ICT plus
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

21/1/2019
Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ePrescriptions ξεκίνησε για τους ασφαλισμένους της Φινλανδίας που χρησιμοποιούν υπηρεσίες στην Εσθονία

Οι Φινλανδοί ασθενείς είναι οι πρώτοι ασθενείς της ΕΕ, που μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακές συνταγές, που εκδίδει ηλεκτρονικά ο γιατρός στη χώρα τους και να έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν την συνταγή αυτή σε φαρμακείο στην Εσθονία.

Η πρωτοβουλία αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις ηλεκτρονικές συνταγές, που προβλέπονται στη Φινλανδία και στα εσθονικά φαρμακεία, που έχουν υπογράψει τη συμφωνία. Η καινοτομία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ηλεκτρονικές συνταγές είναι ορατές ηλεκτρονικά σε συμμετέχοντες φαρμακοποιούς στη χώρα υποδοχής μέσω της νέας υποδομής ψηφιακής υπηρεσίας eHealth, χωρίς να απαιτείται από τον ασθενή γραπτή συνταγή. Αυτό συμβαδίζει με την πολιτική για την Ψηφιακή Υγεία και Φροντίδα, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των ασθενών, παρέχοντας πρόσβαση στα δεδομένα της υγείας τους και διασφαλίζοντας τη συνέχεια της περίθαλψης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αυτή την υποδομή ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας συμμετέχουν 22 κράτη μέλη, τα οποία αναμένεται να ανταλλάξουν ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις και περιλήψεις ασθενών έως τα τέλη του 2021. Όμως, 10 κράτη μέλη, ανάμεσα στα οποία είναι και η Ελλάδα, (Φινλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα και Βέλγιο) μπορούν να ξεκινήσουν αυτές τις ανταλλαγές μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο Andrus Ansip (φώτο), Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, δήλωσε τα εξής: "Συγχαρητήρια στη Φινλανδία και την Εσθονία για την παρουσίαση της πορείας της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την ηλεκτρονική υγεία και θα ήθελα σύντομα να ακολουθήσουν άλλες χώρες. Η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: ​​πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο για τους ανθρώπους να λάβουν θεραπεία ή φάρμακα όταν βρίσκονται στο εξωτερικό στην ΕΕ. Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η απλούστευση της πρόσβασης των ασθενών στα δικά τους δεδομένα για την υγεία, ανάπτυξη μιας κοινής μορφής ανταλλαγής ηλεκτρονικών αρχείων υγείας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. "

Ο κ. Vytenis Andriukaitis , αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: "Χαιρετίζω το πρώτο βήμα στην ανταλλαγή των ePrescriptions μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Η ανταλλαγή των ePrescriptions και των περιλήψεων ασθενών θα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ασθενών, καθώς μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς το ιατρικό ιστορικό του αλλοδαπού ασθενούς και μπορεί να μειώσει τους κινδύνους λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής και το κόστος των διπλών εξετάσεων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επέκταση αυτών των ανταλλαγών σε ολόκληρη την ΕΕ » .

Η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, Mariya Gabriel , δήλωσε: "Πρόκειται για ένα καλό σημείο εκκίνησης για την καλύτερη φροντίδα των πολιτών, κάτι που είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό γι 'αυτούς. τις τεχνικές λύσεις που χρησιμοποιούνται για αυτές τις ανταλλαγές, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό και πόσο στενό είναι στην καθημερινή ζωή του πολίτη ».

Το 2011, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν την οδηγία 2011/24, η οποία διασφαλίζει τη συνέχεια της φροντίδας των ευρωπαίων πολιτών πέρα ​​από τα σύνορα. Η οδηγία παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν δεδομένα για την υγεία με ασφαλή, αποτελεσματικό και διαλειτουργικό τρόπο.

Οι ακόλουθες διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας εισάγονται προοδευτικά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ:

1) Το ePrescription και eDispensation επιτρέπουν σε κάθε πολίτη της ΕΕ να ανακτά το φάρμακό του σε φαρμακείο που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ χάρη στην ηλεκτρονική μεταφορά της συνταγής από τη χώρα διαμονής του στη χώρα του ταξιδιού. Η χώρα διαμονής ενημερώνεται σχετικά με το φάρμακο που έχει ληφθεί στη χώρα επισκέψεως.

2) Οι περιλήψεις ασθενών παρέχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με την υγεία, όπως οι αλλεργίες, η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, προηγούμενες ασθένειες, χειρουργικές επεμβάσεις κλπ. Καθιστώντας την ψηφιακά προσβάσιμη σε περίπτωση ιατρικής επείγουσας επίσκεψης σε άλλη χώρα. Πρόκειται για μια περίληψη μιας ευρύτερης συλλογής δεδομένων για την υγεία που ονομάζεται ευρωπαϊκό αρχείο υγείας . Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, η Επιτροπή σύντομα θα παρουσιάσει μια σύσταση σχετικά με τη μορφή ηλεκτρονικής ανταλλαγής αρχείων ηλεκτρονικής υγείας.

Οι κανόνες προστασίας δεδομένων τηρούνται αυστηρά και οι ασθενείς θα πρέπει να παράσχουν τη συγκατάθεσή τους προτού προσπελαστούν αυτές οι υπηρεσίες.

Και οι δύο υπηρεσίες έγιναν δυνατές χάρη στην υποδομή ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, που συνδέει τις εθνικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, επιτρέποντάς τους να ανταλλάσσουν δεδομένα για την υγεία και χρηματοδοτείται από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επόμενα βήματα

Το δίκτυο ηλεκτρονικής υγείας (το σώμα των αρχών eHealth στην ΕΕ) πρόσφατα έδωσε το πράσινο φως στη Φινλανδία και την Εσθονία για να αρχίσουν να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικές συνταγές και στην Τσεχία και το Λουξεμβούργο για να λάβουν περιλήψεις ασθενών από αλλοδαπούς πολίτες.

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1501 επόμενη > τελευταία >>