ICT plus
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

PRESS BOX

6/2/2019
16ος Εορτασμός Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

...

Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»  εορτάστηκε φέτος για 16η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 140 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004, προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν οι θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνηθεί ο ρόλος που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που πραγματοποίησε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του Υπουργείου Παιδείας στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα - αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί και πολλοί μαθητές. Παράλληλα, με δραστηριότητες και με σχετικό υλικό που είχε διατεθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και από ολόκληρη την επικράτεια συμμετείχαν στον εορτασμό από τα σχολεία τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για ένα, όχι μόνο ασφαλές αλλά και ποιοτικό διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν τα ανησυχητικά αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε και με τη βοήθεια του Πάνελ Νέων  η «χαλαρότητα» με την οποία αντιμετωπίζουν τα σημερινά παιδιά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε διαδικτυακά, το 61% έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο καθώς πλοηγείται στο διαδίκτυο και το 70% ανοίγει προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα κάτω από την επιτρεπτή ηλικία. Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε βάζουν όρια στη χρήση του διαδικτύου  ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά δηλώνουν ότι πλοηγούνται χωρίς επίβλεψη.

Στη σημασία του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου αναφέρθηκε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στην υπερβολική ενασχόληση κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού παιχνιδιού ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας Help-Line και στο πως διαμορφώνονται τα πρότυπα των παιδιών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα  η ψυχολόγος της Γραμμής Μαρία Δάρα.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα παιδιά του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ που μέσα από τα βιώματά τους και μέσα από ένα βίντεο που δημιούργησαν έστειλαν το ηχηρό μήνυμα ότι η ζωή δε βρίσκεται μπροστά σε μια οθόνη αλλά έξω στον πραγματικό κόσμο εκεί όπου μπορεί να αναπτύξει κανείς   αληθινές σχέσεις και να βιώσει πραγματικά συναισθήματα.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές στους οποίος δόθηκε και ένα laptop για το σχολείο τους, ευγενική χορηγία από την COSMOTE. Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα από  το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετείχαν περισσότερα από 350 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια και οι δημιουργίες των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθιστώντας τη ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών, πολύ δύσκολη διαδικασία.

Τα σχολεία τα οποία αναδείχθηκαν στις τρείς πρώτες θέσεις των 2 διαγωνισμών από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα  και τα οποία βραβεύτηκαν  είναι:

  • Νηπιαγωγείο Ροδόολης Αττικής
  • Δημοτικό σχολείο Τροπαίων
  • Μουσικό Γυμνάσιο Καρδίτσας
  • 5ο Λύκειο Λάρισας

Τις συμμετοχές που αναδείχθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα μπορείτε να τις δείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid-2019/symmetoxes/nikhtes-sid-2019/

ΑΡΧΕΙΟ - PRESS BOX

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1635 επόμενη > τελευταία >>