ICT plus
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

1/12/2008
Χριστούγεννα και τηλεκοντρόλ, μια οικογενειακή …"τραγωδία"!

Αυτά τα Χριστούγεννα θα δούμε τηλεόραση τουλάχιστον 3,5 ώρες κάθε μέρα. Και ενώ όλοι περιμένουμε να απολαύσουμε τα γιορτινά προγράμματα, έχουμε και στο μυαλό μας στο …ποιος θα είναι ο άρχοντας του τηλεκοντρόλ! Τα παιδιά δεν θα θέλουν να δουν ειδήσεις, ο παππούς για μια ακόμη φορά θα αποτύχει στο να προγραμματίσει το βίντεο, και ο πατέρας θα κρατά το τηλεκοντρόλ σφιχτά, ελπίζοντας ενδόμυχα ότι κάποια μέρα το κουμπί της σίγασης θα δουλεύει και για ανθρώπους. Δεν είναι τόσο ευχάριστη αυτή η εικόνα, μέρες γιορτών, αλλά ισχύει για όλους. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη της Logitech διαπίστωσε ότι το 91% των Ευρωπαίων έχουν όχι μόνο λογομαχήσει αλλά και τραβήξει ο ένας βίαια το τηλεκοντρολ από τα χέρια του άλλου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη (που έγινε από την εταιρία Lightspeed Research), η πλειοψηφία των ευρωπαίων (το 63%) περιγράφει την διαχείριση του τηλεκοντρολ στο σπίτι τους ως μια «δημοκρατική διαδικασία», όπου όλα τα μέλη της οικογένειας εκφράζουν την γνώμη τους για το τι θα δουν στην τηλεόραση και βέβαια χειρίζονται την μαγική συσκευή. Φυσικά όπως και κάθε σύστημα, η «δημοκρατία του τηλεκοντρόλ» δεν είναι τέλεια. Το 72% των χρηστών έχουν τσακωθεί εξαιτίας του, το 12% έχει πετάξει ένα χειριστήριο πάνω στα νεύρα του, ενώ ένα 7% έχει φτάσει να το διεκδικήσει βίαια.

Στην πράξη τα δημοκρατικά ιδεώδη των ευρωπαϊκών σπιτιών υποφέρουν πολύ περισσότερο εξαιτίας της δύναμης που έχει ένα τηλεκοντρολ. Το 44% των ανθρώπων δήλωσαν πως κυρίως το κρατά «ο άντρας του σπιτιού»! (το 59% από αυτούς ήταν βέβαια άντρες…). Κάτι μας λέει λοιπόν πως η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τις δηλώσεις περί δημοκρατίας. Μερικοί μάλιστα το λένε και ευθέως. Το 12% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως η «εξουσία του τηλεκοντρόλ» στο σπίτι τους μοιάζει με δικτατορία: ένας το χειρίζεται και αποφασίζει για το τι βλέπει στην τηλεόραση η οικογένεια. Ένα 9% είπε πως ζουν κάτι σαν μοντέρνα μοναρχία. Ένας αποφασίζει για το τηλεοπτικό θέαμα και κάποιος άλλος χειρίζεται τα κουμπιά. Τέλος, ένα 15% περιέγραψε την όλη κατάσταση σαν πλήρη αναρχία. Όποιος προλάβει, αρπάζει το τηλεκοντρόλ. 

Αν και οι περισσότερες έριδες και αναστατώσεις που προκαλεί αυτή η μικρή συσκευή στο σπίτι μας προέρχονται από το ποιος την χειρίζεται, η Logitech διαπίστωσε και μια ακόμη μεγάλη πηγή παραπόνων: Το πόσο δύσχρηστα και περίπλοκα είναι τα σημερινά τηλεκοντρόλ. Σήμερα, το 49% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον 5, ενώ 87% έχει τουλάχιστον 3. Την ίδια στιγμή το 39% των ανθρώπων δηλώνουν πως χρειάστηκε να εξηγήσουν σε άλλα μέλη της οικογένειας τους πώς να χρησιμοποιούν την συσκευή.

Η μελέτη της Logitech κατέληξε και στο να περιγράψει τις διαφορετικές στρατηγικές που οι άνθρωποι τελικά ακολουθούν, για να διαχειριστούν τις εντάσεις που δημιουργούνται εξαιτίας των τηλεκοντρόλ. Το 40% δηλώνει πως αποδέχεται την τρέχουσα κατάσταση στο σπίτι τους και δεν προσπαθούν να την αλλάξουν. Ένα 30% όμως, απάντησε πως τα διάφορα μέλη της οικογένειας απομονώνονται σε διαφορετικά δωμάτια, επιλέγοντας ο καθένας την προσωπική του ψυχαγωγία, εφόσον δεν συμφωνούν για το τι θα δουν στην τηλεόραση. Το ποσοστό αυτό είναι και μεγάλο, αλλά και η εικόνα που περιγράφει είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για το πώς διατηρείται η οικιακή ειρήνη Χριστουγεννιάτικα. Ένα άλλο 10% είπε πως χρησιμοποιούν το χειριστήριο με βάρδιες  …και ένα 14% αποκαλύπτει πως έχουν αντικαταστήσει όλα  τα ειδικά τηλεκοντρόλ με ένα μόνο πολυτηλεχειριστήριο.

Η Logitech φέρνει τα δώρα
Σχολιάζοντας όλη αυτή την γλαφυρή αλλά και προβληματική εικόνα, ο Gregor Bieler, αντιπρόεδρος του τομέα ευρωπαϊκής λιανικής αγοράς της Logitech είπε χαρακτηριστικά: «Για την εταιρία μας, που είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πολυτηλεχειριστηρίων στον κόσμο, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε καλύτερα πως χρησιμοποιούν οι πελάτες μας τις συγκεκριμένες τις συσκευές και τι ακριβώς είναι αυτό που θα τους ενοχλήσει, ειδικά τις γιορτινές μέρες. Τα δικά μας χειριστήρια άλλωστε, είναι σχεδιασμένα ώστε να μας προσφέρουν με ένα κλικ τον πλήρη έλεγχο όχι μόνο της τηλεόρασης, αλλά και ολόκληρου του οικιακού συστήματος ψυχαγωγίας. Τα ονομάζουμε Ηarmony, μια λέξη με ελληνική ρίζα, και πιστεύουμε πως ένα από αυτά, μπορεί να είναι μια λύση που θα επαναφέρει την αρμονία στον οικιακό χώρο, προσφέροντας ταυτόχρονα και πλήρη έλεγχο αλλά και λιγότερες εντάσεις!».

Η Logitech διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από εξελιγμένα πολυτηλεχειριστήρια Harmony τα οποία, με ένα μόνο πάτημα προσφέρουν άμεσο έλεγχο όλων των συσκευών, είτε βλέπουμε τηλεόραση, είτε ακούμε μουσική, είτε παίζουμε ένα videogame. Το πιο πρόσφατο μοντέλο της γκάμας, το Logitech® Harmony® One προσφέρει την ίδια ευκολία χρήσης με ένα μόνο πάτημα, και τον εξελιγμένο προγραμματισμό με βάση τις αγαπημένες μας δραστηριότητες, αλλά κάνει τον έλεγχο όλων των συσκευών μας ακόμη πιο εύκολο χάρη στα εξελιγμένα χαρακτηριστικά του: Διαθέτει μια έγχρωμη οθόνη αφής, μια πολύ έξυπνη και πρακτική διάταξη πλήκτρων και μια ιδιαίτερα άνετη και φιλική προς τον χρήστη σχεδίαση.

Το Harmony One είναι ήδη διαθέσιμο στην Ευρώπη, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 199,99 € και είναι σίγουρα ένα ιδανικό δώρο, τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για την οικογενειακή σας …γαλήνη!

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 115 επόμενη > τελευταία >>