ICT plus
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

26/3/2019
Υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα οδηγία περί πνευματικής οδηγίας

Υπέρ της νέας οδηγίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας με σκοπό να αποφέρει απτά οφέλη στους πολίτες, σε όλους τους δημιουργικούς τομείς, στον Τύπο, στους ερευνητές, στους εκπαιδευτικούς και στα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς ψήφισε τελικά σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα επικροτούν ο Αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά Andrus Ansip (φώτο) και η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Mariya Gabriel, οι οποίοι σε κοινή δήλωση επισημαίνουν: "Χαιρετίζουμε την έγκριση της οδηγίας σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η παρούσα οδηγία προστατεύει τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή και εξασφαλίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ επωφελούνται από ευρύτερη πρόσβαση στο περιεχόμενο και νέες εγγυήσεις για την πλήρη προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τις δημιουργικές μας βιομηχανίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 11,65 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 6,8% του ΑΕΠ και ανέρχονται σε 915.000 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η σημερινή ψηφοφορία εξασφαλίζει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων όλων των παικτών - χρηστών, δημιουργών, συγγραφέων, Τύπου - με τη θέσπιση αναλογικών υποχρεώσεων σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, μια βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπει ισχυρές διασφαλίσεις για τους χρήστες, καθιστώντας σαφές ότι παντού στην Ευρώπη επιτρέπεται ρητά η χρήση υφιστάμενων έργων με σκοπό την παραπομπή, κριτική, κριτική, καρικατούρα καθώς και παρωδία. Αυτό σημαίνει ότι τα μιμίδια και παρόμοιες δημιουργίες παρωδίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα. Τα συμφέροντα των χρηστών διατηρούνται επίσης μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών για την άμεση αμφισβήτηση τυχόν αδικαιολόγητης αφαίρεσης του περιεχομένου τους από τις πλατφόρμες.

Ταυτόχρονα, η οδηγία θα βελτιώσει τη θέση των δημιουργών στις διαπραγματεύσεις τους με μεγάλες πλατφόρμες που επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από το περιεχόμενό τους. Συγγραφείς, δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, μουσικοί και ηθοποιοί θα βρουν ευκολότερο να διαπραγματευτούν καλύτερες διαπραγματεύσεις με τους εκδότες ή τους παραγωγούς τους. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν επίσης σε ερευνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, σχολεία, βιβλιοθήκες και μουσεία να χρησιμοποιούν περισσότερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Η οδηγία λαμβάνει υπόψη τις νέες τεχνολογίες για να εξασφαλίσει ότι οι ερευνητές μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της εξόρυξης κειμένου και δεδομένων.

Ευχαριστούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ιδιαίτερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα κράτη μέλη για όλες τις προσπάθειές τους να καταστήσουν δυνατή αυτή τη ζωτική μεταρρύθμιση για το μέλλον της Ευρώπης ».

Ιστορικό
Οι έρευνες της Επιτροπής έδειξαν το 2016 ότι το 57% των χρηστών του Διαδικτύου έχουν πρόσβαση στα άρθρα του τύπου μέσω κοινωνικών δικτύων, συσσωρευτών πληροφοριών ή μηχανών αναζήτησης. Το 47% αυτών των χρηστών διαβάζει αποσπάσματα που έχουν συγκεντρωθεί από αυτούς τους ιστότοπους χωρίς να κάνουν κλικ. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και για τη βιομηχανία μουσικής και κινηματογράφου: το 49% των χρηστών του διαδικτύου στην ΕΕ έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω μουσικής ή οπτικοακουστικού περιεχομένου, ενώ το 40% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών παρακολούθησαν τηλεοπτική τηλεόραση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτή η τάση έχει εκτοξευθεί από τότε.

Επόμενα βήματα
Το κείμενο που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει τις προσεχείς εβδομάδες τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες για να μεταφέρουν τους νέους κανόνες στην εθνική τους νομοθεσία.

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1479 επόμενη > τελευταία >>