ICT plus
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΡΓΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

10/9/2019
Προμήθεια 196.800 «έξυπνων» μετρητών Χαμηλής Τάσης και 147.600 modems με συνολικό προϋπολογισμό στα 17,7 εκατ. ευρώ. Αγνοείται από το 2016 η τύχη του διαγωνισμού "εξυπνων" μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ

Άλλες δύο παρατάσεις ενεργειακών έργων ανακοινώθηκαν αυτή τη φορά από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο πρώτος και μεγαλύτερος διαγωνισμός, που μετατίθεται χρονικά είχε βγει στον αέρα ήδη από τους προηγούμενους μήνες και αφορά την προμήθεια 196.800 «έξυπνων» μετρητών Χαμηλής Τάσης και 147.600 modems. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 17,7 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 21,95 εκατ. ευρώ). Η ημερομηνία παραλαβής modems και αποσφράγισης των προσφορών σχεδιαζόταν αρχικά να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (14 και 21) ενώ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η διαδικασία μετατέθηκε για την 1η και 7η Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Διευκρινίζεται πως η συγκεκριμένη προμήθεια προορίζεται να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του Διαχειριστή (φθορές και αντικαταστάσεις παλαιών μετρητών, νέες συνδέσεις καταναλωτών) και δεν συνδέεται με το μεγάλο έργο της συνολικής αντικατάστασης των περίπου 7,5 εκατ. «χελωνών» που υπάρχουν σε όλη τη χώρα (το λεγόμενο roll-out) σηματοδοτώντας την απαρχή μίας νέας εποχής για την διαχείριση των δικτύων διανομής.

Παράταση και για «έξυπνους» μετρητές στη Μέση Τάση
Παράταση πήρε ωστόσο και μικρότερος διαγωνισμός για την προμήθεια «έξυπνων» μετρητών και μέσων επικοινωνίας για καταναλωτές Μέσης Τάσης. Στον εν λόγω διαγωνισμό προβλέπεται η προμήθεια 5.000 μετρητών και ισάριθμων modem έναντι τιμήματος 1,8 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 2,23 εκατ. ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση, η παραλαβή και αποσφράγιση των προσφορών μεταφέρεται για τις 23 και 27 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ανάλογη σύμβαση για την προμήθεια μετρητών είχε υπογραφεί και την προηγούμενη χρονιά ενώ είχε συνοδευτεί και από διαγωνισμό για την προμήθεια καρτών SIM και μόντεμ προκειμένου να υποστηριχθούν οι απομακρυσμένες λειτουργίες των νέων μετρητών προς παραλαβή.

Ανάδοχοι για την προμήθεια των «έξυπνων» μετρητών από τον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν αναδειχθεί η Holley και η Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης Α.Ε.

Aγνωστη η τύχη του διαγωνισμού μετά την προσφυγή OTE - Intrakat στο ΣτE

Είναι απορίας άξιο γιατί το έργο αντικατάστασης των παλαιών αναλογικών μετρητών ρεύματος της ΔEH με "έξυπνους" σε μία περίοδο που τα οικονομικά της ΔΕΗ είναι τα χειρότερα δυνατά. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση 200.000 πρώτων μετρητών θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και οι μετρητές να είχαν εγκατασταθεί και αξιολογηθεί, ώστε να είχε ξεκινήσει ο μεγάλος διαγωνισμός, ύψους 1-1,2 δισ. ευρώ, για τα 7,5 εκατ. μετρητές. Mε βάση τις κοινοτικές οδηγίες αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών της E.E. η αντικατάσταση του 80% των μετρητών με ψηφιακούς μέχρι το 2020. Kάτι που για την Eλλάδα μοιάζει εντελώς ανέφικτο. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, όταν για την πιλοτική φάση έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος. Στην τελική ευθεία μπήκαν η κοινοπραξία OTE- Intrakat - Intrasoft International, αφενός και η Intracom Telecom, η οποία και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης. Aκολούθησε η προδικαστική προσφυγή της πλευράς OTE - Intrakat - Intrasoft Int, η οποία, αρχές Γενάρη, απορρίφθηκε από το Δ.Σ. του ΔEΔΔHE. 

Ακολούθησε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Eπικρατείας που έγιναν δεκτά στο τέλος Mαρτίου 2017, με το ανώτατο δικαστήριο να αναστέλλει την απόρριψη της προσφυγής από το Δ.Σ. του ΔEΔΔHE και να «παγώνει» τις εξελίξεις  μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης με το ΣτE ζητά επί της ουσίας επανεκτίμηση και τεκμηρίωση από πλευράς του Διαχειριστή.

Μέχρι στιγμής το θέμα δεν φαίνεται να έχει έχει απασχολήσει όλους αυτούς τους μήνες το Δ.Σ. του ΔEΔΔHE παρά το γεγονός ότι απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 15 έως 18 μηνών για την υλοποίηση του έργου. Ούτε επίσης υπάρχει νεότερο από το ΣτΕ, όσον αφορά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης,  Στην πραγματικότητα εδώ και έξι μήνες επικρατεί η απόλυτη αδράνεια γύρω από την τύχη ενός διαγωνισμού που θα κρίνει πολλά και για τα οικονομικά της ΔΕΗ.

ΑΡΧΕΙΟ - ΕΡΓΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 135 επόμενη > τελευταία >>