ICT plus
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

INTERNET - e-BUSINESS - MME

30/4/2007
Διακήρυξη για τα Μέσα και τις δημοκρατικές αξίες στην Ευρώπη

Τα ΜΜΕ κατέχουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή. Οι ισορροπίες μεταξύ παλαιών και νέων μέσων μεταβάλλονται και τα καινούργια δεδομένα αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα, την εργασία και γενικά τον τρόπο ζωής. Η επικοινωνία είναι συνεχής, οι πληροφορίες διαδίδονται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι επιλογές είναι πολλές, οι ευκαιρίες αμέτρητες, οι δυνατότητες απεριόριστες... Εύλογοι όμως είναι και οι προβληματισμοί. Μήπως χρειάζεται κάποια οριοθέτηση σ' αυτό το αχανές και διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο; Μήπως απαιτούνται κανόνες και ρυθμίσεις; Μήπως επιβάλλεται να τεθούν αρχές και κώδικες δεοντολογίας; Τα ζητήματα που μπαίνουν είναι καινούργια, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν υπαρκτοί και ως εκ τούτου η άμεση αντιμετώπισή τους καθίσταται αναγκαία.
Στο πλαίσιο αυτό 8 ευρωπαϊκές επαγγελματικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς* που ασχολούνται με θέματα ΜΜΕ συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τα Μέσα και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη. Η διακήρυξη προσκαλεί νομοθέτες, δημόσιες αρχές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να υιοθετηθούν στρατηγικές και να εφαρμοστούν δράσεις οι οποίες:
- Προωθούν την ελευθερία και τον πλουραλισμό των Μέσων, καταπολεμώντας την επιζήμια συγκέντρωση των ΜΜΕ και υποστηρίζοντας την πολυφωνία.
-  Ενδυναμώνουν την ανεξαρτησία εκδοτών και δημοσιογράφων, βοηθώντας τους να αντισταθούν σε εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα των Μέσων.
-  Ισχυροποιούν τους δεσμούς πολιτών-ΜΜΕ, παρέχοντας πληροφορίες και συμβουλές, ώστε να αναπτυχθεί ένα πιο ισορροπημένο, προσιτό και δημοκρατικό
σύστημα επικοινωνίας/πληροφόρησης.
-  Ενισχύουν τις υπηρεσίες των δημόσιων ΜΜΕ και εξασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο τους.
-  Προσφέρουν το κατάλληλο κανονιστικό και οικονομικό πλαίσιο σε άλλα μέσα ενημέρωσης (μη εμπορικά) τα οποία θα μπορούν να προωθούν τον πλουραλισμό, την ποικιλομορφία και το διάλογο.
-   Βοηθούν τα ΜΜΕ, με ολοκληρωμένες στρατηγικές, να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ποικιλομορφίας, τόσο στο περιεχόμενο όσο και μεταξύ των συναφών οργανισμών και των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
-     Καθιστούν ισχυρότερο τον ενδοπολιτιστικό διάλογο και προωθούν τη συζήτηση μεταξύ επαγγελματιών ΜΜΕ και εκ-προσώπων διαφόρων κοινωνικών ομάδων.
-   Κάνουν την ισότητα γυναικών/ανδρών πραγματικότητα στο χώρο των Μέσων και προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε είδους διάκριση ή άνιση μεταχείριση.
-  Αντιμετωπίζουν το ψηφιακό χάσμα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και διευκολύνουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

* Οι 8 οργανώσεις που συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη είναι: «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων», «Open Society Institute» (Οργανισμός με στόχο τη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής για δημοκρατική διακυβέρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), «MiraMedia» (Ανεξάρτητος οργανισμός για την προώθηση ποικιλομορφίας/ εθνικού πλουραλισμού στα Μέσα), «Signis» (ΜΚΟ με σκοπό την επαφή των ανθρώπων των ΜΜΕ), «European Women's Lobby» (μεγαλύτερη ένωση γυναικείων οργανώσεων στην ΕΕ), «Online/ More Colour in the Media» (Δίκτυο ΜΚΟ, παραγωγών, εκπαιδευτικών ινστιτούτων, ερευνητών με σκοπό την εκπροσώπηση των εθνικών μειονοτήτων στην τηλεόραση), «Article19» (διεθνής οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα»), και «Community Media Forum Europe».

Πηγή: www.ifj-europe.org, - Δεκαπενθήμερο Ενημερωτικό Δελτίο Ι.Ο.Μ. "ΕνδιάΜΕΣΑ"


ΑΡΧΕΙΟ - INTERNET - e-BUSINESS - MME

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 463 επόμενη > τελευταία >>