ICT plus
Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

27/6/2019
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου για τις «Sm@rt Cities -Digit@l Citizens» με την συμμετοχή πολυάριθμου αυτοδιοικητικού ακροατηρίου, έντεκα Δημάρχων και του Γιώργου Πατούλη, Προέδρου της ΚΕΔΕ και νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Αττικής

Ολοκληρώθηκαν χτες Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου για τις «Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες "Sm@rt Cities -Digit@l Citizens" της Teamworks, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens με την παρουσία εκπροσώπων και φορέων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακών, επιχειρήσεων ΤΠΕ και αντικείμενο συζήτησης τις ψηφιακές τεχνολογίες με την υλοποίηση στοχευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετείχαν στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους για το πως θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτήν συμμετείχαν οι Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου, Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος  Ελληνικού Αργυρούπολης Νίκος Χουρσαλάς, Δήμαρχος Κορυδαλλού, Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Στέλιος Βασιλειάδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δήμος Αιγάλεω.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγιναν και οι καθιερωμένες βραβεύσεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου από τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, καθηγητή και τ. Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και τον Γιάννη Χαλαβαζή, δημοσιογράφο και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής:

Στον Δήμο Αλίμου για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και παραγωγική λειτουργία των Πληροφορικών Συστημάτων: Μέτρησης Καταναλώσεων Ρεύματος στα Σχολεία και Διαχείρισης των δραστηριοτήτων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

Ο Δήμος Αλίμου έχει σχεδιάσει έργα πληροφορικής με γνώμονα την παροχή χρήσιμων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους δημότες και την αναβαθμισμένη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου για την υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος Τηλεϊατρικής με σύγχρονες μεθοδολογίες Διοίκησης και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας συνδυάζοντας τους τομείς της Ιατρικής, της Διατροφής και της Άσκησης.

Στο  Δήμο Αιγάλεω για το έργο «Πιλοτικές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης (Smart City)» με έμφαση στην ανάδειξη της περιοχής ως προορισμού Αναψυχής και Πολιτισμού με αξιοποίηση βιωματικών εμπειριών πολιτών και επισκεπτών.

Το έργο αποτελεί μέρος της εγκεκριμένης πρότασης για την ανάδειξη της Ιεράς Οδού και του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Δυτικής Αθήνας.

Στο Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη για την έγκριση Τεχνικής Έκθεσης με θέμα «Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου, Προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων «Έξυπνης Πόλης» και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας».

Η Τεχνική Έκθεση αποτελεί το αρχικό μέρος του Αναπτυξιακού Σχεδίου του Δήμου Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και τη δημιουργία υγιών συνθηκών επιχειρηματικότητας.

Γιώργος Πατούλης: Αναγκαιότητα η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους αναφέρθηκε ο Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις και τους Ψηφιακούς Πολίτες Sm@rt Cities -Digit@l Citizens» την πρώτη μέρα των εργασιών του.

Όπως επισήμανε οι δήμοι της χώρας μπορούν από απλοί διαχειριστές μιας μίζερης καθημερινότητας, να γίνουν συνδιαμορφωτές του ψηφιακού μέλλοντος της χώρας μας.

«Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια του μετασχηματισμού και της “Έξυπνης” Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα. Μεταξύ αυτών είναι ο Μαραθώνιος Καινοτομίας ο οποίος υλοποιείται με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και έχει στόχο του την ανάδειξη έξυπνων εφαρμογών, ο κόμβος διασύνδεσης υπηρεσιών Gov Hub καθώς και η ανάπτυξη της σύγχρονης υποδομής στο GCloud του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει, εφαρμογές και συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τις πιο άρτιες και σύγχρονες προδιαγραφές», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση αντικειμένων και κινητών συσκευών σε μια «Έξυπνη Πόλη» (Smart City) αποτελεί μια πρόκληση για το μέλλον και τις πόλεις μας.

«Όλοι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να οργανώσουν και να υποστηρίξουν τις πόλεις, πριν μετατραπούν σε Έξυπνες. Στη σημερινή συγκυρία, βασική προϋπόθεση ενίσχυσης των πόλεων αποτελεί ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους ενός Προγράμματος Ενδυνάμωσης των Δήμων και των Περιφερειών, για να αποκτήσουν την αναγκαία στελέχωση και τεχνική υποδομή, ώστε να ασκούν τις βασικές αρμοδιότητες που προβλέπει η νομοθεσία», επισήμανε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι τα αρμόδια υπουργεία και οι κρατικοί φορείς οφείλουν να δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών που θα έχουν στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

«Η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης έξυπνων πόλεων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και στη δημιουργία νέων εισοδημάτων, ευκαιριών απασχόλησης της νέας γενιάς και κυρίως ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα καλύτερα μυαλά στη χώρα μας» σημείωσε ο Γιώργος Πατούλης.

Η ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης που θέμα «Αθηνά Περιφέρειες και Δήμοι ενώπιον των προκλήσεων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης». Εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δημήτρης Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας, ο Δημήτρης Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Χρήστος Παγώνης Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού και ο Βασίλειος Νανόπουλος Δήμαρχος Κορινθίων. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννης Χαλαβαζής.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου και την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε απονομή των διακρίσεων «Smart Cities - Digital Excellences 2019».