ICT plus
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

20/5/2007
O N. Σαουίρις ανεβάζει (πάλι) το θερμόμετρο στις Τηλεπικοινωνίες. Προπομποί εξελίξεων OTE, ΤΙΜ, Τellas, Vodafone, HOL, Forthnet και έπεται συνέχεια.

Δεν κόπασε ο θόρυβος από την παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος του ΟΤΕ στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες, όπου αναζωπυρώθηκε το θέμα της συγχώνευσης-απορρόφησης της Cosmoteστον ΟΤΕ και ο Αιγύπτιος Ναγκίμπ Σαουίρις (φωτό), ο οποίος είναι πλέον από τους βασικούς δημιουργούς εξελίξεων στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, ανεβάζει την ήδη υψηλή θερμοκρασία των εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ρώυτερς ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας προετοιμάζει πρόταση προς την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Tellas, καθώς σήμερα κατέχει το 50% συν μία μετοχή. Το υπόλοιπο ποσοστό το κατέχει η ΔΕΗ, η οποία ελέγχεται μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης από το ελληνικό κράτος. Η πληροφορία που μετέδωσε το Πρακτορείο Ρώυτερς έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία κυοφορούνται πολλές και σημαντικές εξελίξεις στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, ορισμένες από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι το Φθινόπωρο. Οι προθέσεις του Αιγύπτιου μεγιστάνα (βρίσκεται στην 65η θέση των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου σύμφωνα με το περιοδικό Forbes) για την Tellas και τα σχέδιά του για την πλήρη απόκτησή της έχουν εκδηλωθεί από την πρόσφατη απόκτηση της ΤΙΜ. Μάλιστα πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας είχε συνομιλήσει και με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, σε μία περισσότερο εθιμοτυπική συνάντηση.

Η προοπτική απόκτησης του συνόλου των μετοχών της Tellas από τον Ομιλο της Weather (ο Αιγύπτιος κατέχει το 51% των μετοχών), από τον οποίο ελέγχονται η TIM, η ιταλική Wind, η αραβική πολυεθνική Orascom και πολλές άλλες εταιρείες, είναι πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο και πότε θα τελεσφορήσει. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανάφεραν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει καμία επίσημη ή και προκαταρκτική πρόταση για συζήτηση και αξιολόγηση στον υπουργό κ. Δημήτρη Σιούφα. «Οι διαδικασίες για την πώληση συμμετοχών του ελληνικού δημοσίου σε επιχειρήσεις ακολουθούν συγκεκριμένες διοικητικές, υπηρεσιακές και κυρίως πολιτικές διαδικασίες, οι οποίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να παρακάμπτονται. Από τη στιγμή που εκδηλωθεί επίσημα το ενδιαφέρον και υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο συζητήσεων, τότε μπορεί να αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Σίγουρα οι διαδικασίες αυτές δεν είναι υπόθεση δύο ή τριών μηνών» τόνισαν με νόημα παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης. H γνωστοποίηση των προθέσεων του Σαουίρις για την Tellas έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις προεκλογικά και κυρίως μετεκλογικά, καθώς η νέα Κυβέρνηση θα έχει νέο χρονικό ορίζοντα επιλογών, αποφάσεων και κινήσεων στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η ελληνική Κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα έχει στην ατζέντα της σημαντικές κινήσεις που αφορούν:

1) Το επιχειρηματικό σχήμα OTE-Cosmote. Ηδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια και σχέδια συγχώνευσης-απορρόφησης της Cosmoteστον ΟΤΕ. Η προοπτική αυτή δεν είναι πολύ μακριά στις τρέχουσες εξελίξεις της ελληνικής και διεθνούς αγοράς τηλεπικοινωνιών. Είναι συμβατή με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, δημιουργεί ένα νέο, σημαντικό και συνάμα χρηματιστηριακά ελκυστικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, ενώ βάζει εκ νέου θέμα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του νέου σχήματος ΟΤΕ και Cosmote.

2) Τη διοικητική και επιχειρηματική διαίρεση υποδομών και υπηρεσιών από τον ΟΤΕ. Το θέμα αυτό θεωρείται «ταμπού» για τη Διοίκηση του ΟΤΕ μέχρι σήμερα. Όμως η φυγή τουλάχιστον 500 χιλιάδων συνδρομητών από το πάγιο του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία, η μέχρι σήμερα αδυναμία του Οργανισμού να δώσει συνδυασμένες υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, ευρυζωνιοκότητας και κινητής τηλεφωνίας, βάζει στο παιχνίδι ακόμη και τον διαχωρισμό των υποδομών και υπηρεσιών, προκειμένου το ενιαίο σχήμα ΟΤΕ και Cosmote να μην έχει τα σημερινά «βαθιά βαρίδια».

3) Η απόφαση της Κυβέρνησης για να προχωρήσει σε placementγια τον ΟΤΕ μέχρι τα μέσα Ιουλίου είναι πλέον ορατή και αναμενόμενη, χωρίς να αποκλείεται μερική επανατοποθέτηση του ΟΤΕ στην αγορά μετοχών. Η υλοποίηση της απόφασης αυτής είναι καθοριστική για τις ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εξελίξεις, καθώς στη νέα Διοίκηση του ΟΤΕ που θα οριστεί μετά τις εκλογές είναι πολύ πιθανόν να εκπροσωπούνται οι μέτοχοι (πλην Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΕ) και οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα η υπόλοιπη αγορά τηλεπικοινωνιών δεν μένει φυσικά απαθής.

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται η αλλαγή ονόματος της ΤΙΜ, η εμπορική της ταυτότητα με νέο λογότυπο, η νέα διαφημιστική καμπάνια και εμφάνιση των καταστημάτων της στο ιδιόκτητο δίκτυό της σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα προετοιμάζεται μέχρι και τα μέσα του 2008 σειρά συνδυασμένων υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας με την Tellas.

Σημαντικές θα είναι και οι πρώτες κινήσεις της Vodafone μετά τη συμφωνία με την Hellas On Line (HOL) για την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας. Η HOL, με τις υποδομές που απόκτησε από την εξαγορά του εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών των «Αττικών Τηλεπικοινωνιών» προσδίδει στη Vodafone ένα νέο σημαντικό πλεονέκτημα στη σταθερή τηλεφωνία στην περιοχή Αττικής, το οποίο τη βάζει πλέον ως βασικό παίκτη kai στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας. Ηδη τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι πρώτες συνδυασμένες υπηρεσίες μέσω του δικτύου Vodafone. Παράλληλα η HOL αναπτύσσει ευρυζωνικές υποδομές σε τρεις από τις επτά Περιφέρειες της χώρας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» και επεκτείνει το δίκτυό της, αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη και διάθεση ανάλογων υπηρεσιών.

Δεν υστερούν σε κινήσεις και οι άλλοι «παίκτες» των τηλεπικοινωνιών. Η Forthnet διαχειρίστηκε πρόσφατα με απόλυτη επιτυχία την έξοδο της Novator και μετά το επιτυχημένο λανσάρισμα των υπηρεσιών 2play, σχεδιάζει τη διάθεση υπηρεσιών 3play και την επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου της. Η Vivodi έχει ήδη αναπτύξει υπηρεσίες 2 και 3 play και έχει προαναγγείλει τη διάθεση νέων υπηρεσιών στον «προχωρημένο» τομέα του «4 play», στον οποίο θα παιχθεί η απόκτηση «στρατηγικών» μεριδίων αγοράς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στο χορό των εξελίξεων δεν λείπουν Lannet και η OnTelecoms, οι οποίες συστηματικά αυξάνουν τα δικά τους μερίδια αγοράς. Τελευταία έκαναν την εμφάνισή τους με διαφημιστικές καταχωρίσεις η Algonet, και η ΝetOne.

Το καλοκαίρι επέρχεται με προοπτικές καύσωνα από τον καιρό και το προεκλογικό κλίμα μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες συνδυασμένες υπηρεσίες, οι οποίες προδιαθέτουν την αγορά εδώ και καιιρό για σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αναδεικνύουν τις Τηλεπικοινωνίες σε πρωταγωνιστή της Οικονομίας και τις φέρνουν στο επίκεντρο του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος.

ΑΡΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1162 επόμενη > τελευταία >>


ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ