ICT plus
Παρασκευή, 29 Μαίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

4/7/2019
Ο Γιάννης Δρόσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, προσπαθεί να δεσμεύσει την επόμενη Διοίκηση με ζημιογόνα συμβόλαια δικαιωμάτων ποδοσφαίρου λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

.
Με σοβαρότατες καταγγελίες για συστηματικές μεθοδεύσεις προκειμένου να υπογραφούν με ποδοσφαιρικές ομάδες [συγκεκριμένα με ΠΑΟΚ και ΟΦΗ αρχικά], ζημιογόνες συμβάσεις για τα προβληματικά οικονομικά της ΕΡΤ κλείνει η θητεία του Γιάννη Δρόσου, Διευθύνοντος Συμβούλου της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας και παράλληλα Καθηγητού Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτές οι μεθοδεύσεις, που συμβαίνουν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, προκάλεσαν ακόμη και την έντονη αντίδραση Συλλόγου των Εργαζομένων της ΕΡΤ.


Συγκεκριμένα η συνδικαλιστική παράταξη "Ένωση Εργαζομένων της ΕΡΤ" βάλλει κατά της απόφασης της Διοίκησης να κλείσει συμφωνία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεσμεύοντας υψηλές δαπάνες για την επόμενη οικονομική χρήση την ώρα που ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ είναι ελλειματικός, ενώ σημειώνει ότι ενημερώθηκε για το όλο θέμα χάρη στην επιστολή διαμαρτυρίας του Ολυμπιακού και την απάντηση του διευθύνοντα συμβούλου ΓιάννηΔρόσου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων της ΕΡΤ έχει ως εξής:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η διοίκηση της ΕΡΤ και τα μέλη του ΔΣ – ευτυχώς όχι όλα – έχουν καταφέρει με τις κινήσεις τους να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, δυστυχώς όμως όχι για καλό σκοπό.
Ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές, η διοίκηση της ΕΡΤ, μεθοδεύει την επίτευξη σκανδαλωδών συμφωνιών με Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες με χρήματα εκτός λογικής και ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

Τη στιγμή που είναι γνωστό ότι, λόγω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τακτοποιεί τις εκκρεμότητες του κλεισίματος της ΕΡΤ (2013-2015), ο φετινός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός, η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί απροκάλυπτα να δεσμεύσει με τις επιλογές της, την επόμενη διοίκηση – όποια κι αν είναι αυτή – και να μοιράσει και πάλι εκατομμύρια χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς καμιά ενημέρωση των εργαζομένων, στα κρυφά.

Αν δε διαβάζαμε την επιστολή – απάντηση του κ. Δρόσου στον Ολυμπιακό οι εργαζόμενοι – στο όνομα των οποίων γίνονται όλα αυτά – θα ήταν στο βαθύ σκοτάδι. Ποια ήταν τα έσοδα από τη διαφήμιση για το ταμείο της ΕΡΤ, από τη προβολή των αγώνων των επτά ομάδων τα δικαιώματα των οποίων είχε η ΕΡΤ; Τι άλλαξε και προσδοκούμε αύξηση τους; Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του προϋπολογισμού μας να πηγαίνουν σε επαγγελματικά σωματεία;

Ποια πολιτική σκοπιμότητα ή ποιου η άκρατη φιλοδοξία υπηρετείται σε βάρος του ρόλου που καλείται η ΕΡΤ να υπηρετήσει; Φύση-θέση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θέλουν ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει τα πάντα μέσα από τα κανάλια της, ενημέρωση, πολιτισμό, ψυχαγωγία, αθλητισμό. Πάντα όμως με σύνεση, λογοδοσία και όχι εν κρυπτώ, πόσο μάλλον όταν οι ενέργειες κάποιων υποσκάπτουν το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει ποινικές και αστικές ευθύνες στα μέλη του ΔΣ και παράλληλα συνθέτει για εμάς ένα ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό και συνέπεια. Ζητούμε άμεσα από κάθε αρμόδιο να πάρει πρωτοβουλίες, προκειμένου η ΕΡΤ να συνεχίσει να υπηρετεί τον ρόλο της, όπως προκύπτει από το Νόμο 4173/2013 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.4324/2015 που αναφέρει ότι:

Έχει σκοπό την παροχή δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα, και οφείλει μεταξύ άλλων να διασφαλίζει την πολυφωνία.

Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Είναι ανεξάρτητη από το Κράτος, όλους τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και πολιτικά κόμματα και συνάπτει Συμφωνία Αρχών με το Ελληνικό Δημόσιο όπου προβλέπονται μεταξύ άλλων οι κανόνες διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών πόρων της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας τηλεόρασης.

Υπόκειται στους κανόνες του δικαίου της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και ο έλεγχος της τήρησής του έχει ανατεθεί στο ΕΣΡ».

Δείτε στην ακόλουθη ανάρτηση - Στην ΕΡΤ με 22.5 εκ. ευρώ οι αγώνες του ΠΑΟΚ μέχρι το 2022 - πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιάννης Δρόσος, προσπαθεί να δεσμεύσει την δημόσια τηλεόραση με ζημιογόνα συμβόλαια με ομάδες της Super League.


Συνοψίζοντας τη σειρά των γεγονότων που προηγήθηκαν η εκκίνηση της σημερινής έκρυθμης κατάστασης στο «ραδιομέγαρο» έγινε με την εκδήλωση της πρόθεση της Διοίκησης της ΕΡΤ και του Γιάννη Δρόσου για την απόκτηση των δικαιωμάτων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τρία χρόνια έναντι συνολικού ποσού 28,5 εκατ. ευρώ (σύνολο 22,5 εκατ. ευρώ καθαρά). Η προσφορά της ΕΡΤ προς τον «νταμπλούχο» Ελλάδας αν και κατατέθηκε επίσημα δεν απέκλειε την η Nova να έχει το δικαίωμα της πρώτης επιλογής, εξαιτίας του συμβολαίου συνεργασίας των δύο μερών, το οποίο έληξε στις 31 Μαΐου 2019.

Τον τελευταίο μήνα λόγω της εμμονής της Διοίκησης της ΕΡΤ να ολοκληρώσει πάσει θυσία την σύμβαση των 28,5 εκατ. ευρώ, ποσόν που είναι πάνω από το διπλάσιο που προσφέρει η αγορά σε αυτές τις περιπτώσεις, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις για την «γαλαντομία» της Διοίκησης την στιγμή που η ΕΡΤ έχει «βαρύ» ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Στις αντιδράσεις προστέθηκε και επιστολή του «Ολυμπιακού» προς την Διοίκηση της ΕΡΤ, τον Αρειο Πάγο και το ΕΣΡ στην οποία απάντησε με επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Δρόσος.

Από την επιστολή Δρόσου προκύπτουν τα εξής δεδομένα:
- Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ στις 21 Ιουνίου εξουσιοδότησε το διευθύνοντα σύμβουλο να διαπραγματευτεί με τις διοργανώτριες αρχές της SL (και με ομάδες της) όπως και με την SL2 για τα δικαιώματα της σεζόν 2019-2020.
- Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπό αίρεση, έχει αποδεχθεί την πρόταση της ΕΡΤ. Η πρόταση πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΡΤ και να περάσει εκ νέου από νέα γενική συνέλευση. Αν ισχύουν αυτά, τότε ΕΡΤ και ΠΑΟΚ μπορεί να υπογράψουν τις επόμενες ημέρες προσύμφωνο συνεργασίας.

Σε όλη αυτή την διαμάχη η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσα από τα φιλικά της ΜΜΕ, έχει ανεβάσει τους τόνους, ενώ τα μέσα, που είναι φίλα προσκείμενα στην πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, μιλούν για τις θετικές συνέπειες της ενδεχόμενης συνεργασίας ΕΡΤ – ΠΑΟΚ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση έχει πάρει την έγκριση προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματα της ΑΕΚ, η οποία όμως δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να μετακινηθεί από τη Nova, όπως και αυτά του ΟΦΗ. Αντιθέτως η ΕΡΤ, φέρεται διατεθειμένη να αποδεσμεύσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις δύο πλευρές για να συνεχιστεί η συνεργασία και τη χρονιά 2019 – 2020, με βάση τη σχετική συμφωνία που έχει υπογραφεί.

Και φυσικά παραμένει σε εκκρεμότητα η υποχρέωση της ΕΡΤ να αποκτήσει τα δικαιώματα της Super League 2. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για το τι προτίθεται να πράξει η διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς τα οικονομικά της εταιρείας δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών και των βαρύτατων υποχρεώσεών της. Αν υπάρξει συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, τότε οι ομάδες της Super League 2 και της Football League θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα με απρόβλεπτες συνέπειες για την επιβίωσή τους και την έναρξη των Πρωταθλημάτων στο τέλος Αυγούστου.

Σειρά δημοσιευμάτων αναφέρονται ότι 3 Ιουλίου έληγε η προθεσμία για να απαντήσει η Nova στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως όφειλε από το δικαίωμα τελικής προσφοράς για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ετσι ο ΠΑΟΚ έχει κάθε δικαίωμα να συμφωνήσει με την ΕΡΤ. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Nova, σημειώνουν πως σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την επίσημη δημόσια ανακοίνωσή της ΕΡΤ που απευθυνόταν προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2019 , η ΕΡΤ κατέληξε σε “συμφωνία” με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις 25 Ιουνίου. Με βάση την έγγραφη ομολογάι της ΕΡΤ όσον αφορά τη Nova, η προθεσμία των δέκα εργασίμων ημερών για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου δικαιώματος, ολοκληρώνεται στις 9 Ιούλιου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ ενημέρωσε αρχές Ιουνίου τις ενδιαφερόμενες ποδοσφαιρικές εταιρείες ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου δεν θα υπογραφεί καμία συμφωνία για τηλεοπτικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουλίου.


Σύμφωνα με τα γεγονότα φαίνεται ότι ισχύει η εκδοχή του αρχαίου ρητού
"άλλαι μεν αρχαί του Δικαίου, αλλά δε Ιωάννην Δρόσον κελεύουν", ο οποίος 
ως Καθηγητής  Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
διδάσκει τα παιδιά μας . . . "αρχές" Δικαίου και εφαρμογή αυτών
επ΄' ωφελεία . . . του δημοσίου συμφέροντος.


Ελεος !
Γιάννης Χαλαβαζής
============== ========

Διαβάστε ΕΔΩ  ρεπορτάζ υπέρ της ΕΡΤ,  αλλά επικεντωθείτε στα σχόλια των αναγνωστών


 

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1112 επόμενη > τελευταία >>