ICT plus
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

PRESS BOX

14/12/2018
Κατάργηση των τελών περιαγωγής: Οι Ευρωπαίοι αξιοποιούν στο μέγιστο τις κινητές επικοινωνίες τους όταν ταξιδεύουν. Διπλασιάστηκαν οι ταξιδιώτες που αξιοποιούν το διαδίκτυο με περιαγωγή.

Από έκθεση που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτει ότι, κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο από την κατάργηση των τελών περιαγωγής, σημειώθηκε άμεση και σημαντική αύξηση της χρήσης κινητών κλήσεων και δεδομένων από τους Ευρωπαίους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάργησης των τελών περιαγωγής στις 15 Ιουνίου 2017, που δημοσιεύεται σήμερα, οι Ευρωπαίοι άσκησαν στο έπακρο τα νέα τους ψηφιακά δικαιώματα στα ταξίδια τους στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Η χρήση κινητών δεδομένων έχει πενταπλασιαστεί κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από τον Ιούνιο του 2017. Ο αριθμός των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιούν οι ταξιδιώτες έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε τα εξής:
«Πριν από ενάμιση χρόνο, τα τέλη περιαγωγής καταργήθηκαν για τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Μαζί με άλλα ψηφιακά δικαιώματα, όπως ο τερματισμός του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού και η φορητότητα του περιεχομένου, αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να προσφέρει οφέλη στους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Πρέπει επίσης να εξακολουθήσουμε να ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους για τα ψηφιακά τους δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορούν πράγματι να αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες δυνατότητες

Η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, πρόσθεσε:
«Σήμερα βλέπουμε τα απτά οφέλη που απέφερε η κατάργηση των τελών περιαγωγής στην ΕΕ. Το καλό νέο είναι ότι η Ευρώπη αποτελεί πλέον πραγματικότητα για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ελεύθερα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους φορείς εκμετάλλευσης που κατορθώνουν να μετατρέψουν τη ζήτηση για περισσότερα δεδομένα και φωνητικές κλήσεις σε νέες ευκαιρίες

Υπάρχει μια σαφής τάση προς αυξημένη ζήτηση μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι συνήθειες έχουν σαφώς αλλάξει, και έτσι, για παράδειγμα, το 34 % των ταξιδιωτών χρησιμοποιούν ανεπιφύλακτα το διαδίκτυο με περιαγωγή, όπως και στη χώρα τους, σε σύγκριση με μόλις το 15 % πριν από τον Ιούνιο του 2017. Αντιθέτως, το ποσοστό όσων δεν χρησιμοποιούν ποτέ κινητά δεδομένα όταν βρίσκονται στο εξωτερικό υποχώρησε στο 19 % σε σύγκριση με το 42 % πριν από την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Ταυτόχρονα, το επίπεδο ευαισθητοποίησης των καταναλωτών παραμένει υψηλό: το 62 % των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής στην ΕΕ και στον ΕΟΧ και το 69 % θεωρούν ότι αυτό ωφελεί ή θα ωφελήσει τους ίδιους ή κάποιον γνωστό τους.

Επιπλέον, η κατάργηση των τελών περιαγωγής συνέβαλε στην αύξηση της διείσδυσης των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών και της κάλυψης 4G. Συγκεκριμένα, η κάλυψη 4G σε επίπεδο ΕΕ έφτασε το 90,8 % στο τέλος του 2017 (σε σύγκριση με το 85,6 % στο τέλος του 2016).

Οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων έχουν σε μεγάλο βαθμό τηρήσει τους νέους κανόνες, υπό την προσεκτική παρακολούθηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών και της Επιτροπής. Οι διασφαλίσεις που προβλέπονται στον κανονισμό για την περιαγωγή για την αποφυγή στρεβλώσεων στις εγχώριες αγορές, και συγκεκριμένα η παρέκκλιση βιωσιμότητας και η πολιτική εύλογης χρήσης, λειτούργησαν ικανοποιητικά όπου χρειαζόταν.

Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί την εφαρμογή
Η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες είναι άμεσα αρμόδιες για τη διασφάλιση της εφαρμογής, θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές κινητής τηλεφωνίας των κρατών μελών, για να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες και ότι οι καταναλωτές ωφελούνται από την κατάργηση των τελών περιαγωγής.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, θα δημοσιεύσει αναλυτική έκθεση σχετικά με την επανεξέταση των κανόνων περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού («περιαγωγή σαν στο σπίτι σας») τον Δεκέμβριο του 2019.

Ιστορικό
Από τις 15 Ιουνίου 2017, και τούτο αποτελεί απτό αποτέλεσμα της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων (φωνητικές κλήσεις, μηνύματα SMS και δεδομένα), όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ χωρίς επιπλέον τέλη περιαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο όταν ταξιδεύουν, όπως και στη χώρα τους, χωρίς να ανησυχούν για το ύψος των λογαριασμών τηλεφώνου.

Πριν από την ημερομηνία αυτή, η Επιτροπή εργάστηκε επί μια δεκαετία για να μειώσει και τελικά να καταργήσει τις επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στους πελάτες τους κάθε φορά που αυτοί χρησιμοποιούν την κινητή τους συσκευή, όταν διασχίζουν τα σύνορα για διακοπές ή για επαγγελματικό ταξίδι. Από το 2007 έως το 2016, τα τέλη περιαγωγής μειώθηκαν πάνω από 90 %, και οι τιμές μειώθηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2016.

Το 2015, βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να καταργήσουν τα τέλη περιαγωγής για όσους ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ενέκρινε μια πολιτική εύλογης χρήσης και έναν μηχανισμό βιωσιμότητας τον Δεκέμβριο του 2016, και υπέβαλε προτάσεις αναθεώρησης των αγορών περιαγωγής χονδρικής που οδήγησαν σε νέες τιμές περιαγωγής χονδρικής, τις οποίες ενέκριναν τελικά οι συννομοθέτες τον Μάιο του 2017.


ΑΡΧΕΙΟ - PRESS BOX

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1635 επόμενη > τελευταία >>