ICT plus
Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

8/9/2019
Κυριάκος Πιερρακάκης: Στόχος μας η δημιουργία πολλών νέων, καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, νομοθετική δουλειά, υπουργικές αποφάσεις, σχέδια και διαδικασίες


Απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία πολλών νέων, καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, κάτι το οποίο απαιτεί, μεταρρυθμίσεις, νομοθετική δουλειά, υπουργικές αποφάσεις, σχέδια και διαδικασίες, υποσχέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από τη ΔΕΘ, εξηγώντας τι σημαίνει «ψηφιακός μετασχηματισμός».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα: «Ψηφιακός μετασχηματισμός: η επόμενη ημέρα» στο περίπτερο 12 «Digital Greece». Τη συζήτηση παρακολούθησαν οι επισκέπτες του περιπτέρου και ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις.  Διαβάστε και ακούστε ΕΔΩ  δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη στο makthes.gr  σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου.

«Υπάρχει μια μετάβαση που γίνεται παγκοσμίως», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι η επιτάχυνση της ψηφιακής εξέλιξης. Το δεύτερο είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Ένα παιδί που γεννιέται τώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες να φτάσει τα 100 χρόνια. Άρα η «τριφασική ζωή» -εκπαίδευση, εργασιακός βίος, σύνταξη- αλλάζει. Πλέον, στη διάρκεια της ζωής τους, οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία για πολλές αλλαγές στο πεδίο της καριέρας. Απαιτείται να δώσουμε έμφαση στο reskilling, στην επιμόρφωση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Πρέπει να σχεδιαστούν τέτοια προγράμματα, με βάση τη νέα ψηφιακή εποχή. Η συζήτηση για το reskilling πηγαίνει και πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο. Για παράδειγμα, συζητούμε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων στη διάρκεια της θητείας».

Μιλώντας για το προσωπικό του παράδειγμα, εξήγησε πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της μάθησης, σε κάθε βαθμίδα της ζωής. «Το πιο σημαντικό που έμαθα δεν ήταν το περιεχόμενο, αλλά ο τρόπος σκέψης. Το θέμα δεν είναι να μάθεις τις γλώσσες Pearl ή Python ή Java, αλλά να μάθεις να γράφεις κώδικα. Δηλαδή, να μάθεις να μαθαίνεις». Επίσης, τόνισε ότι απαιτείται να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση των πολιτών άνω των 50 ετών αλλά και των ατόμων με αναπηρία.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στους στόχους για τις απλουστεύσεις και την διαλειτουργικότητα των συστημάτων των υπουργείων και των διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου. «Το κράτος πρέπει να αποκτήσει ένα και μόνο πρόσωπο για τον πολίτη. Σήμερα, κάθε υπηρεσία έχει δικό της πρόσωπο. Αυτό θα αλλάξει, παρέχοντας ενημέρωση και εξυπηρέτηση για τον πολίτη, από μία μόνο πύλη», τόνισε.

Ερωτηθείς για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών μέσω του ΕΚΟΜΕ, ο υπουργός τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει πηγή πλούτου για την Ελλάδα. «Ο Οργανισμός είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί προς άλλες χώρες που έχουν αναπτύξει την ανάλογη βιομηχανία».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε απαραίτητη τη δημιουργία οικοσυστημάτων γύρω από θεσμούς και Οργανισμούς, «με μια σειρά από μικρές πολιτικές που αθροιζόμενες μπορούν να γίνουν χιονοστιβάδα. Μπορεί το κράτος να ζητά σε συγκεκριμένες συμβάσεις να μοιράζεται ένα κομμάτι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Τέλος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε πως «δεν είναι εύκολο να συντονίσεις πάρα πολλές δομές μαζί παρά μόνον εάν είναι υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Το θεμελιώδες έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα σχέδια του πρωθυπουργού, γι' αυτό και το έβαλε στο επίκεντρο της καμπάνιας και του σχεδιασμού της νέας κυβέρνησης, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών».


Δύσκολο στοίχημα η Ψηφιακή Διακυβέρνηση
«Δεν είναι εύκολο να κερδηθεί (το στοίχημα της ψηφιακής διακυβέρνησης), είναι αναγκαίο και γι’ αυτό το λόγο θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να το πετύχουμε»,
τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου 12 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται το «Digital Greece». «Η Ελλάδα είναι ουραγός στους ψηφιακούς δείκτες της ΕΕ. Έχουμε θέσει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, τη σύγκλιση με τον (ευρωπαϊκό) μέσο όρο μέσα στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής θητείας. Γνωρίζουμε τα βήματα για να το πετύχουμε και έχουμε την ανώτατη πολιτική βούληση να το πετύχουμε», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, «η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και η σελίδα αυτή θα αλλάξει με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Μία από τις καλές ιστορίες της ελληνικής κρίσης ήταν αυτή η δημιουργία ενός αναδυόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας των νεοφυών επιχειρήσεων και των start-ups».

Να επενδύσουμε στις νεοφυείς επιχειρήσεις
Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του περιπτέρου του «Digital Greece», ο υπουργός σημείωσε: «Ένας από τους κυρίαρχους στόχους του υπουργείου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού Δημοσίου αλλά ταυτόχρονα πρέπει να επενδύσουμε και σε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις για να μπορέσουν να μεγαλώσουν, να μπορέσουν να αποτελέσουν τον καταλύτη αυτής της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και να μπορέσουν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες να απασχοληθούν σε αυτές.Το περίπτερο αυτό περιλαμβάνει πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες και θα είμαστε αρωγοί και καταλύτες ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την επένδυση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πρώτος στόχος η διαλειτουργικότητα
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Πιερρακάκης έδωσε έμφαση στην προώθηση της διαλειτουργικότητας. «Η λέξη-κλειδί είναι η λέξη διαλειτουργικότητα στα μητρώα του ελληνικού Δημοσίου για να μπορέσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες ως ελληνικό κράτος θα πρέπει τα διάφορα μητρώα να «μιλήσουν» μεταξύ τους, να διαλειτουργήσουν. Πήραμε ήδη, με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, τη δυνατότητα να προβαίνουμε σε ενέργειες ώστε να κατοχυρώνουμε τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στα μητρώα. Αν αυτό συμβαίνει, ουσιαστικά «σκοτώνουμε» τις ουρές, γιατί κάθε φορά που πηγαίνει ένας πολίτης σε μια ουρά για να έχει αλληλεπίδραση με μία υπηρεσία, ουσιαστικά αυτό αντανακλά ένα μητρώο που δεν μιλάει με ένα άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Αυτό», εξήγησε, «δεν πρόκειται να γίνει μέσα σε μια χρονιά ή έξι μήνες. Αυτός είναι ένας στόχος που θα χρειαστούν χρόνια ώστε να επιτευχθεί. Η Εσθονία είναι 99% ψηφιακή. Αυτό δεν το πέτυχε σε μία μέρα, το πέτυχε σε πάνω από μία δεκαετία. Αυτό, αθροιζόμενο, στόχος είναι να βλέπει ο πολίτης την αλλαγή εξάμηνο ανά εξάμηνο στη ζωή του».

ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 186 επόμενη > τελευταία >>