ICT plus
Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

16/5/2019
Η ελλειμματική ΕΡΤ διαπραγματεύεται να «αγοράσει» με κρατικά χρήματα τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του ΠΑΟΚ, την στιγμή που «φορτώνεται» με ζημιές από τις αθλητικές συμφωνίες της.

.

Πολύ λόγος γίνεται αυτές τις μέρες για την πιθανή η αλλαγή τηλεοπτικής κάλυψης για τον νταμπλούχο ΠΑΟΚ, αφού η πρόταση της ΕΡΤ για 8 έως 9 εκατ. ευρώ την χρονιά δεν αναμένεται να απαντηθεί από την NOVA, η οποία έχει ήδη καταθέσει επίσημα πρόταση στα 25 εκατ. ευρώ την τριετία.

Η ανάμειξη της ΕΡΤ στα τηλεοπτικά ποδοσφαιρικά έχει ήδη γίνει ζημιογόνος καθώς για τα 17 εκατ. ευρώ που διέθετε πέρσι για τριετή συμβόλαια, «κατάφερε» να κερδίσει μόλις 2 εκατ. ευρώ από διαφημιστικά έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με απόφαση της κυβέρνησης, η ΕΡΤ συμφώνησε με επτά ΠΑΕ, που δεν είχαν καταφέρει να βρουν τηλεοπτικό συμβόλαιο λόγω των υψηλών απαιτήσεών τους σε σχέση με την τηλεοπτική τους απόδοση,  δίνοντά τους για μία τριετία 52 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 20 έως 25 που έδιναν ιδιωτικές πλατφόρμες

Πρόκληση η πιθανή συμφωνία ΕΡΤ και ΠΑΟΚ
Η πιθανή συμφωνία για τριετές συμβόλαιο του ΠΑΟΚ με την ΕΡΤ, με ετήσια δαπάνη στα 8 με 9 εκατ. ευρώ είναι πρόκληση την ώρα που ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται για δέκατη χρονιά με τις μνημονιακές επιβαρύνσεις και καθολικό «πάγωμα» δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Η κίνηση της ΕΡΤ, αν τελικά γίνει, θα αποτελεί ξεκάθαρο κρατικό αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν κρίνει από τους οικονομικούς συσχετισμούς για το ύψος των δικαιωμάτων του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με την κατάταξη των εμπορικότερων ποδοσφαιρικών ομάδων ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μετά τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, επομένως εγείρονται απορίες και επιφυλάξεις πώς ο «Δικέφαλος του Βορρά» να χαρακτηρίζεται «χρυσοτόκος όρνιθα» για τα διαφημιστικά έσοδα από την Κρατική Τηλεόραση και παράλληλα να νοθεύεται ο ποδοσφαιρικός ανταγωνισμός με την χρηματοδότηση ομάδας από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσά που δεν θα μπορούσε ποτέ να βρει από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς φορείς. Η διαφημιστική και τηλεοπτική πιάτσα απορεί γιατί ο Ιβάν Σαββίδης δεν δίνει την ομάδα του στο δικό τους κανάλι, το ΟΡΕΝ, από την στιγμή που είναι σίγουρος ότι θα φέρει χρήματα στο κρατικό κανάλι.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως το υψηλότερο ποσό σε τηλεοπτικά δικαιώματα για ΠΑΕ ήταν και πάλι από την ΕΡΤ, το 2009. Τότε ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη είχε κλείσει συμβόλαιο 8 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε θεωρηθεί «σκανδαλώδες» και «προκλητικό» και φυσικά οι οικονομικές περίοδοι, φέτος και τότε, είναι εντελώς διαφορετικές.

Βαριά ζημιογόνος η ΕΡΤ το 2019 μετά από ισχνή κερδοφορία.
Σε ζημιογόνος προϋπολογισμός για το 2019 γυρίζει η ΕΡΤ μετά την ισχνή κερδοφόρα των 22 εκατ. ευρώ του περσινού έτους. Η ΕΡΤ, εκτός από τις ποδοσφαιρικές «συμφωνίες» της αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά 68 εκατ. ευρώ από την ΚΥΑ για τον συμψηφισμό των μισθών και των αποζημιώσεων, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών από το κλείσιμο της πρώην ΕΡΤ το 2013 και την επαναφορά του φορέα το 2015. Για να καλυφθεί το κενό στον προϋπολογισμό της εταιρείας για το 2019 θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ενίσχυσής της, αλλιώς η ΚΥΑ δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί με απρόβλεπτες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 110 επόμενη > τελευταία >>