ICT plus
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

4/7/2019
Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να αλλάξει την δομή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και να το εντάξει ως υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ. Ενσωματώνεται στο Υπουργείο αυτό όλη η πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου

Συγχωνεύσεις Υπουργείων, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε συνεντεύξεις του και σε ομιλίες του. Συγκεκριμένα, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι η αντικατάσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το Υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ και  στο Υπουργείο αυτό θα ενσωματωθεί - σύμφωνα με τον ίδιο -  "όλη η πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου". Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται για μία μετεξέλιξη του παλαιού Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και θα είναι υπό την "αυστηρή" εποπτεία του.

Σύμφωνα λοιπόν με Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είχε τονίσει, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό: "Θα γίνουν λελογισμένες παρεμβάσεις στην οργάνωση της κυβέρνησης με μεγάλη έμφαση σε μία σημαντική καινοτομία την οποία έχω ήδη εξαγγείλει, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής γίνεται Υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ και ενσωματώνεται στο Υπουργείο αυτό όλη η πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου. Δεν αρκεί να προσθέτουμε ψηφιακή γραφειοκρατία. Πρέπει να μπορούμε ν’ απλοποιούμε και διαδικασίες.  Γι’ αυτό και στην ουσία αυτό το οποίο είναι μία μετεξέλιξη του παλιού Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο, υπό την αυστηρή δική μου εποπτεία, για να περάσουμε επιτέλους γρήγορα στη νέα ψηφιακή εποχή και να διευκολύνουμε τους πολίτες.

Το αίτημα το οποίο έχει γίνει λίγο σλόγκαν και το ακούω στις συγκεντρώσεις μου -το φώναξε μια φορά ένας συμπολίτης μας νομίζω στο Άργος και από τότε το ακούω συνέχεια- είναι «Κυριάκο, φτιάξε κράτος». Το «φτιάξε κράτος» σημαίνει πολλά πράγματα αλλά πάνω απ’ όλα σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορεί να ταλαιπωρούνται. Την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να μπορούν και από το κινητό τους και από τον υπολογιστή τους να διεκπεραιώσουν μια σειρά από συναλλαγές και υποθέσεις που έχουν με το ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα. Θα πρέπει να εκφραστεί μέσα από μια καινούργια υπουργική δομή και αυτό θα κάνουμε. Θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί Υπουργοί και Υφυπουργοί εκεί που κρίνω ότι χρειαζόμαστε εξειδικευμένη γνώση για να μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα ζητήματα τα οποία έχω αναδείξει σε πολιτικές προτεραιότητες".

Επίσης δείτε ΕΔΩ σχετικό βίντεο από παλαιότερη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διακυβέρνηση, όπου αναφέρονται
λεπτομέρειες από την κυβερνητικό σχεδιασμό τςη Νέας Δημοκρατίας
στην Ψηφιακή Στρατηγική.

Οι άξονες του προγράμματος της ψηφιακής πολιτικής της ΝΔ
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, αναφερθεί και κοινοποηθεί κατά την διάρκεια του έτους, στις Ευρωεκλογές και μέχρι την ανακοίνωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατία, καταγράφονται 7 τομείς παρέμβασης για την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Αυτοί είναι:

 • η δημιουργία μιας συντονιστικής δομής παρά των πρωθυπουργό για τον συντονισμό όλων των ψηφιακών έργων,
 • η προώθηση και ανάπτυξη των δικτύων υψηλών ταχυτήτων νέας γενιάς στο σύνολο της χώρας,
 • η πραγματική επένδυση στην οικονομία των δεδομένων (ανοιχτά δεδομένα)
 • το ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων υψηλής εξειδίκευσης για όλους τους ανέργους και για αποφοίτους και εκπαίδευση και ένταξη σε μάθημα προγραμματισμού.
 • Πραγματικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με απόλυτη προτεραιότητα σε 7 έργα κορμού, που είναι
  - Ψηφιακές υπογραφές,
  - Ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για την έναρξη επιχειρήσεων,
  - Ηλεκτρονικό φάκελος υγείας,
  - Ολοκληρωμένο σύστημα για τη δικαιοσύνη,
  - Ενιαίο εισιτήριο τουριστικών χώρων,
  - Ανάπτυξη του "Ερμή", της Διαδικτυακής Πύλης του Δημοσίου
  - Κεντρικό οργανόγραμμα για την ψηφιακή διοίκηση με την
 • ευέλικτη μορφή ανάθεσης έργων και την
 • συνολική υποστήριξη ενός οικοσυστήματος με ένα πλέγμα
  φορολογικών κινήτρων όπως φορολογικές απαλλαγές για R&D και έσοδα για ψηφιακή ιδιοκτησία.

Επίσης για τη ΝΔ πρωταρχικοί γενικοί στόχοι, γενικού περιεχομένου, είναι
η δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και
οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση θεωρείται για τη ΝΔ ως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης για την οποία έχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και την Εκπαίδευση.

ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 170 επόμενη > τελευταία >>