ICT plus
Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14/5/2019
Υποστήριξη από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής της ελληνικής συμμετοχής στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας

Την Ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 5ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας ECSC (European Cyber Security Challenge) που θα διεξαχθεί από 9 μέχρι 11 Οκτωβρίου 2019 στο Βουκουρέστι στηρίζει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Είναι η 4η χρονιά συμμετοχής της Ελλάδας στο διαγωνισμό και η 3η χρονιά που η ΓΓΨΠ υποστηρίζει την ελληνική ομάδα.

Ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security), και έχει ως στόχο να ανακαλυφθούν νέα ταλέντα στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, καθώς και να ενθαρρυνθούν οι νέοι να ακολουθήσουν καριέρα στη συγκεκριμένη επιστημονική περιοχή. Ο 1ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή 6 ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς, αποσκοπώντας τόσο στο κέρδος όσο και στην αποσταθεροποίηση βασικών δομών, η ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αξιολογείται σε κάθε τομέα και δραστηριότητα, καθημερινά. Το γεγονός αυτό απαιτεί καλύτερα οργανωμένες δομές, μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά, κυρίως, κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η διεξαγωγή διαγωνισμών όπως το ECSC αποτελεί το κατάλληλο έρεισμα για την εκπαίδευση των ανθρώπων και κυρίως των νέων, που με τις γνώσεις και το ταλέντο τους θα αποτελέσουν την ασπίδα της ψηφιακής κοινωνίας.

Συγκρότηση Ελληνικής Εθνικής ομάδας
Την ευθύνη της Ελληνικής συμμετοχής φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, κ. Χρήστο Ξενάκη. Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στον τελικό στο Βουκουρέστι θα αποτελείται από 10 άτομα μεταξύ 15-25 ετών, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες και μη, hackers, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και απλοί fans της ψηφιακής ασφάλειας. Η τελική 10άδα θα προκύψει μετά το πέρας των προπονήσεων στις αρχές Σεπτεμβρίου,  τόσο από τους περυσινούς συμμετέχοντες, όσο και από εκείνους που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το EthiHak by SecNews.

Η προετοιμασία της διευρυμένης ομάδας των συμμετεχόντων, γίνεται με τη βοήθεια της εξελιγμένης πλατφόρμας cybertraining Hack The Box, που φιλοξένησε και τα φετινά challenges κατά τη διάρκεια των προκριματικών, αλλά και από μία ομάδα διακεκριμένων ειδικών σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Η εθνική ομάδα διαθέτει το δικό της ψηφιακό χώρο στη διεύθυνση www.ecsc.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις λεπτομέρειες του ECSC 2019.

Ο Οργανισμός ENISA τιμά την Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είναι πλέον μόνιμη έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) μετά από την υπογραφή της αναθεώρησης της συμφωνίας για την έδρα του Οργανισμού από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππάκαι τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ENISA, καθηγητή Udo Helmbrecht.

Με τη συμφωνία, επεκτείνεται χρονικά η παραμονή της έδρας του ENISA στην Ελλάδα, ενώ δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση υψηλών προσόντων προσωπικού από την Ευρώπη, ώστε να αντεπεξέλθει ο Οργανισμός στις ανάγκες που προκύπτουν από τον -υπό διαμόρφωση- νέο και αναβαθμισμένο ρόλο του. Παράλληλα ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του προσωπικού και επιλύονται προβλήματα του Οργανισμού.

«Η νέα εποχή και η ψηφιακή επανάσταση φέρνει πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά παράλληλα και προκλήσεις. Είμαστε χαρούμενοι που σήμερα υπογράψαμε τη Συμφωνία επέκτασης για την παραμονή της έδρας του ΕNISA, ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού Οργανισμού, στην Αθήνα» επεσήμανε ο κ. Παππάς αναφερόμενος και στη συγκυρία της κατάθεσης στη Βουλή της Οδηγίας για την ασφάλεια των δικτύων (NIS). Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού μίλησε για ένα ακόμα βήμα προόδου στην εξαιρετικά καλή συνεργασία με την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για τον νέο Κανονισμό σχετικά με τη λειτουργία του ENISA, βάσει της οποίας αναβαθμιζόταν σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια ενισχύοντας το ρόλο του.