλων «συμμαχικών» πλευρών. Παράλληλα οι Πρόεδροι και παράγοντες των δύο ομάδων με αφορμή την πρόταση εξαγοράς ανταλλάσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς για σειρά χρόνιων θεμάτων που δημιουργούν οξύτατα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συνεχώς επιδεινώνονται, καθώς δεν δίνεται οριστική και ισχυρή λύση.

Αφορμή κλιμάκωσης αντιπολιτευτικών κινήσεων
Πολιτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δει την υπόθεση της εξαγοράς της Forthnetκαι Nova από την AlterEgo, σαν «βούτυρο στο ψωμί» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την δημιουργία εντυπώσεων και κλίματος έντονης δυσαρέσκειας σε «εήκοα ώτα», που θέλουν να ακούσουν για «σκάνδαλα» και «διαπλοκή». Χωρίς να υπάρχει εμφανής αντίδραση από τα ανώτερα κομματικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, «διαρροές» αναφέρουν ότι το θέμα από μόνο του «πουλάει» και αυτό που χρειάζεται είναι λίγο πολιτικό «σπρώξιμο».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ψύχραιμοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι καθυστέρησαν να αντιληφθούν την σοβαρότητα του θέματος, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση «μύριζε» ευθύς μόλις ανέλαβε καθήκοντα η νέα Κυβέρνηση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ στους αγώνες της Super League. Αν και το τελικό αποτέλεσμα, της «αναίμακτης» αποχώρησης της ΕΡΤ, δικαίωσε όσους διαπραγματεύθηκαν το ζήτημα και ενεργοποίησαν τις κατάλληλες «γέφυρες» με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Ηδη κομματικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας αποδίδουν ευθύνες στον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, γιατί δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα όχι μόνο την κλιμάκωση του θέματος, αλλά και τις επερχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από τον συνδυασμό της υπόθεσης Alter Egoκαι Nova με τις δυσλειτουργίες του VAR και τον πόλεμο «βορείων και νοτίων» που υποδαυλίζεται από δεκάδες οπαδικά σάητς.

Ποια είναι η πραγματικότητα
Πέρα από την ποδοσφαιρική «αρένα» η υπόθεση της εξαγοράς μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Forthnet - Nova από την Alter Ego ακολουθεί θεσμικές και τραπεζικές διαδικασίες, οι οποίες δεν επηρεάζεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς. Τα βήματα που προβλέπονται είναι πολύ συγκεκριμένα και διέπονται από αναμφισβήτητα από την νομοθεσία, που ερμηνεύεται ανάλογα με τις επιθυμίες παραγόντων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Συγκεκριμένα οι πιστώτριες Τράπεζες αναμένεται να καταλήξουν πολύ σύντομα στην τελική τους απόφαση για την πρόταση της Alter Ego. Αν αποφασίσουν θετικά η συμφωνία θα τεθεί υπ΄ όψη της μόνης αρμόδιας Αρχής για το συγκεκριμένο θέμα, που είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και όχι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην περίπτωση μάλιστα που κριθεί ότι η συμφωνία πρέπει παραπεμφθεί για να κριθεί και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τηλεπικοινωνιών, θα πάρει αρκετούς μήνες. Το ζητούμενο στην εξαγορά πακέτου μετοχών της Forthnet - Nova από την Alter Ego, είναι ποιο ποσοστό των Τραπεζών θα αποκτήσει άμεσα η Alter Ego, καθώς ακόμη και να αποκτήσει άμεσα το σύνολο των μετοχών των Τραπεζών η Alter Ego θα έχει απλώς μειοψηφική συμμετοχή στην Forthnet - Nova. Αναλυτές της αγοράς τηλεπικοινωνιών εκτιμούν ως η εξαγορά της Forthnet- Nova από την Alter Ego θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020 και δεν πρέπει να θεωρηθεί «κλειστή», καθώς η θετική κλιμάκωση των προοπτικών των ελληνικών τηλεπικοινωνιών έχει μπει στο μικροσκόπιο σημαντικών εταιρειών και επενδυτών.

Τα επίχειρα της επίκλησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Η επίκληση και η πίεση για παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από ποδοσφαιρικές επιχειρηματικές και πολιτικές πλευρές, που αντιτίθενται στην εξαγορά τμήματος της Forthnet - Nova από την Alter Ego, μπορεί να έχει πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη όμως μεσοπρόθεσμα θα φτάσει σε οριστική και τελεσίδικη απόφαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας "Εθνος" ιδιοκτησίας της αντιτιθέμενης πλευράς, κύκλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανάφεραν πως «η συ΅φωνία, εάν και εφόσον προχωρήσει, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στις αρ΅όδιες υπηρεσίες της Επιτροπής ΅έσα στις προβλεπό΅ενες από τον νό΅ο προθεσ΅ίες, προκει΅ένου στη συνέχεια να εξακριβωθεί εάν υπάρχει θέ΅α ανταγωνισ΅ού που χρήζει διερεύνησης».

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν πως «δεν ασχολούνται ΅ε δη΅οσιεύ΅ατα και, παρότι ΅πορεί να είναι υπαρκτές οι συζητήσεις, τονίζουν πως θα εξετάσουν την υπόθεση ΅όνο όταν εισαχθεί στην Επιτροπή». Μάλιστα ανάφεραν χαρακτηριστικά ότι «∆εν έχει εισαχθεί τίποτα. Οταν και εφόσον εισαχθεί, θα το εξετάσου΅ε στο ΅έρος που ΅ας αφορά». Ουσιαστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώσει το αυτονόητο, το οποίο λέει πως μέχρι να ολοκληρωθεί συμφωνία και να υπάρξει αίτημα για να εισαχθεί ως «θέμα» στις υπηρεσίες της και δεν ασχολείται με δημοσιεύματα και εικασίες. Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα

Επίσης o ποινικολόγος Aλέξης Κούγιας, που είναι παράλληλα και Πρόεδρος της ΠΑΕ Λάρισας ανάφερε σε ερώτημα δημοσιογράφου αν υπάρχει «ασυμβίβαστο» στην είσοδο της Alter Ego στην Forthnet - Novaανάφερε χαρακτηριστικά ότι: «Όχι, δεν υπάρχει, όπως δεν υπήρχε θέμα ασυμβιβάστου με τον ΟΠΑΠ, του οποίου παραδέχθηκε ότι είναι μέτοχος ο Μελισσανίδης. Ο Μαρινάκης που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει σχέση με τον Μαρινάκη που υφίσταται τώρα ως επιχειρηματική οντότητα. Και το ίδιο ισχύει και για τον Σαββίδη. Το να πάρει ο Μαρινάκης το 30% της NOVA είναι ευτυχής εξέλιξη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως είναι και η εξαγορά του OPEN από τον Σαββίδη, γιατί δημιουργεί μια ισορροπία του τρόμου».   ΕΔΩ το δημοσίευμα

Σε κάθε περίπτωση η εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Forthnet - Nova από την Alter Ego δεν θα επηρεαστεί από εξωθεσμικές αντιδράσεις, παρά από τους κανόνες που διέπεται κάθε είσοδος επενδυτή σε εισηγμένη εταιρεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα για την Κυβέρνηση, η οποία καλείται να προστατεύσει θεσμικές διαδικασίες, Ανεξάρτητες Αρχές και διαδικασίες που διέπουν επενδυτικές κινήσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ

 

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1673 επόμενη > τελευταία >>