ICT plus
Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

3/6/2019
Σαφής αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας για την κρατική παρέμβαση της ΕΡΤ στα συμβόλαια των ποδοσφαιρικών ομάδων. Η ΕΡΤ κέρδισε 1 εκατομμύριο (!) και ξόδεψε 16 (!) για την συμφωνία της Super League


Εντονη είναι η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναμένονται και οι θέσεις των άλλων κομμάτων, για την κίνηση της ΕΡΤ να μην «παγώσει» τις συμφωνίες που έχει κάνει, χρησιμοποιώντας χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων με ομάδες της Σούπερ Λήγκας, όπως ο ΠΑΟΚ, με υπέρογκες αμοιβές σε σχέση με τις τρέχουσες αξίες της αγοράς και πρωτόγνωρες σε σχέση με τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου στο βραδινό δελτίο του ΑΝΤ1 [ διαβάστε την ΕΔΩ ] , εμμέσως και σαφώς αναφέρθηκε η απερχόμενη Κυβέρνηση και η Διοίκηση δεν πρέπει την προεκλογική περίοδο να δεσμεύσει την επόμενη Κυβέρνηση με συμφωνίες.

Παράλληλα ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε ερώτηση δημοσιογράφων στον SporFm «για τα κρατικά λεφτά που δίνονται στο ποδόσφαιρο μέσω της ΕΡΤ», απάντησε:

«Θα ήταν επιπόλαιο να παρουσιάσω θέσεις που είναι υπό επεξεργασία. Δεν πάμε να καταργήσουμε την ΕΡΤ, αλλά να την εξυγιάνουμε. Θέλουμε να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να παίζουν τα παιχνίδια που πάντοτε παίζοντας με την ΕΡΤ. Θα τα βάλουμε σε μια σειρά. Δεν είναι στόχος μας να αδικήσουμε κανέναν, να στραφούμε εναντίον ομάδων, αλλά θα κάνουμε λογαριασμούς στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί, για να βρούμε μια δίκαια και ισορροπημένη λύση που θα λαμβάνει υπόψη και τον Έλληνα φορολογούμενο. Δεν είναι στόχος να υπονομεύσουμε το πρωτάθλημα, αλλά να στηρίξουμε τον αθλητισμό. Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη τους φορολογούμενους. Πρέπει να κάνεις μια ανάλυση κόστους-οφέλους». 

Και μπορεί αυτή η απάντηση να τηρεί ισορροπίες και να χαρακτηρίζεται από ύφος political correctly, όμως είναι αποτέλεσμα πολύμηνης επεξεργασίας κινήσεων που θα κληθεί να υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, αν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου της δώσουν την διακυβέρνησης της χώρας.

«Πάγος» σε παράτυπες υπογραφές συμβάσεων από την Νέα Δημοκρατία 
Σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στη Νέα Δημοκρατία επικρίθηκε με πολύ έντονες εκφράσεις η σπουδή της Διοίκησής της ΕΡΤ να δεσμευτεί με υπερβολικές αμοιβές με ισχυρές και μεσαίες ποδοσφαιρικές ομάδες, την στιγμή που κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι τα οικονομικά του Κρατικού Φορέα Ενημέρωσης. Σε μία περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο, υπό την πίεση των δανειστών αποχωρεί σχεδόν από όλους τους από τομείς που για πολλούς η παρουσία του θεωρείται απαραίτητη, η ΕΡΤ όχι μόνο παρεμβαίνει αλλά και επηρεάζει καταλυτικά με υπέρογκες αμοιβές και συμβόλαια τις ισορροπίες, που αποτελούν exofficio χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ο λογαριασμός των συμβολαίων στους φορολογούμενους
Είναι τουλάχιστον κατακριταίες οι κινήσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απέχοντας ελάχιστα από το να χαρακτηριστούν δικαστικά ελεγκτέες, με το κόστος των νέων υψηλών συμβολαίων να κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, μέσω της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους. Η συγκεκριμένη εξωφρενική πρόταση για την κατάσταση της χώρας και των πολιτών της, δηλαδή της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους, συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο και εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο «να υποβάλει αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς, μεγάλης αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού έτους 2019».

Είναι τουλάχιστον άτοπο, η Διοίκηση της ΕΡΤ ετοιμάζεται να υπογράψει συμβόλαια υπέρογκης αξίας, όταν έχει ήδη καταγράφει υποστεί τεράστιες ζημιές, κοντά στα 16 εκατ. ευρώ, από τις περυσινές συμφωνίες, με τις οποίες αποφάσισε να «διασώσει» οικονομικά επτά ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες και τους Προέδρους τους, οι οποίοι θα εγκαλούντο να καλύψουν εξ ίδίων τις ζημιές των ομάδων τους. Ο λόγος προφανώς για τις ομάδες που είχαν μείνει χωρίς τηλεοπτική στέγη, όταν έσπασε η Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης, με την οποία η Nova κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Super League.

Πολύ χαμηλά τα έσοδα της ΕΡΤ από την SuperLeague
Θυμίζουμε ότι ενώ εννέα από τις 16 ομάδες προχώρησαν σε διμερή σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων προς την Nova, η ΕΡΤ έσπευσε να «διασώσει» τις υπόλοιπες επτά. Η Διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης προσέφερε διετές συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι 17 εκατ. ευρώ. Ο μοναδικός ιδιωτικός σταθμός που εκδήλωσε ενδιαφέρον, αλλά αποσύρθηκε γιατί έδινε πολύ λιγότερα, ήταν το Open TV.

Παρά τις αντιδράσεις, αφού το ελληνικό δημόσιο εμφανιζόταν να προσφέρει ποσά τα οποία δεν θέλουν να δώσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις στον χώρο της τηλεόρασης, η σύμβαση υπεγράφη. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν όσους είχαν εκφράσει αντίθετη άποψη αφού τα έσοδα της ΕΡΤ από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις για τη σεζόν 2018-19, που έληξε στις 5 Μαΐου, ήταν πολύ χαμηλά.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Media Services, που καταγράφει την διαφημιστική δαπάνη για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα καθαρά έσοδα της ΕΡΤ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Super League την περίοδο 2018-19 μόλις που ξεπέρασαν το 1(!) εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ΕΡΤ δαπάνησε σχεδόν 17 εκατ. ευρώ (!) για δικαιώματα και παραγωγές και κατάφερε να εισπράξει μόλις ένα εκατομμύριο.

Bαρύς ο λογαριασμός της ΕΡΤ για τον Ελληνα Φορολογούμενο
Οσοι μιλούν για κρατικοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου επισημαίνουν πως το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι δεν περιορίζεται στη ζημιά των 16 εκατ. ευρώ από την τελευταία περίοδο της Super League. Μαζί με το κόστος παραγωγών, τη χορηγία της ΕΡΤ προς τη Super League και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη δεύτερη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το συνολικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 51,72 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-20, κόστος το οποίο θα εκτιναχθεί, αν η ΕΡΤ επιμείνει και υπογράψει τις ανανεώσεις των συμβάσεων.

Κυοφορούνται έντονες αντιδράσεις Κομμάτων, Ομάδων και Εταιρειών
Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για την υπογραφή τα υψηλών συμβολαίων αναμένονται έντονες πολιτικές αντιδράσεις από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Στις αντιδράσεις αυτές θα προστεθούν και οι νομικές κινήσεις από τις πλευρές εκείνες που θεωρούν βάσιμα πως υπάρχει αποδεδειγμένος κρατικός παρεμβατισμός με έντονα στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού στο ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκτός από τα πολιτικά κόμματα αναμένεται έντονη αντίδραση από τις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές ομάδες, οι Διοικήσεις των οποίων βλέπουν ότι το ίδιο το κράτος χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, με συμβόλαια τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να εισπράξουν από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά, τους ανταγωνιστές τους.


Γιάννης Χαλαβαζής

Mε στοιχεία από δημοσιεύσεις σε ειδησεοργραφικά sites όπως το pontiki.gr, το euro2day.gr, το sportsFM.gr και άλλα


=== === ====

Στην δεξιά στήλη διαβάστε για την ερώτηση του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού προς τον Νίκο Παππά
Και
Δημοσίευμα της εφημερίδας «το Ποντίκι» για τις εσωτερικές αντιδράσεις στην ΕΡΤ
από την πρόθεση μέρους της Διοίκησης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις
για τα υπέρογκα συμβόλαια με τις ομάδες της Σούπερ Λήγκας

 

 

 

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1127 επόμενη > τελευταία >>