ICT plus
Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΑΠΑ-ΓΑΛ(Λ)ΟΣ

31/7/2019
Εκτός των ευχών για καλό και ξεκούραστο καλοκαίρι συνιστούμε σε άπαντες των ΤΠΕ «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά »

Με τους καλύτερους οιωνούς  κλείνει σήμερα η περίοδος Σεπτεμβρίου 2018 – Ιουλίου 2019, ακριβώς όπως στα σχολεία, με την χθεσινή ισοπεδωτική νίκη του ενός του μεγάλου και του μοναδικού Ο λ υ μ π ι α κ ο ύ  με 4 – 0 απέναντι στην αδύναμη να αντιδράσει πολωνική ομάδα της Βικτώρια Πίλζεν [ άνω φωτό ].Στη συνέχεια θα δούμε τι καπνό φουμάρουν τα τουρκαλάκια της Μασάκ Σεχίρ της Πόλης και έχει ο Θεός του Πειραιά. Και βεβαίως ευχόμαστε στα καρντάσια τα μαυρόπουλα «καλή τύχη» με τον Αγιαξ, αγώνα τον οποίο θα μεταδώσει το κανάλι ΟΡΕΝ του Ιβάν, από το οποίο προβλέπεται να μεταδίδονται και οι αγώνες των Πρωταθλήματος, αν [ που δεν ] συμφωνήσει με την Διοίκηση της ΕΡΤ για τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα. Πάντως οι Πειραιώτες χθες, χωρίς να ανεβάσουν ιδιαίτερα τα «γράδα» τους, έπαιξαν καλούτσικη μπαλίτσα.

Σήμερα 31 Ιουλίου [ Ετσι συντρόφια? Ιουλίου! ] κλείνουμε και επισήμως
την περίοδο 2019-20 και μετά ένα [ και βάλε λίγο ] μήνα, κατά τον Σεπτέμβριο,
επανερχόμαστε δριμυτερότεροι στο καθήκον, που μας καλεί όλο και πιο απαιτητικό.

Ούτως ειπείν [ και ως είθισται ] ολοκληρώνουμε σήμερα
[ ίσως ] την πλέον δύσβατη και περιέργως σύνθετη περίοδο
των ΑίΣηΤήδικων συμβάντων, αρχής γενομένης εκ των Τηλεπικοινωνιών.

Ως κυρίαχο γεγονός της τηλεπικοινωνιακής περιόδου [ πάντα κατά την ταπεινότατην άποψιν μας ] είναι η συμφωνία Forthnet και Vodafone για την παροχή υποδομής κινητής, ώστε η, διελθούσα εκ των συμπληγάδων λίθων της εξαγοράς, εταιρεία να δραστηριοποιηθεί ως MVNO από τις αρχές του 2020 και εξ όσων γνωρίζουμε με συμφέρουσα συμφωνία. Μέλει να δούμε πως η Forthnet, υλοποιώντας την διεύρυνση και την βελτίωση του πανελλαδικού δικτύου της, θα «πειράξει» τον ανταγωνισμό που εδώ και καιρό δεν παρουσιάζει ενδείξεις έντασης. Εσχατον το, εδώ και τετραετία συνεχώς επαληθευόμενον εκ της στήλης ταύτης, γεγονός  της λήξης της πολυετούς ενασχόλησης των πάντων με την εξαγορά της, η οποία  τ ε λ ι κ ά  δεν πραγματοποιήθηκε. Από Σεπτέμβρη [ Συντρόφια, εδώ το ακούμε εύηχα ] και βλέπουμε. Αλλωστε στις Τράπεζες, πλέον,  ελάχιστοι βιάζονται να [ξε]πουλήσουν τα μερίδια της Forthnet και έχουν δώσει εύλογο «τράτο» και για το 2020 [ εκτός αν προκύψει σημαντική ευκαιρία ], ώστε η Forthnet να επανέλθει πλήρως στην κανονικότητα και με την οικονομία ανακάπτουσα να αναζητήσουν αγοραστή διατεθειμένο να χώσει όβολα και φράγκα. Πάντως Wind και Vodafone δεν θα βγουν χαμένες, αν πουλήσουν τα μερίδιά τους.

Στο έτερον μέρος των τηλεπικοινωνιών ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μασέλος, στην πρώτη και αποκλειστική εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στο ictlus.gr και στην RealNews παρουσίασε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο θεσμικός ρυθμιστικός παράγων, εις εκ των οποίων είναι η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς με την ευκταία είσοδο νέων επενδυτών. Ειδικά στον τομέα των υποδομών Νέας Γενιάς [ εσχάτως και στο 5G ] οι προοπτικές για νέους «παίκτες» προδιαγράφονται αρχικά ευνοϊκές. Αντιπαρερχόμεθα του γεγονότος ότι μερίς τινά των ρεπορτάζ έχει τονίσει υπερμέτρως και αβασίμως την προσφυγή του προκατόχου του ως πιθανή αιτία «αναστροφής» της πορείας του Ρυθμιστού. Το σίγουρον και νομικά βέβαιότατον είναι ότι ακόμη και εις την απίθανη πιθανότητα αποδοχής της προσφυγής η θητεία του σημερινού Ρυθμιστού δεν διακόπτεται.

Οσον αφορά εις την εξέλιξιν και μετεξέλιξιν της πορείας των τριών μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών δεν φαίνεται [ πάντα προς το παρόν ] οτιδήποτε που θα μας εξέπληττε ή θα μας αιφνιδίαζε. Ακόμη και στην απόμακρη [ σήμερα ] προοπτική εισόδου γαλλικής εταιρείας, που εσχάτως διερεύνησε την ελληνικήν αγοράν μέσω γνωστού δικηγορικού γραφείου, οι θρυλούμενες ανακατατάξεις μας αφήνουν αδιάφορους.

Βεβαίως την εξέλιξιν των πολιτικοθεσμικών θεμάτων, όπως π.χ η βαρυτάτη φορολόγηση των υπηρεσιών ψηφιακών επικοινωνιών, μέλλει να την δούμε και τόσο λόγω της παρουσίας στην θέση του ΓΓ Τηλεπικοινωνιών του εμπείρου Αντώνη Τζωρτζακάκη, όσο και της πολιτικής κατεύθυνσης του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, την εξειδίκευση της οποίας αναμένουμε.

Τα ανωτέρω είναι οι «κορυφές του «παγόβουνου» των Τηλεπικοινωνιών  και
δεν προχωρούμε σε περαιτέρω καταγραφές θεμάτων,
που αφορούν σε αδειοδοτήσεις, φάσματα και  λοιπά φάϊβτζοειδή,
διότι θα ξεκαλοκαιριάσουμε καταγράφοντας και περιγράφοντας.

Αφήσαμε τέλος τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τομέας που προσετέθησαν  
στην ενημερωτική «παλέτα» μας για τα οποία έχετε ενδελεχώς ενημερωθεί.

Εμεί πάντως οι ταπεινοί,
το μόνο που συνιστούμε στην Κυβέρνηση είναι
 η ΕΡΤ να αποσυρθεί τώρα 
[ ούτε μία ημέρα αργότερα ] 
και με οποιανδήποτε μεθόδευση
[ π.χ προσφορές πολύ κάτω του ανταγωνισμού ] 
από την διεκδίκηση του οποιουδήποτε ποδοσφαιρικού δικαιώματος και
ευσχήμως να ρίξει τις ευθύνες στους προηγούμενους.
Ούτως η αλλιώς τα τιμήματα που έχουν συζητηθεί από την Διοίκηση Δρόσου
 είναι πλέον αυταπόδεικτα υπερβολικά και υπέρμετρα  και
κανείς [ πλην ελαχίστων παραγόντων και φιλάθλων ] δεν θα αναζητήσει ευθύνες
από την στιγμή που η αιτιολογία είναι σαφής:  «Λεφτά  ΔΕΝ  υπάρχουν» !

Συνεχίζουμε με τις επόμενες και "δεύτερες"
[ τις πρώτες τις έχουμε καταγράψει ]
τηλεγραφικές εκτιμήσεις
[ και δικές μας και της πιάτσας ] για το υπουργείο "Ψη Δια",
όπως συντομεύσαμε το "Ψηφιακής Διακυβέρνησης".
 
Βεβαίως η Νέα Δημοκρατία έδειξε απόλυτη ετοιμότητα
στα των Ψηφιακών Τεχνολογιών και
η αρχική ιδέα ενός υπέρ ψηφιακού υπουργείου Digital Affairs  
είναι επί της αρχής σωστή, όπως επίσης και
ο σχεδιασμός και οι αρμοδιότητές του όπως έχουν αποτυπωθεί επί πίνακος.

Θετικότατον, πάλι αρχικά, είναι ότι  η «Ψηφιακή Διακυβέρνηση» βρίσκεται για πρώτη ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα, «γεγονότο» που αποδεικνύεται τόσο από την επιλογή των υφυπουργών, όσο και των Γενικών Γραμαμτέων από τους οποίους ξεχωρίζουμε [ λόγω επιτυχούς πορείας και θητείας στην τέως ΓΓΠΣ ] τον Καθηγητή Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο και τον Αντώνη Τζωρτζακάκη [ από την πολυετή επιτυχημένη θητεία στην τηλεπικοινωνιακή πιάτσα ] χωρίς φυσικά και προφανώς να υποβαθμίζουμε τους άλλους κυρίους, καθώς εκείνοι [ πέραν του πολλά υποσχόμενου βιογραφικού τους ] δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές «συνθήκες μάχης» που είναι τα δημόσια έργα Ψηφιακών Τεχνολογιών.

Εχοντας καταγράψει τα ψηφιακά έργα, που έχουν τεθεί από τον Πρωθυπουργό ως στόχοι για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι προϋπήρχε σχεδιασμός προ των εκλογών, «γεγονότο» που πρέπει να επισημανθεί. Το μεγάλο ζητούμενον των πάντων όλων των έργων είναι προφανώς η χρηματοδότησίς τους, ο σχεδιασμός, η υλοποίησις και ο χρονισμός τους, καθώς είναι προφανές και σύνηθες να παρεισφρέουν [ και όχι παρεισφρύουν, καθώς προκαλείται σύγχυσις μεταξύ του «παρεισφρέω» και του «παρεισδύω» ] έτερα έργα στον γενικότερο σχεδιασμό και στον προγραμματισμό όπως π.χ ο νέος διαγωνισμός για την αστυνομική ταυτότητα και ταυτόχρονα και κάρτα πολίτη, όπου θα δούμε την συναρμοδιότητα τριών υπουργείων.

 Οι παροικούντες του υπουργείου «Ψη Δια» διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους,
όσον αφορά τον συνδυασμόν του πολυσυνθέτου
των κυβερνητικών και υπηρεσιακών ευθυνών,
ομού μετά των κατευθύνσεων και της συνεργασίας με την αγορά,
σε σχέση με την στελέχωση των υπηρεσιών και των Γενικών Γραμματειών,
παράγοντα τον οποίον υπουργικές «πηγές» υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Φυσικά αναμένομεν την έκδοσίν των ΦΕΚ που θα καθορίσουν καθήκοντα και τομείς των αναλαβόντων την πολιτική ηγεσία της Ψηφιακής Διακυβερνήσεως, όπως επίσης και τους νέους οργανισμούς Φορέων που  αλλάζουν ρόλο, καθήκοντα και προσανατολισμό, όπως π.χ το ΕΔΕΤ,  το οποίο, όπως πληροφορήθηκα και εύχομαι να είναι λάθος, θα δύναται να αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων ΤΠΕ/ICT, όπως επίσης και να (συν)μετέχει ως . . . εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα.  Εσείς μην ξεχνάτε ότι η προηγούμενη Κυβέρνησις είχε αναθέσει στο ΕΔΕΤ καθήκοντα «Κοινωνίας της Πληροφορίας», όπου υλοποίησε διαγωνισμούς όπως π.χ αυτόν των Ψηφιακών υπογραφών και άλλους, εν μέσω αντιδράσεων και δημοσιευμάτων όπως ΕΔΩ σε σχετικό άρθρο της "Καθημερινής". Παρεμπιμπτόντως αναμένομεν με άκρατο ενδιαφέρον τη νέα Διοίκησή του καθώς και τους τομείς δραστηριοτήτων σε κυοφορούμενο νομοθέτημα.

Και για να οδεύσουμε προς ολοκλήρωσιν του σημερινού και τελευταίου πονήματος αναφέρουμε ότι μετά τον «μήνα του μέλιτος» των πρώτων νεοκυβερνητικών ημερών καταφθάνει η περίοδος των έργων και των ζητημάτων που προκύπτουν [ και ήδη καταγράφονται ] για άμεση επίλυση.

Τέλος να θυμίσουμε στους εμπλεκόμενους
στα των ΤΠΕ από κάθε πλευρά και  τομέα
 τον στίχο  «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά»
 από το τραγούδι «Σου στέλνω χαιρετίσματα»
σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη,
μουσική του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή και
ερμηνεία της Χαρούλας Αλεξίου.

Συνελόντι ειπείν
[ εξαιρετική έκφρασις που υιοθετήσαμε αυθωρεί και παραχρήμα ]
να ευχηθούμε εγκαρδίως  «καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές»
σε όλη την πολύπαθη οικογένεια των ΤηλεΠληροφο(φ)ρικάριων,
στα [ πανταχού και πάντα αφανή ] στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης,
που επωμίζονται και θα επωμιστούν την υλοποίηση δεκάδων έργων
τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και δεσμεύσει
την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά
στο κυβερνητικό και στελεχιακό επιτελείο
του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


  Ρ α ν τ ε β ο ύ   τ ο ν    Σ ε π τ έ μ β ρ η
γαλάζια, συριζαίϊκα, πράσινα και λοιπά συντρόφια.Σχόλια αναγνωστών
Αν θέλεις να προσθέσεις το δικό σου σχόλιο, θα πρέπει να κάνεις login !
Αν θέλεις να γίνεις μέλος κάνε κλίκ εδώ !

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΑΠΑ-ΓΑΛ(Λ)ΟΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 228 επόμενη > τελευταία >>