ICT plus
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΡΓΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

16/4/2019
Μέχρι το 2037 έρχονται σημαντικές επενδύσεις στα λιμάνια, τον σιδηρόδρομο και τα αεροδρόμια

Επενδύσεις στα λιμάνια, τον σιδηρόδρομο αλλά και τα αεροδρόμια μέχρι το 2037, που θα αποφέρουν ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 18 δισ. ευρώ προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών που έχει υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο καθορίζει τον σχεδιασμό για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι το 2037 με επικαιροποίηση το 2027. Καθορίζει τα βήματα, τα μέτρα και τα έργα που πρέπει να ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Πυρήνας της διαδικασίας είναι η επίτευξη στρατηγικών στόχων που συνδέουν τον τομεακό σχεδιασμό με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική», σημείωσε ο κ. Βούρδας επισημαίνοντας ότι το σχέδιο έχει εννέα στρατηγικούς πυλώνας: Ενίσχυση ασφάλειας και βιωσιμότητας, βελτίωση αποδοτικότητας, ενίσχυση διεθνούς χερσαίας συνδεσιμότητας, υποστήριξη τουρισμού, ενίσχυση συνδεσιμότητας νησιών, ενίσχυση αποδοτικότητας εφοδιαστικής αλυσίδας, αστικές και περιαστικές συγκοινωνίες, περιφερειακή κινητικότητα και ανάπτυξη και διερεύνηση μελλοντικών ευκαιριών.

Στόχος είναι το 2037 έχει αλλάξει σημαντικά το μεταφορικό μείγμα της χώρας. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου σημαντικό ποσοστό της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο εκτρέπεται στον σιδηρόδρομο αλλά και στα λεωφορεία.

Σε 20 χρόνια αναμένεται ότι η οδική κυκλοφορία θα έχει μειωθεί κατά 12%. Θα έχει αυξηθεί κατά 20% η συνολική επιβατική κίνηση των λεωφορείων και κατά 44% η επιβατική κίνηση στον σιδηρόδρομο. Ακόμη αναμένεται 35% στο εμπορευματικό σιδηροδρομικό έργο και οριακή αύξηση των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου η εφαρμογή του σχεδίου θα προκαλέσει εξοικονόμηση ύψους 49 εκατ. ευρώ την ημέρα ή περίπου 18 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Ειδικότερα, από την μείωση του χρόνου μετακίνησης υπολογίζεται εξοικονόμηση 8,9 δισ. ευρώ, από τη μείωση του λειτουργικού κόστους οχημάτων υπολογίζεται εξοικονόμηση 1,5 δισ. τον χρόνο, από την εξοικονόμηση περιβαλλοντικού κόστους 100 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση 7,5 δισ. ευρώ από την βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις Μεταφορές περιλαμβάνει:

Για τις οδικές μεταφορές
Τη δημιουργία βάσεων δεδομένων που θα βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική λειτουργία και συντήρηση του οδικού δικτύου. Προβλέπεται η ανάπτυξη και υλοποίηση μηχανισμού εξασφάλισης πόρων για την συντήρηση του οδικού δικτύου.

Ακόμη πρόκειται να καθοριστούν όρια ηλικίας των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους για να ανανεωθεί ο συνολικός στόλος. Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυσης της προσβολής θεμάτων οδικής ασφάλειας και αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές
Προβλέπεται η διευκόλυνση της διέλευσης συνόρων κυρίως για τα εμπορεύματα, η ανάπτυξη πλατφόρμας πληροφόρησης για τις υπηρεσίες χερσαίων μεταφορών (δρομολόγια, κόμιστρα) και η δημιουργία ενιαίων εισιτηρίων.

Για τις θαλάσσιες μεταφορές
Αναβαθμίζονται οι λιμενικές υποδομές που δεν πληρούν ελάχιστες προδιαγραφές και εκσυγχρονίζονται εγκαταστάσεος εξυπηρέτησης πλοίων.

Σχεδιάζεται η αμεση βαριά συντήρηση ή και ανακατασκευή λιμενικών υποδομών σε νησιά όπου κρίνεται αναγκαίο για λόγους ασφάλειας και προσπελασιμότητας των νησιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής νησιά με έντονα προβλήματα σε βασικές υποδομές: Σαντορίνη, Άνδρος (Γαύριο), Πάρος, Σαμοθράκη, Κάρπαθος, Κάσος.

Νέες λιμενικές εγκαταστάσεις σε νησιωτικές πόλεις όπου οι υφιστάμενοι λιμένες περιορίζονται από τη γεωμορφολογία και τις αστικές επεκτάσεις των πόλεων. Ενδεικτικά αναφέρονται: Σαντορίνη, Λέσβος και Χίος.

Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη του λιμένα Λαυρίου ως συμπληρωματικό λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας. Για να γίνετια προϋποθέτεται η βελτίωση της οδικής σύνδεσης Αθηνών – Λαυρίου και η ανάπτυξη προαστικακού από το Κορωπί μέχρι το λιμάνι Λαυρίου.

Για τις αεροπορικές μεταφορές
Προβλέπονται τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχει αναλάβει η Fraport και η δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.

Ακόμη σχεδιάζονται έργα στα υπόλοιπα αεροδρόμια και η ανάπτυξη αρχικού δικτύου υδατοδρομίων για την παροχή υπηρσιών από, προς και ανάμεσα σε νησιά.

ΑΡΧΕΙΟ - ΕΡΓΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 126 επόμενη > τελευταία >>