ICT plus
Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΡΓΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

7/5/2019
Εργο - μαμούθ για τον Ηλεκτροφωτισμό με LED στον δήμο Αθηναίων ύψους 21 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ. Αναμένεται εξαιρετικά έντονος αγώνας διεκδίκησης από μεγάλα σχήματα

.

Την προκήρυξη έργου – μαμούθ, σε προϋπολογισμό και έκταση, προετοιμάζεται από τον δήμο Αθηναίων, προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση 45.500 φωτιστικών στο δίκτυο οδοφωτισμού μέσω ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας με λαμπτήρες LED. ( Light Emitting Diodes). Ο διαγωνισμός θα αποτελέσει τον «στόχο» σημαντικών εταιρειών που έχουν κυρίαρχη θέση τόσο στα έργα οδοφωτισμού όπως π.χ οι εταιρείες «Καυκάς», Globiled,  Philips Lighting, Geyer Hellas και άλλες, μεγάλων Ομίλων του τομέα ICT όπως ΟΤΕ-Cosmote, Ιntracom – Intrakat, Ιntracom Telecom, Space Hellas κ.α, αλλά και σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών όπως η Cisco, η Huawei, η Siemens κ.λπ, από την κατακύρωση του οποίου προκύπτουν μεσομακροπρόθεσμα σημαντικά έσοδα για το ανάδοχο σχήμα, αλλά και για εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από τον δήμο Αθηναίων.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός:  
    Eίναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που θα έχει υλοποιηθεί σε ελληνική πόλη και σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόμηση πόρων άνω των 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που ο δήμος Αθηναίων καταβάλει περίπου 7 εκατ. ευρώ σε δαπάνες οδοφωτισμού.
    H δημοπράτηση του έργου εκτιμάται ότι προγραμματίζεται μετά τις δημοτικές εκλογές, με πιθανό χρόνο στα μέσα του Φθινοπώρου, και στις διαδικασίες αναμένεται να έχει άποψη και η νέα δημοτική αρχή, η οποία θα χειριστεί και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
    Η διάρκεια του έργου εκτιμάται σε 14 χρόνια και η εξόφληση του θα γίνεται με «πληρωμές διαθεσιμότητας». Από τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού θα είναι η ποιότητα του εξοπλισμού αλλά και η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, καθώς ζητείται έκπτωση 65% και συνολική μείωση του σημερινού κόστους τουλάχιστον κατά 25%.

Το έργο Οδοφωτισμού του δήμου Αθηναίων εντάσσεται στην ομάδα έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ.ευρώκαι αφορούν σε έργα για ευρυζωνικές συνδέσεις, μονάδες απορριμμάτων, σχολεία, κτιριακά έργα κ.α.

Τα επί μέρους συστήματα
Συνήθως τα βασικά υποσυστήματα ης υποδομής «έξυπνου» οδοφωτισμού αποτελείται από:
1. Τους λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
2. Το σύστημα ελέγχου CMS.
3. Το σύστημα προληπτικής συντήρησης.
4. Το σύστημα «έξυπνης πόλης» που μπορεί να είναι προαιρετικό και αποτελείται από συστήματα ελέγχου που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τον ψηφιακό έλεγχο άλλων εργασιών και υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων.

Ο δήμος Αθηναίων, αναμένεται να πετύχει με το νέο σύστημα Οδοφωτισμού:
- Μεγάλη μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης, λόγω της προτεινόμενης τεχνολογίας της οποίας η διάρκεια ζωής φτάνει τα 20 έτη.
- Μείωση βλαβών και χρόνου αποκατάστασης.
- Μείωση των αερίων θερμοκηπίου CO2 κατά 23 χιλιάδες τόνους ετησίως.
- Εξάλειψη του υδραργύρου από την υφιστάμενη βάση των φωτιστικών του δήμου Αθηναίων, καθώς οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται περιέχουν αέρια υδραργύρου.
- Μείωση της φωτορύπανσης και εξάλειψη φαινομένων που έχουν αρνητική επίδραση σε πεζούς και οδηγούς
- Μεγάλη βελτίωση της έντασης και της ποιότητας φωτισμού καθώς η βελτίωση του φωτισμού αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.
- Η πόλη των Αθηνών θα είναι φωτισμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η εγκατάσταση νέου δικτύου οδοφωτισμού LED αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή και της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων που συντάχθηκαν σε συνεργασία με τα δίκτυα πόλεων C40 και 100 Resilient Cities. Η υλοποίηση του αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030.

Πλεονεκτήματα της χρηματοδότησης ΣΔΙΤ
Ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς αφενός αξιοποιεί την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα κι αφετέρου δίνει τη δυνατότητα εποπτικού ρόλου στον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, δίνει αποτελεσματικά κίνητρα στον ανάδοχο του έργου καθώς η αποπληρωμή του γίνεται μόνο μετά την παράδοση του έργου σε λειτουργία και την αξιολόγηση της ποιότητας του έργου και των προσφερόμενων υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του. Έτσι, εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός άρτιου τεχνικά έργου και η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Ο Γιώργος Καμίνης, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων [ παραιτήθηκε πρόσφατα ] και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, σημείωσε ότι «για μία ακόμα φορά ο δήμος Αθηναίων καινοτομεί. Μέσω αυτού του έργου, εξασφαλίζουμε διαφάνεια, νομιμότητα και ακεραιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά κυρίως θα έχουμε μια Αθήνα πιο ασφαλή, πιο φωτεινή».

Διαγωνισμοί Οδοφωτισμού μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα
Παράλληλα με το μεγάλο έργο Οδοφωτισμού του δήμου Αθηναίων από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ προωθεί δύο ακόμα ανάλογα έργα σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Στην προώθηση των έργων ΣΔΙΤ καθοριστική συμβολή έχει ο Ειδικός Γραμματέας, Νίκος Μαντζούφας, που έπεισε τους καχύποπτα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη για την χρησιμότητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία των ΣΔΙΤ ξεπερνώντας διοικητικά και θεσμικά εμπόδια, κατεστημένες ιδεοληψίες και αναχρονιστικές πεποιθήσεις.

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΕΡΓΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 139 επόμενη > τελευταία >>